URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2010, 17:32

Cancerul gastric

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. Se pare că ingestia de alimente alterate parţial şi consumul lor permanent poate duce la apariţia bolii, la fel cum creşterea nivelului economic şi a cunoştinţelor de igienă a alimentaţiei determină scăderea cazurilor.

Nu s-a demonstrat o asociere între ulcerul duodenal şi cancerul gastric. Boala nu produce de obicei simptome în fazele incipiente, dar pe măsură ce tumora creşte în dimensiuni pot apărea manifestări la nivelul abdomenului, ca senzaţia de "stomac plin" imediat după consumul de alimente, anorexie, greţuri şi uneori vărsături, alături de durere, care poate fi severă şi persistentă.

Tumora se extinde spre ţesuturile vecine şi poate invada pancreasul, intestinul gros sau ficatul, putând însă da şi metastaze la distanţă. Bolnavii scad în greutate, devin mai palizi şi pot prezenta vărsături cu sânge sau scaune cu urme de sânge vizibile la analiza microscopică. Cel mai frecvent sunt afectaţi bărbaţii cu vârsta de peste 40 de ani, cu un maxim între 50 şi 60 de ani.

Atenţie!

Diagnosticul bolii se face pe baza examenului radiologic şi a gastroscopiei cu prelevarea unei mici porţiuni din mucoasa gastrică şi examinare microscopică. Este foarte importantă depistarea cât mai precoce a leziunii, datorită posibilităţii de reuşită totală a tratamentului în aceste stadii. Orice anemie apărută la un bărbat de peste 40 de ani aparţinând unei categorii sociale mai defavorizate impune prezentarea la medic pentru diagnosticul corect. Examenul microscopic al scaunului este de asemenea important în depistarea bolii la fel şi cunoaşterea obiceiurilor alimentare.

Reţineţi!

Tratamentul cancerului gastric este chirurgical, fiind necesară rezecţia completă a tumorii şi a ganglionilor din vecinătate. Aceasta este singura alternativă până în prezent, dar, din păcate, aplicabilă la doar 30% din pacienţi. De obicei bolnavii se prezintă la medic în faze depăşite terapeutic. Radioterapia se aplică numai în cazuri selecţionate, datorită rezistenţei tumorii la radiaţii, doza terapeutică depăşind toleranţa organelor din vecinătate. Există şi medicamente citotoxice care pot determina, în anumite combinaţii, reducerea tumorii, studiile fiind în desfăşurare. Alimentaţia corectă şi cunoaşterea noţiunilor minime de igienă alimentară reprezintă măsuri utile în profilaxia bolii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON