URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2022, 12:30

Cum ne-ar fi fără UE?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nici de 1 Decembrie nu ne entuziasmăm, cu atât mai puțin percepem ca pe o sărbătoare cea de-a 72-a aniversare a Uniunii Europene, din care 15 cu România în rândurile ei. La 19 mai 1950, Robert Schuman, un neamț născut în Luxemburg și devenit cetățean al Franței după Primul Război Mondial, când acestei țări îi erau restituite Alsacia și Lorena, făcea celebra propunere privind crearea unei Comunități Europene a cărbunelui și oțelului, materiale indispensabile pe atunci oricărei industrii de război, în ideea că dacă o țară nu va controla singură producția de cărbune și oțel, nu va avea nici mijloacele pentru a porni un război.

Imaginați-vă ce-ar fi fost acum, în mai 2022, dacă în 2007 România nu intra în UE și, cu trei ani mai devreme, în NATO. Frunză-n vânt, ca biata Republică Moldova! Tremuram de groaza că, după „operațiunea specială” din Ucraina, Rusia ar putea să-și trimită hoardele asupra celorlalți vecini, inclusiv a noastră.

Cum-necum, politicienii care după descătușarea din 1989 au frânat progresul României, care au furat și au protejat furtul de toate felurile, au avut totuși, care înțelepciunea, care instinctul de conservare să ne ducă unde ni-i locul, în civilizația euro-atlantică. Un noroc pe care ucrainenii, a căror revoluție a avut loc abia în 2014, pe Euro-Maidanul din Kiev, nu l-au avut, iar urmările tragice le vedem azi cu toții.

Ce înseamnă Europa pentru noi? Să ne amintim puțin: aceleași drepturi ca toți cetățenii statelor spre care mereu ne-am uitat cu invidie, de la Germania și Franța până la Spania și Italia, libertatea de a călători, locui, studia și munci oriunde, de a face comerț și a trăi în pace. Desigur, și asumarea unor obligații comune: realizarea unor sisteme cât mai apropiate, de la mediu și educație până la sănătate publică și justiție.

E adevărat, la astea stăm mai prost, dar să ne imaginăm cum ar fi arătat spitalele, drumurile, orașele, școlile și casele noastre fără beneficiile apartenenței la UE. Cu chiu, cu vai, mai trași, mai împinși, politicienii noștri au fost forțați să facă ceva pentru o țară „ca afară”, iar presiunea asupra lor, implicit și rezultatele, devin cu atât mai palpabile cu cât românii ajung să vadă, fie și ca turiști, cum e „afară”.

Din păcate, intrată în al 72-lea an de existență coezivă, Europa e pusă la grea încercare taman în ceea ce trebuia să fie forța ei, în unitatea ei. Popoare est-europene care au pătimit în comunism văd cu uimire cum unii politicieni vestici ezită să ajute o țară a cărei „vină” e că și-a dorit tocmai europenizarea, iar alții, pe la Budapesta, par să fi uitat visul libertății stropit nu demult, în 1956, cu sângele alor săi. Unitatea în diversitate proiectată decenii întregi a devenit mai mult diversitate decât unitate, dar chiar și așa, această Europă e cea mai bună din câte au fost. De noi depinde și cât de dreaptă, prosperă și sigură va continua să fie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Bun articolul și trebuie amintit unde am fi ajuns fără UE
Dar afirmația cum că avem aceleași drepturi... Hai să revenim cu picioarele pe pământ. Teoretic avem aceleași drepturi. Că practic... Să nu mai vorbim că încă nu avem o autostradă terminată în țara asta după atâția ani. Încă avem școli cu "buda" în fundul curții, iar, după atâția ani de când suntem în UE. Las', bine că avem ștrand și centru civic frumos și Untold, și de astea... Să fie bine, să nu fie rău. Se puteau face muuult mai multe lucruri în acești ani de când suntem în UE. Vreau să văd din faimosul PNRR cât o să se realizeze până la urmă. Eu zic că nici 50%...
Postat 10 Mai 2022, 06:56 de Vio_427
CalinWn
Rusul a furat in 45 de ani , mai mult decât alții în secole, propaganda Rusky nu a dat bine niciodată la noi, strămoșii nostrii au știu de ce trebuie respingă vorbitorii de Rusa
Postat 09 Mai 2022, 15:12 de Sandu2100
Fatalismul.
Altii ne-au furat secole, nu-i mai pomeneste nimeni, nu da bine la propaganda europeana.
Postat 09 Mai 2022, 14:33 de CalinWn
CalinWn
Pe Lung și lat cum ar fi fost sa nu ne fure Rusii 45 de ani
Postat 09 Mai 2022, 13:52 de Sandu2100
Istorie contrafactuala.
Cum ar fi fost daca nu am fi atacat URSS-ul alaturi de Germania Nazista, cum ar fi fost daca Germania castiga razboiul, cum ar fi fost daca Americanii nu abandonau Estul Europei la portile Berlinului, cum ar fi fost daca nu-i asteptau in van niste luptatori prin munti, etc, etc, etc… Pe scurt, irelevant.
Postat 09 Mai 2022, 13:35 de CalinWn
Dl Criș(pseudonim)
Acum 7-8 ani va apreciam articolele, la fel cum le apreciam pe cele scrise de inginerul redactor-sef. Dar Apocalipsa Covid, la care ati raliat cu atata patos si inversunare, sa ne amintim de cazul casierei epuizate de la Lidl pe care ati infierat-o proletar ca purta masca sub nas chemand si politia, m-a facut sa deschid ochii si sa vad ca sunteti doarun biet mercenar care executa niste ordine. Ati renuntat si la cele mai elementare standarde de etică profesională. De ce ati fi acum credibil acum, cand v-ati transformat brusc din specialist epidemiolog in mare expert in geopolitica?
Postat 09 Mai 2022, 13:25 de Neutryno
Cum a fi fost
Ca România să nu fi fost ocupata de Rusi, sa nu fi avut un sistem comunist ?
Postat 09 Mai 2022, 13:02 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON