URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2022, 12:35

Despre ruşi numai de rău

Despre ruşi numai de rău (sursa foto: www.aa.com.tr)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

N-aş fi crezut vreodată că o să-mi aduc aminte de poveştile spuse de bunica despre al doilea război mondial. În epoca în care eram îndoctrinaţi că "Stalin şi poporul rus libertate ne-a adus" ea mi-a explicat că, spre deosebire de nemţi, care nu au interacţionat cu populaţia, că deh, eram aliaţi, ruşii au "fraternizat" la greu cu cei pe care-i denazificau.

Asta însemna violuri, fuga după băutură şi jaf la drumul mare. Chiar şi după 40 de ani de la terminarea conflagraţiei, bunica se plângea că nişte rusnaci au spart celofanul de pe toate compoturile, probabil în speranţa că acestea au început să fermenteze și au dat în alcool.

Atunci când judeci un popor nu poţi să te rezumi doar la vârfurile lui. Când auzi că soldaţii ruşi violează bebeluşi e limpede că Tolstoi, Dostoievski sau Ceaikovski sunt doar accidentele genetice. Se pare că rusul adevărat este mujicul este cel venit de la Habarovsk, cu fruntea lată de macac şi apucături de gibon, pentru care nişte adidaşi folosiţi sunt cel mai minunat cadou oferiţi soţiei.

Armata rusă este, în mod evident, victima corupţiei la toate nivelurile. De la soldatul care şi-a vândut motorina în Belarus şi apoi a rămas în pana prostului pe linia frontului, până la generalii care au mimat înzestrarea şi instruirea. Aşa că, din ditamai armata, există un singur general rus care nu poate fi acuzat de corupţie. E vorba de Generalul Iarnă, care i-a scos din rahat de câteva ori în istorie.

După 80 de ani de la "eliberare", constatăm că ruşii şi-au schimbat doar tancurile, nu şi obielele şi proastele obiceiuri. Norocul chior este că acum ucrainenii luptă şi pentru noi, că eu tare mă îndoiesc că generalii noştri, mai mult ocupaţi cu plagiatul decât cu antrenatul, ar fi în stare să mobilizeze armata.

Imaginaţi-vă cum ar arăta România cu trupele ruseşti în ţară! Violuri ca violuri, dar să ai un preşedinte ca Şoşoacă şi un şef de judeţ ca Mihai Lasca, asta le-ar întrece pe toate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Asa e Rusul
Sa ne aducem aminte ce au facut la Fântână Albă , mai rău dupa ce au impuscat femeile le-au violat. Rusii tin cu dinții de Ortodoxie, cu crucea înainte omoara , violeaza , fura, maltratează, asa e viata in Rusia.
Postat 17 Aprilie 2022, 13:31 de Sandu2100
Adevarat
Din pacate situatie este adevarata. Rusia sub diferitele ei forme(imperiul rus, urss) a fost de-a lungul istoriei o tara care a proiectat atat spre exterior cat si spre interior preponderent doar moarte, mizerie, genocid, suferinte, inrobire. Vad aici in comentarii o serie de indivizi lezati ca se spune adevarul despre rusia si rusi, de parca ar fi normal sa mintim doar ca sa nu deranjam sentimentele criminalilor. Evident aproape intreg popor rus e vinovat de crimele comise avand in vedere ca populatia in procent de 83% sustine razboiul de agresiune. Ori daca sustii crimele, cum te numesti, nu criminal? Faptul ca si alte popoare au avut pacatele lor nu ii face pe rusi mai buni, macar alte popoare isi regreta crimele im timp ce rusii se mandresc cu ele, si de aici se vede caracterul lor.
Postat 17 Aprilie 2022, 11:19 de Flopopsirb
"Armata rusă ... victima corupției la toate nivelurile", ne spune reprezentantul bihorean al Curții de Conturi de la Kremlin.
Bravo, pătrățel. Poate că atunci când o să ne spui ceva de NATO, o să ne bălmăjești și ceva despre cum șefii bazei americano-române de la Kogălniceanu au furat timp de 4 ani, jumătate din "fotoghinul" mașinilor și avioanelor, dând apoi vina pe niște șoferi ai cisternelor golite tot din doi în doi. Sau poate o să ne amețești cu "fetele lui Dincă" și ale Caracalului în general, care sugeau steagul cu multe stele de la Deveselu, după care odată expirate le trimiteau dosite în niște Humwei puse pe marfare de necontolat prin vămi și care mergeau la reparat, cică la baza NATO de la Trieste ori la cea din Sicilia. Fix după modelul opiumului transportat de soldații NATO, îndeosebi americani, care drogau parte din SUA cu conținutul așa-ziselor transportoare de retur și duse cu avioanele via Pentagon, plătite inclusiv de România din cei 2% ai PIB-ul anual.
Postat 17 Aprilie 2022, 09:37 de KP
da
chirila , ce urmeaza ? ungurii sau tziganii ? sau treci la evrei si musulmani ? sau negrii sau latinos ? sau chinezii sau japonezii ? cita ura poate fi in sufletul tau rasist ?
Postat 17 Aprilie 2022, 00:32 de richard
da
chirila , sa iti fie rusine pentru acest articol = instigare la ura , instigare la rasism . Toti sintem oameni .
Postat 17 Aprilie 2022, 00:25 de richard
spui chirila....
Cum sa sustii armata care a invadat URSS alaturi de nazisti? Adevarul e ca rusii au fost mai buni la suflet ca noi, si nu ne-au facut nici o zecime din ce am facut noi in Odesa si alte locuri. Din pacate nu poti astepta recunostinta de la romani...
Postat 16 Aprilie 2022, 20:48 de testtest
Hitler,=Putin
Hoțul strigă prinde hoțul. Putin care îl egalează pe Hitler vrea denazificare. Păcat că oamenii simpli se lasă folosiți! Cât despre purtarea rușilor confirm că și bunicii mei aveau asemenea amintiri. Războiul scoate ce e mai urat din oameni. Un amestec toxic de religie, politică și orgolii și nebunie. Dureros
Postat 16 Aprilie 2022, 19:55 de Valcov
Mai pe scurt...
Articolul dumneavoastra, domnule Chirila, in care ii comparati pe rusi cu cele doua familii de primate (din cpunct de vedere fizic si comportamental) este caracteristic mai degraba actualei mass media rusesti, decat uneia europene. Doar acolo se pare ca standardele jurnalistice sunt in prezent atat de scazute incat vi s-ar publica asa ceva...
Postat 16 Aprilie 2022, 17:50 de Ioan75
Mai usor cu pianul pe scari, domnule Chirila
...si în special cu demonizarea. Nu sunt tocmai un filorus, dar nici nu mi se pare ok tonul articolului...mai ales când asta o face un formator de opinie (mai mult sau mai putin). In razboi, de regula, si tenebrele gasesc de cuviinta sa iasa la suprafata, nu doar camaraderia, eroismul si altele asemenea. Şi va amintesc în acest sens comportamentul unora dintre soldatii romani dincolo de Nistru in WW2. Asa cum bunicile ne-au povestit multora dintre noi excesele rusilor ajunsi aici, eu am reţinut si nişte marturii ale unora dintre sotii acestor bunici (2 veterani cu care am discutat personal) care au recunoscut ca "le este rusine" de ce au facut unii dintre camarazii lor acolo simplilor civili...Nu vreau sa dezvolt subiectul ca nu este locul potrivit (cine doreşte găseşte suficiente informatii pe tema asta care nu ne prea fac cinste intodeauna). Ceea ce vreau sa spun e ca discursul public în aceasta privinţa aluneca într-o zona periculoasa şi nu ar strica putina masura in evaluarile de acest fel. Hitler a dovedit în ce se poate transforma poporul lui Bach, Mendelssohn, Schumann, Wagner, Kant, Hegel, Nietzsche, Goethe, Holderlin, Fichte, Lessing, Novalis, etc. etc. etc. care era la preluarea puterii de către nazisti poate cel mai cultivat şi mai civilizat popor din lume. Evident, comparatia omite multe elemente de necomparat…dar, cu atât mai mult ar trebui sa luam aminte la ce poate face un conducător/elita malefica… Poporul german e acelaşi: şi cel care a dat pleiada de ganditori, oameni de ştiinţa sau artisti şi care a creat civilizatia materială prea bine cunoscuta, şi cel care l-a urmat pe Hitler şi i-a executat cele mai infioratoare ordine…, dar chiar credeti ca germanii sunt definiti exclusiv de lagarele de concentrare, de crimele împotriva civililor, de rasismul manifest, de propaganda desantata a lui Goebbels, etc. etc.? Departe de mine de a căuta scuze acţiunilor Rusiei din prezent (fără a uita nici trecutul, chiar dimpotriva), dar articolul e de-a dreptul deplasat în privinţa aluziilor zoologice care denota o vaga, sa îi zicem, nota de RASISM! În plus, demonizarea e primul pas pentru justificarea crimelor ce ar putea urma într-un viitor nu foarte improbabil în care roata istoriei s-ar întoarce în defavoarea rusilor… Trebuie sa fie clar: pentru crimele comise acum în Ucraina trebuie traşi la răspundere autorii lor directi şi indirecţi, iar nu intregul poporul rus…chiar şi în condiţiile în care, cel puţin deocamdată, pare ca nu se dezice de conducătorii lui.
Postat 16 Aprilie 2022, 17:02 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON