URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2021, 16:28

Cine merge la şcoală şi cine învaţă online. Vezi scenariile pentru fiecare oraş şi comună din Bihor!

Cine merge la şcoală şi cine învaţă online. Vezi scenariile pentru fiecare oraş şi comună din Bihor! sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şcolile din Oradea şi din alte 43 de oraşe şi comune din Bihor vor funcţiona, săptămâna viitoare, în scenariul hibrid, în care o parte din elevi merg fizic la şcoală, dar alţii rămân acasă, învăţând online.

Pe scenarii

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea, a aprobat vineri scenariile şcolare pentru perioada 10-14 mai, stabilind că 287 de unităţi de învăţământ vor funcţiona în scenariul I (cu toţi preşcolarii şi elevii participând fizic la lecţii), iar 427 în scenariul II (în care merg fizic în şcoli şi grădiniţe preşcolarii, elevii din ciclul primar şi cei din clasele a VIII-a şi a XII-a).

Scenariile depind de numărul infectărilor din fiecare comună sau oraş, iar în 44 de unităţi administrativ-teritoriale din Bihor rata trece de 1 caz la mia de locuitori. Pe lângă Oradea, printre acestea se numără oraşele Marghita, Vaşcău, Săcueni, Salonta, Aleşd ori comune precum Sântandrei, Toboliu, Sălacea, Sânnicolau Român sau Cociuba Mare.

Vezi mai jos scenariile pentru şcolile din fiecare UAT din Bihor!

Mai puţini elevi infectaţi

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a oferit câteva date privind revenirea elevilor la şcoală, după vacanţa prelungită de Paşti. În prima zi, 5 mai, au fost prezenţi fizic în şcoli 54.250 elevi bihoreni şi au învăţat pe internet 28.507, cu amendamentul că pentru elevii din ultimul an de gimnaziu şi de liceu, vacanţa se va încheia abia duminică.

"În 5 mai, aveam pozitivi (n.r. la infecţia cu Sars-Cov-2) patru elevi. Comparând cu momentul de vârf, 26 martie, când numărul elevilor pozitivi era de 21, vedem o scădere semnificativă", a declarat Blage. În aceeaşi zi, în Bihor erau bolnavi cu Covid-19 un număr de 15 profesori, mult mai mic decât cei 85 infectaţi pe 26 martie, când s-a înregistrat şi recordul îmbolnăvirilor între dascălii bihoreni. Din pricina cadrelor didactice bolnave, miercuri erau cinci grupe şi clase cu activitatea suspendată. "În momentul de vârf al celui de-al treilea val, pe 25 martie, 123 de asemenea formaţiuni de studiu care aveau activitatea suspendată", a precizat Blage.

Şeful IŞJ Bihor a dat asigurări că toate şcolile din judeţ au materialele sanitare necesare desfăşurării orelor fizice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON