URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2011, 13:57

Hematuria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Cauzele renale sau renourinare sunt reprezentate de bolile renale bilaterale (glomerulonefrita acută, subacută şi cronică, pielonefrita cronică, rini- chiul polichistic, afectările renale din diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială malignă), sau unilaterale (ptoza renală, infarctul renal, cancerul renal, traumatismul renal), bolile căilor urinare superioare (tuberculoza renală, litiaza renală, hidronefroza) şi cele ale căilor urinare inferioare (cistite, tumori vezicale, litiază vezicală, parazitoze vezicale, adenom al prostatei şi cancer de prostată la bărbaţi, traumatisme).

Cauzele extrarenale sunt mult mai rare, fiind reprezentate de afecţiuni ale sângelui (leucemii, poliglobulii), ciroza hepatică, avitaminoze, exces de medicamente anticoagulante etc. Diagnosticul se pune pe baza datelor de laborator, prin prezenţa globulelor roşii sanguine (hematii) în sedimentul urinar (unde nu există hematii, sau există foarte puţine şi anume o hematie la câteva câmpuri microscopice); prezenţa de 1-2 hematii pe câmp reprezintă hematurie microscopică. Prezenţa unei cantităţi mari de sânge, vizibilă cu ochiul liber, reprezintă hematuria macroscopică. Examinarea hematiilor din sedimentul urinar poate fi utilă şi în localizarea hematuriei. Diagnosticul cauzal necesită explorări paraclinice de rutină şi specifice.

Atenţie! Este foarte importantă diferenţierea hematuriei de amestecul urinii cu sânge provenit din căile genitale (la femei sângerarea vaginală şi metroragia, adică sângerarea uterină determină prezenţa în urină a sângelui). Coloraţia roşiatică a urinii, ce se poate confunda cu hematuria macroscopică, poate fi consecutivă administrării unor medicamente (piramidon cel mai des, dar şi rifampicină sau sulfamide) şi ingestia unor alimente ca de exemplu sfecla roşie. În toate aceste cazuri hematiile sunt absente la examinarea microscopică a urinii.

Reţineţi! Tatamentul este diferit, în funcţie de cauza hematuriei, fiind simptomatic şi chirurgical. Orice urină mai roşiatică impune prezentarea la medic pentru investigaţii de specialitate şi precizarea diagnosticului. De exemplu, foarte des cancerul vezical, o boală foarte gravă, poate debuta cu hematurie, iar diagnosticul precoce şi tratamentul specific urologic salvează bolnavul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON