URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2020, 16:20

Cine sunt primarii aleşi ai municipiilor şi oraşelor din Bihor. În Marghita a câştigat independentul Marcel Sas 

Cine sunt primarii aleşi ai municipiilor şi oraşelor din Bihor. În Marghita a câştigat independentul Marcel Sas  Marcel Sas s-a dus duminică la vot alături de soţie şi fiica lui, iar apoi a publicat pe Facebook o fotografie în care aceştia apar fără măşti în secţia de vot (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Partidul Naţional Liberal îşi menţine dominaţia în ceea ce priveşte primarii de oraşe şi municipii din Bihor şi după alegerile locale care s-au desfăşurat duminică.

Surpriză la Marghita

Funcţia de primar al Oradiei a fost câştigată de Florin Birta, cea de primar al municipiului Beiuş de PNL-istul Gabriel-Cătălin Popa, liberalii urmând să conducă şi în mandatul 2020-2024 primăriile Aleşd (prin Ioan Todoca), Ştei (Iulian Balaj) şi Vaşcău (Ioan Porge).

Dacă Todoca, Balaj şi Porge au deţinut aceeaşi funcţie şi în 2016-2020, Gabriel-Cătălin Popa se va afla la primul mandat la cârma Beiuşului, înlocuind tot un liberal, pe Petru Mlendea.

UDMR îşi păstrează, în urma rezultatelor, conducerea primăriilor din municipiul Salonta (Török László), Săcuieni (Béres Csaba) şi Valea lui Mihai (Nyakó József), toţi cei trei fiind primari reconfirmaţi în funcţie.

În schimb, UDMR a pierdut o primărie "tradiţională", şi anume cea din municipiul Marghita. Acolo, candidatul uniunii şi primarul în funcţie, Zoltán-Ladislau Pocsaly, a fost învins în alegeri de Marcel Sas-Adăscăliţii, candidat independent, ex-PSD, ex-PNL.

PSD va avea şi în următorul mandat doar un primar de oraş: Mircea Adrian Tuduce, reconfirmat în funcţia de primar la Nucet la aceste alegeri.

Câte voturi au primit

Florin Birta (PNL) a câştigat mandatul de primar al Oradiei pentru perioada 2020-2024 cu 47.966 de voturi (puţin peste 70%), următorul în topul preferinţelor fiind candidatul UDMR, Cseke Attila, care a primit 7.795 de voturi (11,39%). 

PNL-istul Gabriel-Cătălin Popa a câştigat Primăria Beiuş cu 2.561 de voturi dintr-un total de 5.173 de voturi, întrecându-şi clar contracandidaţii Sorin Briscan de la USR-Plus (1.082 voturi) şi Stela Babău de la PSD (977 voturi). 

În municipiul Salonta, Török László (UDMR) a câştigat clar, cu 5.014 voturi dintr-un total de 6.959, următoarul candidat fiind Ramona Buz (PNL), cu 1.226 voturi. 

În municipiul Marghita, candidatul independent Marcel Sas Adăscăliţii a câştigat mandatul de primar după ce a obţinut 2.108 voturi dintr-un total de 6.087. Contracandidatul său, UDMR-istul Pocsaly Zoltan, a primit 1.931 de voturi. 

În oraşe ca înainte... 

La Aleşd, primarul în funcţie Ioan Todoca şi-a întrecut clar concurenţa, obţinând 2.283 de voturi dintr-un total de 4.457. Următorul în ordinea preferinţelor a fost fostul primar Zeno Ţipţer (în trecut primar în Aleşd din partea PNL), care a candidat din partea Pro România şi a obţinut doar 875 de voturi. 

Şi la Ştei candidatul PNL, Iulian Balaj, a câştigat fără emoţii încă un mandat, primind 1.911 voturi din totalul de 2.764. Contracandidatul din partea PSD şi următorul în preferinţe, Florian Fiţ, a adunat doar 311 voturi. 

În Vaşcău PNL-istul Florin Ioan Porge a câştigat încă un mandat cu 879 de voturi din totalul de 1.498 exprimate, contracandidatul Liviu Laza Matiuţă (PSD) obţinând doar 279 voturi. 

La Valea lui Mihai, UDMR-istul Nyakó József a primit 1.816 voturi din 3.792, următorul în top fiind candidatul PPMT, Pap Sándor-György, cu 901 voturi. 

La Săcuieni, UDMR-istul Béres Csaba a reuşit să obţină 2.769 de voturi dintr-un total de 4.978, câştigând astfel relaxat, căci următorul în top a fost candidatul PSD, Cristina Duţă, care a primit 1.068 de voturi. 

La Nucet, unicul bastion PSD-ist urban din Bihor, primarul în funcţie, Mircea Tuduce, care a candidat pentru un nou mandat, l-a şi câştigat cu 914 voturi, fiind urmat în preferinţe de Dănuţ Lazea (PNL) cu 460 de voturi. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bravo, dle primar!
felicitari primarului ales din Marghita! micuta printesa pe care o tine in brate are un par de nota 10! )))
Postat 28 Septembrie 2020, 21:23 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON