URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2023, 09:35

Criză dramatică de sânge în Bihor. Se face apel la populație să doneze

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalele din Bihor se confruntă cu o criză de sânge şi au mare nevoie de donatori pentru a salva vieţile bolnavilor. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor cere ajutorul oamenilor pentru a suplini nevoia de sânge, în contextul în care instituţia medicală este cel mai mare utilizator de sânge şi derivate de sânge din judeţ.

Printr-un comunicat transmis vineri, reprezentanții Spitalului Judeţean îi îndeamnă pe oameni spre centrul de transfuzie sanguină Oradea din strada Louis Pasteur, nr. 30, unde pot dona sânge, de lunea până vinerea, între orele 07:30 – 13:00.

Programări se pot face online, prin intermediul aplicaţiei BlooDoChallenge.

„Cantitatea de sânge donată în Bihor ne asigură doar aproximativ 80% din necesar”, a declarat BIHOREANULUI purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean, Lisa Crăiuț. „Din acest motiv, se ajunge ca operațiile care pot fi amânate să fie reprogramate, dar și să recurgem la sânge din stocurile pentru situații de urgență”, a adăugat reprezentanta unității.

La rândul lor, reprezentanţii Centrului de Transfuzii semnalează importanţa nevoii de sânge şi cer ajutor pentru a ieşi din criză.

"Cantitatea de sânge donată în Bihor a scăzut enorm începând cu luna iulie, de la 45 de unităţi pe zi, la 30-35 de unităţi, deci cu mai mult de 20%", a declarat dr. Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzii din Oradea, explicând că o unitate înseamnă 450 de ml de sânge.

Doctoriţa Burtă afirmă că situaţia este dramatică: "Oamenii ar trebui să înţeleagă că fiecare unitate de sânge donată poate însemna o viaţă salvată. Chiar azi este enormă nevoie de sânge pentru o pacientă de 25 de ani a cărei viaţă depinde de mai multe transfuzii".

De altfel, în urmă cu câteva zile Centrul a făcut apel pe Facebook, cerând donatoriilor de grupă AB pozitiv şi negativ să doneze sânge, adăugând că sunt în imposibilitatea onorarii comenzilor pentru pacienţii internaţi în spitalele din Bihor, în special pentru pacienţii din secţia cardio-vasculară a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Pentru a ieşi din criză, centrul de transfuzie sanguină va organiza în luna noiembrie mai multe caravane mobile în spitalele din următoarele oraşe: Salonta (2 noiembrie), Aleşd, (8 noiembrie), Marghita (15 noiembrie), Beiuş (22 noiembrie) şi Ştei (29 noiembrie).

Ce trebuie să ştii

Înainte de a dona, doritorii trebuie să completeze o fişă şi un chestionar, pe care le vor primi odată ajunşi la centru. Specialiştii centrului vor efectua un examen medical, iar în funcţie de parametrii indicaţi în urma acestuia vor face indicaţia de donare de sânge.

De asemenea, cei care doresc să ajute trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să aibă minimum 50 de kg, să nu fi consumat alcool sau grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare şi să aibă un nivel de igienă corespunzător prezentării ȋntr-o instituţie medicală.

Donatorii trebuie să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale sau să nu-şi fi făcut tatuaje, să treacă 7 zile de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de boli precum TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau astm bronşic. De asemenea, la schimbarea partenerului sexual, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală este obligatoriu actul sexual protejat minim 6 luni. 

Femeile care doresc să doneze trebuie să nu fie însărcinate, să nu alăpteze şi să nu fie în timpul ciclului menstrual. Totodată, trebuie să treacă 1 an de la naştere înainte de donare, în cazul în care mama nu alăptează, iar în cazul în care alăptează trebuie să fi trecut 18 luni de la naştere. Dacă sarcina nu a fost dusă la bun sfârşit femeile pot dona abia după 6 luni.

Totodată, persoanele peste 50 de ani care doresc să doneze sânge au nevoie de o adeverinţă de la medicul de familie care atestă că nu suferă de boli cronice şi neuropsihice.

În dimineaţa de dinaintea donării este indicat ca donatorul să fie foarte bine hidratat. Oamenii pot bea apă, cafea sau ceai şi pot mânca o felie de pâine prăjită sau biscuiţi, însă nu au voie să consume alcool sau să fumeze cu două ore înainte şi după donare. 

Donatorilor li se va recolta o cantitate de 410-450 ml de sânge, cantitatea ce se reface, ca şi volum, în câteva ore, iar din punct de vedere biologic, în 2 săptămâni.

Avantajele donării

Donatorii de sânge au parte de anumite beneficii. Aceştia pot obţine, printre altele, analize de grup sanguin şi pentru diverse infecţii. De asemenea, donatorii primesc o zi liberă de la muncă şi reduceri la transportul în comun.

Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii despre cum pot ajuta, dar şi despre întregul proces de donare de sânge pe site-ul www.proviataoradea.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pinonel
Cu ce te ajută comentariul tău când tu nu donezi??
Postat 21 Octombrie 2023, 14:13 de Sandu2100
@adevarat
Mie nu mi s-a parut niciodata ca personalul ar fi nepoliticos. Este adevarat insa ca se sta destul de mult la coada si am avut intr-o zi o problema cu donatori cu nr de ordine mai mari de at mine, care au intrat inaintea mea. Stateam ca toata lumea pe tel si nu eram atent, dar la a doua persoana intrata peste rand, m-am prins ca nu e ceva ok, am intrebat-o pe doamna de la primul triaj de ce nu anunta nr de ordine urmator si mi-a raspuns ca domnul care tocmai intrase statea langa intrare si a crezut ca el urmeaza. Ha ha! Pai de ce mai dai nr de ordine atunci? Deci parca ar mai fi un pic de loc de imbunatatire a activitatii...
Postat 21 Octombrie 2023, 13:46 de Kid
Sunt de acord cu Kid (pt. prima oară:)
Nici pe mine nu mă interesează (nu mă beneficiază) compensația, dar ar fi mai ușor să donez sâmbăta.
Postat 21 Octombrie 2023, 13:45 de Rogerius
D-na L. Burta
D-na L Burta, care ar fi sansele sa aveti program si sambata sau duminica? Sunt donator si vorbesc in numele meu. Mie personal si aici cred ca sunt in asentimentul multor donatori, mi-ar fi mult mai simplu sa merg sa donez in weekend, decat in timpul saptamanii. Sunt adminul propriei firme, este destul de complicat sa lipsesc si nu ma intereseaza nici compensatia valorica si nici ziua libera primita de la stat, statul facand cadouri cu banii si timpul privatilor. Privit din punctul de vedere al unui administrator, care are de lucru la firma, este destul de complicat sa-i lipseasca personalul de la serviciu, chiar daca nu arata acest lucru. Pe de alta parte, sunt multi angajati, la o gramada de firme, care ar dona, dar au atata de lucru incat nici nu se pune problema lipsei de la serviciu de luni pana vineri. Ce incerc eu sa spun este ca dvs daca vreti mai multi donatori, ar trebui sa va pliati putin dupa acestia, sa incercati sa-i atrageti cumva. Statul nu ofera decat o compensatie valorica insignifianta pt sangele donat, partea asta nu mai tine de dvs, dar accesul potentialilor donatori ar trebui sa se faca 7 zile din 7, inclusiv sambata si duminica, chiar daca intr-o formula de personal mai redusa, adaptabila in timp, dupa ce vedeti impactul de weekend al donatorilor.
Postat 21 Octombrie 2023, 13:16 de Kid
Trebuie schimbat personalul
Cu foarte mici excepții, tot personalul se comporta urât. În primul rând, să fie operativi, doi să nu se mai stea la coadă ca să - ți facă triajul. Iar când îți dă tichetele de masă te fac să te simți ultimul om.
Postat 21 Octombrie 2023, 12:49 de adevarat
Am o propunere:
-tuturor beneficiarilor de salarii si/sau pensii nesimtite sa le fie conditionata primirea acestor venituri de donarea de sange, de pilda 100ml lunar.
Postat 21 Octombrie 2023, 12:22 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON