URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2021, 15:53

Ceremonie restrânsă la Universitatea din Oradea, la debutul noului an academic. Rectorul Bungău, mesaj pro-vaccinare pentru profesori şi studenţi (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al doilea an la rând, Universitatea din Oradea a marcat debutul noului an academic printr-o ceremonie restrânsă.

În sala polivalentă din campus, s-au întâlnit rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului academic, Aurel Căuş, prorectorii, decanii, preşedinţii de comisii din Senat şi studenţii admişi cu cele mai mari note la fiecare dintre facultăţile orădene.

Toţi cei curioşi au putut urmări ceremonia de-acasă, fiind transmisă live, pe internet. Amfitrionul evenimentului a fost prorectorul Sorin Borza, care a declarat că această formă de organizare este, fără dubiu, cea mai sigură, din punct de vedere sanitar.

Bobocii Universităţii

Aşa cum obişnuieşte în fiecare 1 octombrie, rectorul Constantin Bungău a făcut o prezentare în numere a Universităţii, care are acum 3.446 studenţi în anul I la cele 104 programe de licenţă, 1.512 boboci la masteratele din cele 43 de domenii şi 84 de doctoranzi admişi în anul I. „Nu numărul contează, ci valoarea lor atunci când vor finaliza ciclurile de studii”, a declarat Bungău.

Dintre boboci, 242 sunt studenţi străini, veniţi din 64 de ţări, atât din cadrul Uniunii Europene, cât şi din Mongolia, Guatemala, Honduras, Vietnam, Azerbaidjan ori Libia.

Cele 15 facultăţi orădene vor desfăşura activităţile didactice faţă în faţă, online sau hibrid, conducerea Universităţii preferând să descentralizeze această decizie. Totuşi, la întâlnirile faţă în faţă, grupele de studenţi vor trebui să fie restrânse.

Mesaj pro-vaccinare

„Anul trecut, am trecut testul de rezilienţă şi am dovedit că suntem o universitate pregătită, agilă la nevoile de adaptare şi implementare a noilor tehnici de predare, învăţare şi evaluare. Nu foarte multe universităţi din ţară au reuşit să se adapteze rapid la provocările învăţământului din anul universitar trecut. Cu motto-ul «Sănătate în primul rând pentru studenţi, pentru întreg personalul universităţii şi pentru întreaga comunitate», vă îndemn să avem cu toţii un nivel înalt de conştientizare a situaţiilor care ne aşteaptă de-a lungul acestui proces de normalizare a unei situaţii anormale. Dacă anul trecut pe vremea aceasta nu aveam nicio soluţie spre normalitate în ecuaţia crizei sanitare, azi avem totuşi un aliat şi trebuie să fructificăm acest lucru inteligent: vaccinul, care ne poate readuce şi menţine în campus pentru toate activităţile legate de viaţa de student, fără suferinţă”, a declarat Bungău, făcând aşadar o pleodoarie pro-vaccinare. Rectorul nu s-a pronunţat, în discursul său, despre numărul de profesori sau studenţi vaccinaţi.

Reamintim că, tot pentru siguranţa sanitară a studenţilor, Universitatea a decis ca toţi tinerii cazaţi în cămin să prezinte fie dovada vaccinării, fie săptămânal rezultatul unui test Covid-19, făcut pe cheltuiala lor.

Mulţumiri pentru Carp

Bungău a mai spus că Universitatea numără acum 916 cadre didactice titulare şi a amintit numele celor 27 de colegi care, între timp, au ieşit la pensie. Printre aceştia se numără foştii decani Ioan Chereji (Protecţia Mediului), Teodor Mateoc (Litere), Ioan Horga (Istorie), dar şi mai mulţi doctori de la Medicină şi Farmacie, printre care fostul manager al Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, căruia Bungău a ţinut să-i mulţumească în mod special pentru activitatea de la catedră şi pentru colaborările pe care le-a întreţinut între FMF şi spitalele orădene.

Au urmat apoi scurte luări de cuvânt ale preşedintelui Senatului, Aurel Căuş, care a subliniat că în aceste vremuri societatea are nevoie de „educaţie foarte multă şi informaţie de calitate”, ale preşedintei studenţilor din Senat, Natalia Cuc, care şi-a îndemnat colegii să fie activi şi ingenioşi, şi ale unui boboc, Florin Creţ.

Din afara graniţelor

Un moment inedit a fost cel în care o tânără din Liban, studentă în anul II la Medicină, a fost chemată la microfon, pentru a adresa audienţei câteva cuvinte. Deşi se află în România de doar un an şi jumătate, Karsifi Shadade Loujaina a impresionat printr-un discurs cald, clar şi liber, într-o limbă română aproape perfectă. Tânăra a mărturisit că FMF Oradea n-a fost alegerea ei, dar că decizia s-a dovedit foarte bună.

„Aici am găsit mai multe şanse de a mă integra uşor în societate. Experienţa mea aici e foarte plăcută, am învăţat multe lucruri interesante de la oameni profesionişti”, a spus ea. A fost răsplătită cu aplauze intense, la fel şi colegul ei, Artiom Zaiat, originar din Republica Moldova, care de asemenea a avut cuvinte de laudă despre Oradea şi universitatea locală.

Apoi, fiecare decan a oferit carnetul de excelenţă şi o floare studentului admis cu cea mai mare notă, o tradiţie la Universitatea din Oradea. Printre aceştia s-au numărat inclusiv doi elevi din Bihor care au luat Bacalaureatul cu media 10.

Video: Paul Lelea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deschidere an univ.
Am fost in sala si rabdarea mi-a fost pusa la grea incercare: Prestatia d-lui rector foarte slaba, pur formala, parea la prima lectura a unui text scris de altcineva, balbaieli, greseli...mimica si gestica fara pic de motivatie pentru cei prezenti si cei iti or fi fost on-line. Chiar descurajant! Dl. Caus, chapeau, mult peste prestatia si discursul d-lui rector. In rest, s-a vorbit despre promovari. Pai cine promoveaza an de an in UO? Criterii de meritocratie prea putin, promovarea in sensul scoaterii la concurs a unor posturi este la cheremul decanilor care dau la genunchi unora pentru a-i promova pe cei agreati de clanul aflat vremelnic la conducere! Eu as verifica acum, toate promovarile, pentru ca sunt criterii nerespectate: de la Arte pana la Teologie! Facultate de facultate! O mare parte dintre cei prezenti scriau pe telefoane - de atenti ce erau -. Unii fara jena, altii pe ascuns.
Postat 01 Octombrie 2021, 18:36 de Oradeamea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON