URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2018, 09:42

Colectaţi selectiv! 1.200 de containere galbene, puse la dispoziţie orădenilor care stau la bloc, pentru colectarea fracţiei uscate

Colectaţi selectiv! 1.200 de containere galbene, puse la dispoziţie orădenilor care stau la bloc, pentru colectarea fracţiei uscate SUB CHEIE. Containerele asociaţiilor de proprietari sunt închise în ţarcuri anume amenajate şi dotate de RER cu sisteme automate de închidere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un scop comun al Primăriei şi al operatorului licenţiat de salubritate, RER Vest, este ca orădenii să colecteze selectiv cât mai multe deşeuri, astfel încât Oradea să fie nu doar un oraş prietenos cu mediul, ci şi unul care respectă legislaţia naţională şi europeană în domeniu.

Pentru a veni în sprijinul orădenilor, RER a suplimentat numărul containerelor de culoare galbenă puse la dispoziţia asociaţiilor de proprietari, pentru colectarea fracţiei uscate. Astfel, de la 750, numărul acestora a crescut la 1.200.

La dispoziţia orădenilor

Conform regulamentului de salubrizare a Oradiei, locuitorii oraşului sunt obligaţi să colecteze selectiv deşeurile, ceea ce înseamnă că trebuie să arunce separat resturile menajere de cele care pot fi reciclate: hârtii, cartoane, PET-uri, sticle, doze din metal, deşeuri din plastic, cutii de lapte ori iaurt şi altele.

Pentru o colectare selectivă eficientă, RER Vest a asigurat şi infrastructura necesară. Mai precis, orădenii care stau la case primesc periodic role cu saci galbeni în care să strângă deşeurile revalorificabile, iar cei care stau la blocuri au la dispoziţie recipiente de culoare neagră pentru fracţia umedă şi respectiv de culoare galbenă pentru fracţia uscată.

Aproape dublu

Containerele folosite de asociaţiile de proprietari sunt închise în ţarcuri anume amenajate. Iniţial, în fiecare ţarc era cât un recipient de culoare galbenă, dar pentru că orădenii au depus tot mai multe deşeuri reciclabile, de-a lungul anului 2017 RER a suplimentat numărul acestora. Ca urmare, dacă la începutul anului trecut în oraş erau 750 containere galbene, anul 2018 a început cu 1.200 bucăţi, ceea ce înseamnă că aproape toate ţarcurile din oraş au câte două containere dedicate fracţiei uscate.

Pe lângă aceste recipiente, orădenii mai au la dispoziţie 650 igluuri amplasate pe străzi: 300 de culoare galbenă - pentru colectarea plasticului şi metalului, 230 de culoare albastră - pentru hârtie şi carton, şi 120 containere verzi - pentru colectarea sticlelor. Aşadar, orădenii pot să colecteze selectiv, fără niciun impediment. Numai să vrea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON