URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2017, 20:54

Dezbaterea termiei: Viceprimarul Florin Birta, asaltat de orădenii revoltaţi, care vor să se racordeze la gaz (FOTO)

Termoficarea este un subiect care arde. Dezbaterea publică a zonei unitare de încălzire rezervată exclusiv operatorului centralizat, Termoficare Oradea, desfăşurată marţi seară la Primărie, s-a lăsat cu scandal.

"Îmi distrugeţi sănătatea"

Deşi conform studiului realizat de firma ATH Energ Bucureşti, Termoficare ar urma să abandoneze începând de anul viitor circa 1.000 de case şi să desfiinţeze 12 puncte termice cu pierderi, iar consumatorii vor fi preluaţi de operatorul de gaz, orădenii prezenți în sală s-au revoltat că nu pot deveni clienți ai Distrigaz.

Cele circa 30 de persoane, majoritatea de vârsta a treia, locuitori ai zonelor de case, l-au luat cu asalt pe viceprimarul Florin Birta, indignaţi că ani de zile au fost opriţi să se racordeze la gaz.

"De 10 ani îmi distrugeţi sănătatea. Am fost operată de cancer, n-am avut voie să ridic un băţ de chibrit şi a trebuit să mă încălzesc cu lemne!", a reclamat Ana Kovacs, de pe strada Louis Pasteur.

Femeia a venit la dezbatere însoţită de vecinii săi, la fel de supăraţi că municipalitatea le-a refuzat dreptul să se racordeze la gaz. "Primăria a tras gazul până la numărul 75. A lăsat să urce conducta pe deal la toţi bogătaşii, dar pe pe noi de ce nu ne-a lăsat să ne racordăm?", a întrebat Silvia Abrudan.

Exemple similare au ridicat şi alţi orădeni, proprietari de apartamente la casă pe străzi precum Pescăruşului, Simion Bărnuţiu, Borsecului, Miron Pompiliu sau Sextil Puşcariu.

"Nu ne prostiţi!"

Având în mână lista străzilor care rămân în zona unitară de încălzire, viceprimarul Florin Birta i-a asigurat pe orădenii de la case că, dacă doresc, de anul viitor se vor putea încălzi pe gaz.

"Străzile cu case pe care există reţea de gaz le-am scos din zona unitară de încălzire. Până acum existau situaţii în care, pe aceeaşi stradă, un vecin primea aprobare să se lege la gaz, altul nu. Sperăm că în urma implementării acestui studiu astfel de situaţii vor fi dispărea. În luna ianuarie, lista străzilor din zona unitară va fi aprobată în Consiliul Local, iar din februarie veţi putea să vă depuneţi cerere pentru racordarea la gaz", a promis Birta.

Edilul a subliniat că, odată cu aprobarea noii zone unitare, Termoficare se va axa pe blocuri şi noile dezvoltări imobiliare pe verticală.

Răspunsul edilului i-a suprins pe majoritatea celor prezenţi, convinşi că municipalitatea îi va ţine captivi sistemului centralizat de încălzire. "O bandă de mincinoşi. Am venit să pierdem timpul. N-o să fie nimic din toate astea. Ne iau de proşti!", a protestat o femeie din asistenţă.

Mai mult, Ioan Mărcuţiu, locuitor al străzii Louis Pasteur, a avut o explicaţie pentru schimbarea de atitudine a Primăriei: "Nu ne prostiţi. Aţi făcut un CET care nu face faţă, nu are puterea să încălzească tot oraşul şi de-aia ne lăsaţi să trecem pe gaz. Degeaba veniţi acum cu răspunsuri aiuritoare", a prostestat orădeanul.

Încă 100 de milioane de euro!

Dezbaterea, care a durat circa o oră, s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată. Prezent la întâlnire, consilierul PSD Adrian Negrea (foto), a contestat însăşi rentabilitatea sistemului centralizat de termoficare.

"Am făcut un calcul şi în următorii ani oraşul va investi peste 100 de milioane de euro în reţele primare, reţele secundare şi puncte termice. E o sumă enormă. Cu banii ăştia poţi pune panouri fotovoltaice şi poţi trage reţele de gaz în toată Oradea", a protestat social-democratul în murmurul aprobator al asistenţei.

Negrea a acuzat municipalitatea că încurajează monopolul CET-ului şi şi-a exprimat îndoiala că Primăria va obţine avizul Consiliului Concurenţei pe proiectul supus dezbaterii.

Singur împotriva tuturor

În replică, viceprimarul Florin Birta a spus că investiţiile în reţelele de încălzire şi punctele termice vor fi făcute pentru a garanta siguranţa termică a orădenilor, iar municipalitatea va reduce pe cât posibil presiunea pe bugetul local. "Vom încerca să reabilităm conductele pe fonduri europene", a spus edilul.

Birta a respins ferm teza monopolului Termoficare. "Zonele unitare de termoficare au fost adoptate în baza unei legi a statului român. Din 2013 până în prezent nu s-a demonstrat niciun monopol. Cu siguranţă că până la şedinţa din ianuarie - sunteţi consilier local şi veţi putea verifica - va exista şi avizul Consiliului Concurenţei", a spus Birta.

La dezbaterea de marţi seară, pe lângă Florin Birta au mai participat şi Cristian Athanasovici, directorul general al ATH Energ Bucureşti, care a realizat studiul zonei unitare, funcţionari din Primărie, precum directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan, dar şi reprezentanţi ai Termoficare, ca directorul comercial Dan Creţu sau inginerul şef Tiberiu Cornea.

Cum a fost singurul care a iniţiat un dialog cu orădenii, viceprimarul Birta a încasat însă toate "bobârnacele"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nul? Nulul?
Tocmai pe Nul l-a trimis birtinezul? Pe cel mai slabanog si nebagat in seama? Vai de capul orasului ce politruci creste birtinezul pentru Oradea! Yes mane de duzina care nu deschide gura pana nu are vorbe de la birtinez. Responsabil cu educatia fizica trebuie sa hotarasca dezvoltarea termiei orasului! Vai de noi! Bine ca nu am mers si eu! Ce neam blestemat suntem noi romanii sa avem parte numai de "golani" politici! TERMOFICARE SA o mizerie sustinuta, crescuta, harnita de birtinezul din fruntea cetatii pe spatele oradenilor! De 8 ani a blocat introducerea retelelor de gaz in oras si acum il trimite, isi trimite Nulul sa se certe cu oradeanii! O mizerie!
Postat 19 Decembrie 2017, 22:13 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON