URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2023, 10:01

Cetatea. Un spațiu veșnic pustiu

Cetatea. Un spațiu veșnic pustiu (sursa foto: Facebook / Cetatea Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut perioada de 5 ani în care nu puteam face mare lucru în Cetate din cauza unor legi idioate sau prost interpretate. Acum depinde numai de noi să dăm viață Cetății în care s-au investit o grămadă de bani europeni.

Din păcate, activitatea de animare a spațiului este dată, tot din motive birocratice, nu celor de la APTOR, ci Direcției Patrimoniu Imobiliar. Adică unora care sunt obișnuiți să dea oameni afară din case în vederea exproprierii, nicidecum să atragă meșteșugari în fortăreață.

Sunt sceptic că funcționarii cu mânecuțe ai domnului director Lucian Popa vor reuși să schimbe lucrurile, din moment ce au avut nevoie de doi ani să facă un banal caiet de sarcini care să reglementeze modalitatea de exploatare a mașinuțelor pentru copii din parcuri. La final s-a constatat că mintoșii de la DPI n-au făcut decât să distrugă respectiva activitate, din prostie sau doar din incompetență.

Dacă în continuare edilii se vor mulțumi să aplice niște regulamente de ei create, care n-au nicio legătură cu realitatea, și puținii meșteșugari care mai subzistă în spațiile puse la dispoziție în Cetate vor dispărea. La fel cum a plecat și un investitor care dorea să facă o berărie: a optat pentru Cluj pentru că la noi cerințele birocratice deveneau aberante.

Știu că nu-i ușor să muncești și la stat, cum face domnul director Popa, și la privat, cum face același domn Popa. Șefii acestuia ar trebui să se decidă dacă e normal ca, în pauzele de la spălătoria sa de mașini, omul să se ocupe de destinele Primăriei, sau să găsească un alt liberal de excepție pentru a-i prelua postul.

La cum merg acum lucrurile în Primărie, nu șantierele din fața Catedralei fac ca Cetatea să fie pustie, ci modul rigid de abordare a relațiilor administrație-sector privat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
cetatea trebuie sa fie a noastra. si mintea trebuie hranita, si sufletul....
continui sa cred ca in fruntea consiliului local sunt niste idioti. aceiasi obsedati de bani, pardon, disperati dupa bani. nimic cu suflet, cu bucurie, cu simt artistic, cu valoare umana. cetatea trebuie sa fie a locuitorilor orasului, a turistilor, nu pentru imbuibarea alesilor penali. cred ca m-am inselat amarnic cand am sperat ca viceprimarita, fiind profesoara de muzica, va aduce un suflu nou in deciziile luate pentru oras. dar nu, cei de la piata 9, fiind prietenii ei, au usa deschisa in cetate. ne este greata de toate rakaturile pe care le fac primarul si gasca lui de hoti - hoti pentru ca ne fura cetatea! nu dorim sa mancam si sa bem atat de patetic in centrul orasului! avem nevoie de mult mai multe lucruri decat umplerea burtii! si mintea trebuie hranita, si sufletul la fel.
Postat 21 Februarie 2023, 20:34 de roger
Cetatea…
Cea mai mare greseala, de dragul “eficientei”, a fost scoaterea dupa reabilitare a facultatii de arte, anima locul! As fi pastrat-o si pentru stoicismul acelor vremuri cu tavanul cazut in salile de clasa…
Postat 21 Februarie 2023, 17:22 de User anonimizat
Speculam in urma cu cateva luni…
dupa articolul critic vizavi de parcari a domnului Abrudan (o rara avis la adresa administratiei), reiterat acum de dom’ Chirila…Lucian Popa, zis “Zână”, trebuie să plece. Unchiu’ Cornel s-a retras, e momentul potrivit. Mare atentie, unchiu provine de pe strada (inainte de TGIE), e uns cu toate alifiile, nu-l subestimati! Bref, Lucica nici macar nu trebuia sa ajunga acolo, in pozitia aia, a fost introdus. Dar, cum la noi e totul idilic, “spalatoria” te duce cu gandul la altceva…
Postat 21 Februarie 2023, 17:19 de User anonimizat
Bunratty
Sa o faca pe model Bunratty, si ar avea de castigat. Angajat actori, platiti decent sau decent+ si inceput sa o animeze. Putin studiu istoric nu e complicat, si dat drumul la treaba. Eliberate din spatiile ocupate aiurea, fara legatura cu cetatea. Baga piata9 acolo, pentru ce? Are vreo treaba cu bucataria medievala? Acolo ar trebui brutarie, fierarie si tot ce se fabrica sa fie puse la vanzare intr-un magazin de langa cetate. Cetatea sa serveasca scopului initial: de a fi un loc protejat pentru oameni impotriva barbarilor. Poate si un spectacol de "asediu' saptamanal ar fi o idee buna. Daca birtutul nu stie, un bilet de avion in Irlanda nu e scump, sa mearga, sa vada, sa ia notite si sa copieze.
Postat 21 Februarie 2023, 16:39 de poiu
Pustiu e tot orașul, nu numai cetatea.
Cu excepțiile de rigoare, ce țin de deplasarea riveranilor pe traseul casă-serviciu-cumpărături și de câteva evenimente ocazionale anuale care par să mențină un nivel mediu de socializare, Oradea este un oraș "mort". Este pustiit urmare unei confuzii socio-economice cu impact decisiv în materie de urbanism și identitate vizuală, cu apendicele cultural necesar și determinant ... respectiv înlocuirea evoluției calitative a orașului cu dezvoltarea cantitativă pe verticală și orizontală.
Postat 21 Februarie 2023, 16:26 de KP
Oradea tot mai pustie...
Cetatea este pustie şi pentru că administraţia a ales astfel. Dacă s-ar dori cu adevărat ca viaţa să revină în Cetate ar fi extrem de simplu: organizarea de cursuri şi ateliere pentru copii (pe perioada vacanţelor de vară) de meşteşuguri tradiţionale, împreună sau sub îndrumarea Şcolii Populare de Artă şi a fostei Direcţii pentru Păstrarea şi Promovarea Tradiţiilor (dacă bine reţin că se numea). Astfel s-ar mai salva câteva dintre meşteşugurile tradiţionale, s-ar organiza târguri permanente pentru turiştii veniţi ân vizită în Cetate (s-ar vinde produsele realizate de meşterii populari autohtoni şi nu tot felul de chinezării), în plus ar da un aer mai autentic medieval locului, ceea ce l-ar face să fie mai vizitabil. În schimb administraţia alege să deschidă pe bandă rulantă restaurante şi baruri în Cetate, numai ca să ia bani de chirii, fără să se întrebe ce naiba ar mai face turiştii. Orice campanie de promovare a oraşului către turişti străini eşuează în momentul în care odată ajunşi în Oradea nu au ce vedea sau cel mult vizitarea punctelor de interes turistic se epuizează în maxim 12 ore. Nu trebuie decât să întrebi un operator turistic adevărat şi nu APTOR şi nu direcţia imobiliară.
Postat 21 Februarie 2023, 11:04 de TomaAlimos
Dar orasul cum e?
Si centru e cam pustiu, e plin de spatii de inchiriat goale. In urma cu 20 de ani centru era mult mai animat, noaptea e vai si amar. Orasul imbatraneste , tinerii pleaca. Totul e pustiu, populatia scade
Postat 21 Februarie 2023, 10:33 de Mihaita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON