URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2023, 10:00

De unde mergi, cu ce te-ntorci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până săptămâna trecută eram unul dintre, probabil, nu foarte mulții români care încă nu ajunseseră în Turcia. Nici măcar până în semi-europeanul Istanbul, prin ale cărui bazare o grămadă de conaționali vindeau în anii 90 rulmenți și cumpărau turcisme de revândut acasă cu câțiva lei profit.

De Antalya, în ale cărei resorturi și-au petrecut vacanțele în ultimii ani sute de mii de conaționali, nici nu mai zic. Am frecventat mai degrabă Vestul, către care, în ciuda balcanismului funciar, tindem din toate celelalte puncte de vedere - economic, cultural, politic chiar - și care, inclusiv geografic, ne e mai la îndemână celor de dincoace de Carpați. 

La primul contact cu Turcia am descoperit că destule clișee despre locuitorii acestei țări sunt nedrepte, ba chiar că avem multe a învăța și de la ei. În noul aeroport din Istanbul, construit în al doilea mandat al lui Erdogan, constați, de pildă, nu doar că facilitățile și dotările sunt peste cele de la noi, ci și că turcii de rând se poartă mai civilizat decât o facem noi prea adesea. Într-un terminal pentru curse interne, localnici modest îmbrăcați se purtau mai europenește decât „ai noștri”. Nu tu țipete, nu tu îmbulzeală la coadă...

Zborul spre Antalya m-a lăsat să ghicesc de sus ceea ce, ajuns la destinație, s-a arătat certitudine: în orașele și chiar satele lor infrastructura rutieră e incredibil de acoperitoare. De pe aeroportul regional (în extindere) ajungi în stațiunile vecine chiar și cu tramvaiul, metropola Antalya și orășele ca Lara, Alanya, Kemer, Belek, Side etc. sunt legate prin șosele, sunt bine gospodărite și mustesc de activități economice, de la turism și comerț de tot felul (mai ales cu turcisme) până la agricultură (desfășurată în mii de sere care produc trei recolte pe sezon).

Ca turist în Antalya am huzurit, firește, dar am avut și pricini de depresie: de ce la ei se poate și la noi nu? De ce la turci, chit că toate resorturile sunt ale unor bogătași autohtoni (nu-i ca la bulgari, unde au fost preluate de nemți, sau ca la noi, unde par ale nimănui) și că sunt deservite de turcaleți, e curat și nu soios, de ce personalul nu e acru, ci serviabil (da, merită bacșiș), de ce în hoteluri ești răsfățat, nu hărțuit, de ce la ei nu te zgârie așternuturi îngălbenite, picătura chinezească a unui robinet care nu se închide, senzația că, în general, ai luat țeapă și că în orice moment se poate întâmpla ceva și mai nașpa?

Habar nu am. Știu doar că într-unul dintre resorturile pe care le-am văzut în Antalya își petrece verile fosta vedetă TV și primăriță a Capitalei Gabi Firea, în prezent ministră a României. În afară de a-și fi pus o carpetă de 5 stele în sufrageria din Voluntari din care dădea interviuri, nu se vede să fi importat însă altceva din înfloritoarea regiune a Turciei, ceva bun de copiat, în sensul productiv al cuvântului, în metropola pe care a condus-o. La fel cum fac, de altfel, mulți alții din elita mioritică: umblă prin toate cele patru zări, cu decont public, pentru a se întoarce nu atât cu idei și modele de bune practici, cât cu valize mai voluminoase.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON