URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2023, 19:31

Desființați toate locurile de joacă!

Desființați toate locurile de joacă! Foto arhivă / BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Rogerius, în zona străzii Mihail Sadoveanu, am asistat la o premieră. S-a desfiinţat primul loc de joacă pentru copii din Oradea, pe motiv că o parte dintre locatari sunt nemulţumiţi că ţâncii fac gălăgie! Dar ce ar vrea onor riveranii să facă bieţii copii? Cipcă?

Asistăm la un precedent periculos, pentru că practic nu există cvartal în care să nu avem câte un nenea veşnic nemulţumit de condiţiile de locuit în condominiu. De altfel, aici e marea bubă la români: ne lipseşte exerciţiul bunei convieţuiri cu vecinii.

Dacă-i plouă celui de la ultimul etaj, cel de la parter nu va contribui cu bani pentru hidroizolare. Iar dacă cel de la parter e umplut cu rahat prin refularea canalizării din beci, să fie sănătos! Vecinii de la etaje nu vor scoate un ban pentru reparaţii.

Toţi aţi dat în copilărie peste câte un nenea cam bou, gata să înţepe mingea copiilor fiindcă nu se poate odihni. Primarul Florin Birta, un om dispus la negocieri, a încercat o consultare publică, să vadă ce părere au şi părinţii cu copii mici. Din păcate, însă, inerţia cetăţenească a făcut să nu meargă nimeni la dezbateri, drept urmare li s-a dat satisfacţie celor care vor linişte.

Eu îi înţeleg şi pe pensionarii care după ţoiul de la 8 dimineaţa ar vrea să se odihnească între orele 10 şi 14. Dar ce facem cu copiii? Îi lăsăm să se joace prin parcări, pe străzi sau, pur şi simplu, îi condamnăm să rămână în faţa televizorului sau a tabletei? În încercarea de a mulţumi pe toată lumea, prin această decizie primarul va ajunge să-i nemulţumească pe toţi.

Soluţia nu stă în desfiinţarea locurilor de joacă, ci în respectarea programului de linişte. Aşa vor putea şi să doarmă liniştiţi cei veşnic obosiţi, şi să se zbenguie copiii după pofta inimii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Adevărat, comportament tipic balcanic!
Tanti Anuța, da' de ce aveți inima înveninată? A sosit Crăciunul!!! Dați dumneavoastră fuga-guguta de vă zăvorâți în casă, ca nu care cumva vandalii ăștia mici să năvălească peste dumneavoastră cu vreo colindă. Pregătiți și niște oale cu apă, poate e nevoie... Sper să vă tragă domn' primar o parcare direct sub ferestre sau să apară o bisericuță să auziți slujbele din apartamente! La ce este nevoie de spațiu verde și locuri de joacă? Betoane, biserici și farmacii să fie! Daaa, nu ne spuneți și cine este sponsorul lu' nenea Chirilă și cam cât face pă lună. M-am gândit eu că e ceva necurat la mijloc cu nea' Chirilă. Noroc cu ,,camerele de luat vederi" că altfel nu știu ce ne-am face! Tanti Anuța, vă doresc sărbători liniștite! În rest, sănătate și numai bine la toată lumea și să fim mai îngăduitori că și noi am fost copii!!!
Postat 25 Decembrie 2023, 09:48 de LicaL
Comportament tipic balcanic.
Cine sunt cei care se împotrivesc celor care reclamă că nu mai suportă gălăgia continuă ? Evident, cei care nu sunt afectați !!! Cei care locuiesc pe partea cealaltă a blocului.
Postat 24 Decembrie 2023, 15:46 de Anuta
@unchiuvali
Intreb si eu pentru un prieten... Cum isi vor face oamenii singuri dreptate? Ungeti niste felii de paine cu pateu, injectati in ele insecticid si apoi le aruncati in iarba sa le gaseasca prichindeii si sa le manance? Rupeti/distrugeti mobilierul de joaca si bancile? Luati la bataie parintii si copii? Ii dati in judecata pe parinti ca si-au facut copii? Sperati ca primaria sa desfiinteze toate locurile de joaca?
Postat 24 Decembrie 2023, 11:28 de Kid
Oamenii nu degeaba s-au revoltat.
Are cineva nevoie de conflicte care cine stie cu ce urmări s-ar lăsa ? Nu cred ! Că n-a fost o singură persoană. Că dacă era așa, urgent îi băgau pumnul în gură ceilalți, în buna obișnuință și civilizație de la noi. În zonă sunt destule parcuri, Oŕaselul copiilor, la 2 minute de mers pe jos. Care este problema ? Problema este cu lipsa de respect a unora față de ceilalți. Și exemplele SUNT NENUMARATE la blocuri.
Postat 22 Decembrie 2023, 17:30 de unchiuvali
@unchiuvali
Stiu ca nu toata lumea e ca mine. Nu stiu ce te-ar face sa te indoiesti de sinceritatea mea dar nu ma cunosti si e explicabil. Sa nu ne intelegem gresit, nu sunt surd, decibelii i-i percep si eu. Au fost perioade in care am fost bolnav, poate ma odihneam mai bine daca nu erau zgomote. Sau cand se intampla sa ma odihnesc in afara orelor de liniste. Dar pe mine unul chiar si atunci vocile copiilor ma bucura, cum iti spun le interpretez ca un semn bun. Si cand eram multi erau cativa oameni pe care i-i deranjau zgomotul. Putini si in general seniori, oameni cu probleme. De regula li se spunea sa se mute la casa daca nu le place ... dar si acolo argumentul era ca pe ulita in vacante copii fac galagie si nici nu sunt ore de liniste. Deci nu spun ca nu fac zgomot doar ca pentru mine si probabil jumatate din oameni nu e o problema. Ne bucuram ca exista si sunt fericiti. Eu locuiesc la parter, cu parcarea si cu scara blocului unde se aduna copiii fix sub geam. Nu e chiar loc de joaca amenajat dar am fost la locuri de joaca intre blocuri si galagia e asemanatoare. In orice caz eu nu as fi de acord cu desfiintarea niciunui loc de joaca daca sunt copii care i-l folosesc.
Postat 22 Decembrie 2023, 17:10 de nihil
@nihil
Nu toată lumea este ca dumneata (dacă totuși ești sincer, deși mă indoiesc). Pe lângă dumneata poate trece trenul și nu te trezești. Ce facem cu cei care nu sunt ça dumneata ? Îi imbolnavim sau îi mutăm forțat din bloc ? Pentru ce ? Pentru ca unii să stea la televizor în loc să-si ducă copilul în parc ? Revolta oamenilor nu este de acum, este de cel puțin 12-15 ani. Le-a ajuns ! Își vor face singuri dreptate. Sigur, una e să asculți chiuiturile copiilor locuind la etajul 4 sau mai sus și alta e s-o faci de la parter. Aceeași situație cu parcarile. Pe cei de la etajul 4 nu-i deranjeaza parcarea amenajată sub geamurile celor de la parter. Chestie de bun simț... S-a încetățenit obiceiul că cei majoritari au dreptul să hotărască drepturile celor mai puțini. Ceea ce nu mai poate fi acceptat. Cum era altădată.
Postat 22 Decembrie 2023, 16:44 de unchiuvali
@unchiuvali
Chiuiturile copiilor sunt in general un semn bun, da viata. Eu am trait 7-8 ani cand nu am mai vazut pepe de copil in curtea blocului si mi s-a parut sinistru. Cand am fost eu copil eram cu zecile. Acum se aud din nou(mult mai putini) cand se joaca in timpul zilei. Pe mine ma bucura sa-i aud.
Postat 22 Decembrie 2023, 16:10 de nihil
Duceți copiii în parc.
Luați copiii și duceti-i în parc, nu-i mai chinuiți între blocuri. Pe ei si pe vecini. Cine nu crede, să vină în bloc și să asculte. Orele de liniște sunt pentru somn. Asta nu înseamnă că, în afară orelor de liniște, putem chiui fără incetare în bloc sau în preajma blocului.
Postat 22 Decembrie 2023, 15:10 de unchiuvali
Subscriu!
'Soluţia nu stă în desfiinţarea locurilor de joacă, ci în respectarea programului de linişte.'
Postat 22 Decembrie 2023, 14:36 de nihil
Pune-l la tine sub geam, Chirilă!
Nene Chirilă, pune locul de joacă la tine sub geam ! Sunt convinsă că nu ti-ar conveni ! Sponsorul dumitale (știi bine cine) a făcut oradenilor parcuri extinse unde aceștia, fără a deranja pe nimeni, pot să le folosească. La două minute de locul cu pricina este ORASELUL COPIILOR unde cei mici s-ar bucura să fie duși dacă celor mari nu LE-AR FI LENE să se dezlipeasca de lângă televizor. Și eu am avut copii mici dar am avut bunul simt să nu-i las să strige de dimineața până noaptea sub geamul vecinilor. Parcurile mari, de aceea sunt facute, ca să fie folosite.
Postat 22 Decembrie 2023, 13:16 de Anuta
ei da...
Dar cu locurile de joaca si spatiile verzi dintre blocuri in locul carora au aparut te miri ce hidosenii de biserici...ce facem? Sa fim corecti pana la capat!
Postat 21 Decembrie 2023, 21:37 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON