URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2016, 18:59

Citywalk: Primăria Oradea vrea să transforme strada Aurel Lazăr în pietonală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când aţi străbătut ultima dată oraşul la pas? Ei bine, Primăria vrea să vă coboare din maşină, tramvai şi autobuz! Municipalitatea a câştigat o finanţare europeană în valoare de 146.626 euro, în cadrul proiectului Citywalk, în valoare totală de 2,4 milioane euro în care sunt cuprinşi 13 parteneri din 9 ţări.

Banii alocaţi Primăriei vor fi folosiţi pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru extinderea zonelor pietonale din zona centrală, transformarea în pietonal a străzii Aurel Lazăr, montarea unor indicatoare care să arate distanţele de străbătut pe jos şi timpul necesar până la principalele obiective turistice ale oraşului.

În plus, în cadrul proiectului se vor monta trei indicatoare tip arcadă la intrările în oraş dinspre Borş, Cluj şi Arad, plăcuţe informative şi panouri de ghidare aplicabile pe clădiri, panouri de ghidare înrămate şi panouri cu punctele de informare. Proiectul are alocat un buget de 172.500 euro din care 146.625 euro (80%) o reprezintă finanţarea europeană, 22.425 euro (13%) este cofinanţarea de la bugetul naţional iar 2% (3.450 euro) contribuţia bugetului local.

Proiectul, în care singurul partener român este municipalitatea orădeană, iar lider de proiect este Centrul de Cercetare Ştiinţifică Bistra Ptuj (Slovenia), mai numără parteneri din Ungaria, Bulgaria, Croația, Slovacia, , Cehia, Austria și Serbia.

Citywalk este gândit să vină în ajutorul orașelor din regiunea Dunării pentru reducerea emisiilor de CO2 și de zgomot, în favoarea unor orașe mai sigure, în care traiul de viață este unul ridicat.

Totodată, datorită unei viitoare dezvoltări a sustenabilității mobilității urbane în transportul mixt se impune încurajarea formelor active ale transportului, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta.

Obiectivul general al acestui proiect este îmbunătățirea condițiilor zonelor destinate mersului pe jos, acestea aducând ulterior beneficii asupra mediului, beneficii economice și de sănătate. Acest concept este unul important în designul urban durabil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON