URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2017, 18:26

Cu mănuşi albe. O sută de surzi au mărşăluit pe Corso salutând orădenii prin fluturări de mâini (FOTO/VIDEO)

Acoperă-ţi urechile cu palmele. Auzi un ţiuit? Există orădeni care nu-l aud nici pe acesta, cu atât mai puţin o declaraţie de dragoste, un gângurit de bebeluş sau o piesă de Pink Floyd.

Circa o sută de bihoreni cu deficienţe de auz şi apropiaţi ai lor au mărşăluit sâmbătă după-amiază pe Corso, salutând trecătorii şi orădenii de pe terase în limbaj mimico-gestual prin fluturări de mâini.

Acţiunea, în cadrul căreia participanţii au purtat mănuşi albe pentru a atrage atenţia, a fost organizată de Asociaţia Surzilor Bihor cu ocazia Zilei Internaţionale a Surzilor, sărbătorită, conform tradiţiei, în ultima duminică din septembrie.

"Am vrut să arătăm comunităţii orădene că existăm şi că facem parte din ea. Pe stradă nu îţi dai seama când treci pe lângă un surd pentru că nu are niciun defect vizibil şi totuşi are nevoi speciale", a declarat, prin interpret, preşedintele Asociaţiei Surzilor Bihor, Viorel Victor Todor.

Un marş plin de veselie

Tocmai pentru aceasta, participanţii din alai au salutat de departe trecătorii şi orădenii de la terase, le-au înmânat pliante cu semne din mână reprezentând litere din alfabetul românesc şi internaţional al surzilor şi i-au încântat cu numere de pantomimă.

Deghizat în mim, un membru al asociaţiei a complimentat doamnele gesticulând, s-a întreţinut cu domnii dând din mâini şi a făcut autostopul la un alai de nuntă din Piaţa Ferdinand salutat cu fluturari de mâini de participanţii la marş, spre amuzamentul trecătorilor.

Marşul a avut ca punct final Piaţa Unirii, unde participanţii s-au aliniat pe platou astfel încât să formeze urarea "La mulţi ani!" care a fost imortalizată din aer cu ajutorul unei drone, după care au susţinut un scurt spectacol artistic.

"Au nevoie de interpreţi"

În ciuda veseliei momentului, viaţa surzilor nu este însă una uşoară. Persoanele cu deficienţe de auz reuşesc cu greu să termine un liceu şi destul de rar să absolve o instituţie de învăţământ superior, printre excepţii numărându-se artistul plastic orădean, Remus Ilisie, participant la marş.

"Persoanele cu deficienţe de auz au nevoie de interpreţi în limbaj mimico-gestual în permanenţă. Le este greu să se descurce la medic, în instanţă, la Poliţie sau la notar", a explicat directorul Asociaţiei Surzilor Bihor, Angelica Platon, unul din cei doi intepreţi oficiali din Bihor.

În schimb, spre deosebire de alte categorii de persoane cu dizabilităţi, surzii se bucură de avantajul unei bune adaptări la piaţa muncii.

"De câte ori un membru al asociaţiei şi-a găsit un loc de muncă, angajatorul i-a solicitat să chemat şi alţi colegi. Desigur, în acest sens ne-a ajutat şi legea care încurajează încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi...", a spus directoarea.

Înfiinţată în anul 1955, Asociaţia Surzilor Bihor numără 300 de membri din totalul celor circa 500 de persoane cu deficienţe de auz din judeţ. Conform evidenţelor la sfârşitul anului 2015 în România existau 23.477 persoane surde.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON