URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2023, 14:25

Ce bine că vin alegerile! În 2024, taxele și impozitele din Oradea vor fi mai mici decât permite legea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intransigentă când vine vorba de bani, Primăria Oradea dă dovadă de o surprinzătoare indulgență în stabilirea impozitelor locale pentru anul viitor, un an în care vor avea loc alegeri parlamentare și alegeri locale.

Deși rata inflației este mare, de 13,8%, iar dările ar putea fi majorate cu acest procent, municipalitatea aplică o creștere de doar 7%. Primarul Florin Birta pretinde, însă, că generozitatea neașteptată nu are tentă electorală.

Proiectul de taxe și impozite pentru anul 2024 a intrat marți în dezbatere publică, iar Primăria organizează și două întâlniri cu cetățenii, pe 22 martie.

Majorare cu compensare

Marți, în ultima zi în care legislația în vigoare permite autorităților locale să supună dezbaterii publice impozitele pentru anul viitor, primarul Florin Birta și directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, au prezentat public acest proiect, oferindu-le o veste bună orădenilor: dările lor nu vor crește pe cât ar putea să crească.

Potrivit Codului Fiscal, pentru anul 2024, impozitele trebuie indexate cu rata inflației de 13,8%. Pentru anul în curs, indexarea a fost de 5,1%, așadar în anul ce vine majorarea ar fi semnificativă.

Chiar dacă indexează dările cu inflația, Primăria Oradea a decis să-și reducă propria cotă din impozite, astfel că majorarea pe care o vor resimți cetățenii va fi, de fapt, de 7%. „Noi, ca municipalitate, trebuia să luăm o decizie, având în vedere că rata inflației este destul de mare. Am decis să impunem spre consultare publică o majorare cu 7%. Procentul de 13,8% va fi indexat și vom reduce cu 6% cote ale valorilor impozabile, pentru a atenua în parte efectele acestei indexări obligatorii”, a declarat Birta marți într-o conferință de presă.

Cu alte cuvinte, municipalitatea orădeană își reduce propriile „componente” din impozite, ca să atenueze majorarea provocată de inflația mare.

Inflația se aplică terenurilor agricole

O singură categorie de impozite va păstra majorarea de 13,8%, cele pe terenuri agricole și terenuri extravilane, unde, potrivit directorului economic Eduard Florea, dările sunt oricum mici, comparativ cu valoarea reală a terenurilor. De pildă, un teren agricol de 600 mp are un impozit de doar 13 lei pe an!

În schimb, pentru clădirile nerezidențiale, indiferent dacă sunt în proprietatea firmelor sau persoanelor fizice, majorarea cu rata inflației nu are niciun efect, deoarece acestea sunt impozitate în funcție de valoarea lor de piață, nu de inflație.

Așadar, impozite cu 7% mai mari vor fi cele pentru locuințele orădenilor, terenurile cu construcții și mijloacele de transport cu o masă mai mică de 12 tone.

Crește și bonificația

Pe de altă parte, pentru anul 2024, Primăria Oradea propune și o majorare a bonificației primite de cetățenii care plătesc integral impozitele online până la data de 31 martie, de la 8%, cât este în prezent, la 10%, maximumul prevăzut de lege. Cei care plătesc impozitele la ghișeu în primele trei luni ale anului primesc o reducere de 4%, păstrată și pentru anul viitor.

În schimb, pentru firme, Primăria propune ca anul viitor să reducă bonificația online de la 8% la 4%, similară cu cea de la ghișeu. Asta pentru că majoritatea firmelor care plătesc impozitele de la distanță o fac prin ordin de plată, nu cu cardul, singura formă acceptată de plată online. Totuși, pentru că nu merg la ghișeele Primăriei, reprezentanții firmelor interpretează că plătesc online și achită suma aferentă acestei tranzacții, mai mică decât cea pe care ar fi trebuit să o dea, prin ordinul de plată, așa că rămân cu restanțe. Ca să nu mai apară astfel de confuzii, Primăria oferă aceeași bonificație de 4% persoanelor juridice care plătesc obligațiile fiscale până pe 31 martie, indiferent că merg la ghișeu sau o fac de la distanță.

Cât vom plăti?

Directorul Florea a prezentat și exemple privind modificările de impozite și taxe. De pildă, pentru un apartament cu două camere din zona centrală a Oradiei (A), anul acesta impozitul este de 232 lei, redus la 213 lei dacă proprietarul plătește online până pe 31 martie. În 2024, pentru același apartament, impozitul va fi de 248 lei, adică mai mare cu 16 lei, diferență care scade la 10 lei dacă proprietarul va plăti online și va beneficia de bonificația majorată la 10%.

Pentru o casă din zona centrală, cu un teren de 522 mp, impozitul crește de la 1.315 lei (în anul curent) la 1.407 lei pentru 2024, adică cu 92 lei mai mare. Dacă va plăti online, până la 31 martie, proprietarul va achita de fapt 1.266 lei.

Pentru o mașină Logan cu motor de 1,4, un orădean plătește în acest an un impozit de 87 de lei, care anul viitor va ajunge la 93 de lei (sau 83,7 lei, în cazul în care proprietarul va beneficia de bonificația online). La mașinile cu motor mai mare, de 1,9, impozitul va ajunge la 317 lei, cu 21 de lei mai mult decât în acest an.

„Nu are nicio legătură”

Întrebat dacă această bunăvoință a Primăriei are legătură cu alegerile din 2024, primarul Florin Birta a negat. „13,8% este o rată a inflației destul de mare și am zis că trebuie să venim cu aceste modificări în sprijinul cetățenilor municipiului Oradea și să nu revină o încărcare așa de mare pe cetățean. Nu are nicio legătură că e an electoral”, a declarat edilul.

La rândul lui, directorul Florea a plusat și a spus că anul 2024 va fi unul mai ușor, din punct de vedere financiar, pentru că bugetul local nu va mai avea presiunea proiectelor europene, care vor trebui închise anul acesta. În plus, a mai spus el, Primăria Oradea încasează tot mai mult din impozitele pe salarii.

„Vă aduc aminte că în 2018, când guvernul PSD de atunci a redus cota de impozit pe salarii care revenea administrațiilor publice locale, municipiul Oradea a luat decizia de a crește taxele și impozitele cu 20%”, a declarat Birta. Altfel spus, aspră în trecut, Primăria are de unde lăsa de la ea.

Cei doi au amintit și că din 1 ianuarie 2025, impozitele ar trebui să țină cont de grilele notariale (măsură care trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2023, dar a fost amânată), ceea ce va însemna că orădenii vor resimți majorări semnificative.

Haideți la dezbatere!

Proiectul de impozite locale pentru 2024 a fost publicat marți pe site-ul Primăriei Oradea, iar pe 22 martie va fi dezbătut în două întâlniri publice, una cu mediul de afaceri, iar alta cu cetățenii.

Aceasta din urmă va avea loc de la ora 17, la sediul Primăriei, în timp ce întâlnirea cu oamenii de afaceri n-are încă ora și locația stabilite.

Propuneri scrise se vor putea transmite însă până pe 7 aprilie 2023, urmând ca votul final să fie dat în ședința Consiliului Local din 27 aprilie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Petre93
Mai trebuie sa zici ca TVA-ul e mai mare in Oradea, in rest pe tine nu FTE grija de Orădeni, tu ești cu propaganda.
Postat 15 Martie 2023, 19:37 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio
Auzi la postacul sandu2100, ca inflatia e din cauza lui Putin. Nu cumva Putin e la guvern, si PNL si PSD nu sunt parteneri si conduc aceasta tara? Chiar tu ti-ai gasit sa vorbesti. Avem cele mai mare biruri din tara, si salarii la jumate ca orasele dezvoltate. Tu compari Sarcaul tau cu restul .
Postat 15 Martie 2023, 19:26 de adi13
Drop/sandu
Nu le suci postacule. Nu e vorba doar de impozit, e vorba de taxe per total. Si in Bucuresti e dublul salariul. Tu numai ce iti convine scoti pe gura aia
Postat 15 Martie 2023, 18:01 de Petre93
Petre93
Pt ca in București sunt de 10 ori mai multi oameni, 280 de lei impozit pe an nu e mult e cat 12 pachete de țigări.
Postat 15 Martie 2023, 11:01 de Sandu2100
Drop/sandu
Iar esti prezent sa iti aperi stapanii? De ce nu ne explici de ce avem taxe si impozite mai mari ca in Bucuresti, Cluj, Iasi, Brasov orase cu mult peste noi, unde salariile si nivelul de trai e mai mare. Se vede cu ochiul liber ca oamenii de acolo au bani mai multi
Postat 15 Martie 2023, 10:42 de Petre93
Petre93
Inflația mare e din cauza prostului de Putin, pana atunci a fost bine, daca ne uitam in Oradea avem cel mai mic șomaj.
Postat 15 Martie 2023, 09:56 de Sandu2100
Propaganda electorala
Nu cumva din cauza prostilor din PNL si PSD e inflatia asa de mare. Deci vezi doamne ce bine ne face ca mareste cu 8% in loc dd 15, sau 16%. Si asa e foarte mare, oricum o sa recupereze ei banii din apa, parcari, termoficare, amenzi. Doar vin alegerile. Si fiecare va plati impozitul va primi o punga goala cu PNL.
Postat 15 Martie 2023, 06:06 de Petre93
adi13-bolnăvel
Poate tu, pt Orădenii au locuri de muncă, lucreaza , și tu ai primit o mărire de medicamente.
Postat 14 Martie 2023, 20:25 de Sandu2100
avertisment
Sandu2100 și Adi13, sunteți din nou în pericol de suspendare „la pachet”. Reglați-vă conflictele personale pe alte site-uri sau, dacă vreți, în vreun parc, printr-un duel!
Postat 15 Martie 2023, 15:12 de Moderator
pt pinochio sandu
Stii ce inseamna asta sandu2100, o sa mananci mai putina ciorba, bani mai putini, asa ca pana dupa alegeri o sa faci putintica foame. Postacii sunt primii taiati de la banii de partid
Postat 14 Martie 2023, 20:08 de adi13
Ne spune "gazeta de partid" că ...
".... pentru clădirile nerezidențiale, indiferent dacă sunt în proprietatea firmelor sau persoanelor fizice, majorarea cu rata inflației nu are niciun efect, deoarece acestea sunt impozitate în funcție de valoarea lor de piață, nu de inflație". Nu este adevărat. Grilele notariale se indexează și ele pe baza inflației, la care se adaugă unele criterii specifice imobilelor care au altă destinație față de cea de locuință. Impozitele pe clădiri nerezidențiale este mai mare, în Oradea, de două sau chiar de trei ori decât în alte orașe cu statut de reședințe de județe. Asta pentru "încurajarea" activităților comerciale aducătoare de venituri locale, destul de afectate de habarniștii municipalității care au poziționat orașul pe lista orașelor "second-hand" în planul dinamismului economic.
Postat 14 Martie 2023, 18:56 de KP
Vrăjeala electorală a acestor politruci se îmbină cu ticăloșia.
Inflația "oficială" de 13,8% pe 2022, aplicabilă de anul viitor conform Codului Fiscal peste cea de 5,1% din 2021 pe care municipalitatea orădeană a impus-o în acest an, însumează la nivelul a jumătate de mandat 18,9% ... ceea ce, dacă s-ar calcula la cea mai mare parte a actualelor impozite din Oradea, ar excede cu mult limitele maxime admise prin prevederile legislative ale Codului Fiscal. De aceea, pentru a se putea înscrie la maximum admis de lege și a atinge limita de sus a prevederilor, municipalitatea mai poate pune doar 7% în plus peste ce este acum, a majoritatea capitolelor acestor impozite și taxe locale. Practic, în raport de lege, mai mult nu este posibil pentru că ar excede orice grilă în materie.
Postat 14 Martie 2023, 18:41 de KP
Minciuni marca PNL
Pana ne votati, apoi recuperam. Mincinossii PSD+PNL , sandu2100 e vocea partidului in lupta cu "dusmanii".
Postat 14 Martie 2023, 17:18 de adi13
pentru corecta informare
ar trebui mentionat si faptul Oradea este campioana la impozite, dau doar trei categorii importante de impozite comparative cluj / oradea : impozite cladiri rezidentiale detinute de PJ mai mari cu 200% in Oradea decat in Cluj, impozite pe cladiri nerezidentiale detinute de PF mai mari cu 350% in oradea decat in cluj, impozit pe cladiri nerezidentiale detinute de PJ mai mari cu 15% in Oradea decat in cluj. probabil om fi mai bogati ca cei din cluj, daca cineva poate combate cele de mai sus jos palaria, dar nu cred sa fie nici sandu in stare de asta.
Postat 14 Martie 2023, 16:18 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON