URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2023, 10:17

Cimitirul contra cost: Taxa de intrare în cimitirul din Oradea a stârnit discuții contradictorii între aleșii locali

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Morții orădenilor i-au băgat în ședință, joia trecută, pe aleșii locali. La votarea proiectului privind taxele și impozitele aferente anului 2024, PSD-istul Adrian Madar a propus reducerea de la 50 la 10 lei a taxei practicate de Administrația Domeniului Public pentru accesul cu mașina în cimitirul municipal de Ziua morților.

Madar a spus că, la un profit de 16 milioane lei în 2022, ADP se poate lipsi de cei circa 15.000 euro pe care i-ar câștiga de pe urma suprataxei. Argumentul său a fost că ar fi nedrept ca orădenii care nu își permit să dea 50 lei pentru a intra motorizați în cimitir să nu poată merge cu mașinile la cei dragi.

În replică, consilierii PNL au susținut că scopul suprataxei nu este de a atrage fonduri, ci de a reduce numărul mașinilor din cimitir în vreme de aglomerație. Deși, judecând după ambuteiajele care au avut loc în cimitir zilele trecute, când ortodocșii au marcat Paștele morților, cel mai corect ar fi ca în incintă să intre cu mașinile doar persoanele cu dizabilități.

În loc să jefuiască orădenii cu taxe de lux, Primăria poate ar face mai bine să deschidă mai multe intrări în cimitir, ca să stimuleze vizitatorii să meargă pe jos. Dar atunci nu ar încasa, ci ar cheltui bani. Și asta dă prost...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
suprataxe pe cei care ocupe prea mult loc in aglormeratie (adica pe masina)
In general, Primaria Oradea si ADP are dreptate, ca si concesie poate doar sa ii schimbe numele, nu e o taxa/impozit pe locuitori, e doar tariful de parcare (stationare si access) a masinii in cimirit. Nu e hotie ca sa zici ca nu lasa vizitatorii sa intre in cimitir, pe Gheorghe si Maria ii lasa, doar ca nu cu masina. In rest, cum Satana se ascunde in detalii, cu siguranta PSD poate cere mai multe intrari pedestre in cimitir, iar un alt comprimis ar fi sa ceara reducerea tarifului doar pe anumite intervale orare cand nu e cerere si aglomeratie, dar permitand pastrarea tarifului majorat (sau chiar majorare mai ridicata) in intervalele in care Administratia considera ca in general e cerere ridicata (de ziua mortilor, in weekenduri, etc). Asa primaria renunta la parte din incasari, iar PSD dovedeste ca acorda niste incredere in autoritatea discretionara a ADP sa decida ei cat si cum (cat timp nu abuzeaza si intrare la 10 lei e doar noaptea la 3). Cu siguranta trebuie sa iasa nitel profit, pe plus, dar daca e chiar asa de mare, atunci ar putea fi legate mainile ADP si sa forteze ca profitul din cimitire sa fie reinvestit in extinderea si construirea de noi cimitire, ca sa cresti oferta, daca tot este cerere.
Postat 05 Mai 2023, 14:36 de unu
taxe marite
Argumentul de a evita aglomeratia este pertinent. Pe de alta parte, daca ar putea reduce taxa de zi cu zi, pe care au marit-o in pandemie la 10 lei care mi se pare mult pt jumate de ora sau o ora cat sta omul acolo. Ar putea reduce si texa pt a lua un loc apropiat de cei din familie sau macar taxa de concesiune a unui loc astfel luat. Ambele taxe sunt de 3 ori mai mari. Inteleg ca cine alege plateste, dar cred ca o taxa marita cu 10-50% ar fi suficient, iar taxa de concesionare egala sau eventual marita cu vreo 10% ar fi suficient. Oamenii care gestioneaza afacerea asta cu cimitirul uita ca serviciile astea sunt pt oradeni, care sustin orasul prin impozite si nu ar trebui transformat totul intr-o afacere cu profit foarte mare. Cred ca ar trebui sa se multumeasca cu un profit mai mic, pt a simti si oradenii ca primaria lucreaza pt ei si nu sunt tratati ca simpli clienti sau mai rau, ca o sursa de bani.
Postat 05 Mai 2023, 11:51 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON