URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
13 Noiembrie 2023, 15:01

Concert cu două dintre cele mai cunoscute lucrări de Rahmaninov, la Filarmonica Oradea

Concert cu două dintre cele mai cunoscute lucrări de Rahmaninov, la Filarmonica Oradea Foto: www.operamaghiara.ro
Concert cu două dintre cele mai cunoscute lucrări de Rahmaninov, la Filarmonica Oradea Foto: www.operamaghiara.ro
Concert cu două dintre cele mai cunoscute lucrări de Rahmaninov, la Filarmonica Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evenimentul de joi, de la ora 19, de la Filarmonica Oradea va fi centrat pe împlinirea a 150 de ani de la nașterea compozitorului Serghei Rahmaninov. Concertul va fi condus de dirijorul Janko Zsolt, iar în prim-plan se va afla pianistul Nagy Antoniu.

În program se regăsesc două dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului S. Rahmaninov: Concert pentru pian și orchestră nr. 3 și Simfonia a II-a în mi minor, op. 27.

„Lucrările pianistice din creația lui Rahmaninov reprezintă unele dintre cele mai valoroase, dar și dificile piese pentru pian scrise vreodată, compozitorul însuși fiind un pianist virtuoz. Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 este o lucrare ce reflectă pe deplin stilul și gândirea lui Rahmaninov. De cealaltă parte, repertoriul simfonic al compozitorului scoate în evidență culorile orchestrale, expresivitatea profundă și textura densă, care caracterizează creația sa”, transmit reprezentanții Filarmonicii Oradea.

Compozitorul rus Serghei Vasilievici Rahmaninov s-a născut la 1 aprilie 1873, în localitatea Semyonovo din sudul Rusiei, dar a emigrat în SUA, unde s-a și stins din viață.

„Rahmaninov nu s-a remarcat doar în calitate de compozitor, dar și ca pianist virtuoz și dirijor. Este considerat unul dintre cei mai fini pianiști ai secolului XX și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai Romantismului și ai repertoriului rus de muzică clasică. Pianul a fost instrumentul favorizat în creația lui Rahmaninov, folosindu-și propriile aptitudini de interpret, pentru a explora din plin posibilitățile tehnice și expresive ale instrumentului”, adaugă organizatorii.

Invitatul serii este Antoniu Tiberiu Nagy (foto stânga), un tânăr pianist care a aprofundat studiul instrumentului în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Deși are doar 23 de ani, palmaresul său este unul bogat și numără multe premii obținute în țări precum Italia, SUA și România. Antoniu Nagy se perfecționează în permanență, participând la cursuri de măiestrie susținute de personalități marcante ale scenelor internaționale.

Dirijorul Jankó Zsolt (în fotografia principală) a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a perfecționat la Viena și Veneția. În calitate de dirijor coordonează concerte educative pentru tineret și se află frecvent în fața unor orchestre de prestigiu. În prezent este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Biletele pentru concertul de joi „150 de ani de la nașterea lui Serghei Rahmaninov” s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON