URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2019, 15:45

Cele mai aşteptate filme româneşti ale anului şi creatorii lor, la TIFF Oradea

Cele mai aşteptate filme româneşti ale anului şi creatorii lor, la TIFF Oradea Filmul Heidi va fi proiectat la TIFF Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cea de-a doua ediţie, TIFF Oradea continuă să-i răsfeţe pe iubitorii filmului românesc cu proiecţii speciale, noutăţi de toamnă şi întâlniri surpriză. Între 6 şi 8 septembrie, cinefilii vor avea şansa de a urmări pe marele ecran cele mai aşteptate poveşti ale anului, chiar înainte de lansarea lor oficială în cinema.

Titlurile momentului vor fi prezentate chiar de autorii şi protagoniştii lor, invitaţi la eveniment pentru a răspunde întrebărilor şi pentru a povesti detalii din culise.

TIFF cu Gheorghe Visu

În premieră în România se va vedea la Oradea cel de-al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Cătălin Mitulescu. Heidi îl readuce pe marele ecran pe inconfundabilul Gheorghe Visu, în rolul unui poliţist în pragul pensionării, pornit în căutarea unor tinere dispuse să depună mărturie într-un caz de crimă organizată.

Cinefilii îl vor întâlni pe îndrăgitul actor la proiecţia-eveniment din 8 septembrie, la Filarmonica din Oradea, unde în prima zi de festival se va vedea şi La Gomera, filmul anului, propunerea României pentru nominalizare la Oscar 2020. Cel mai recent titlu semnat de regizorul Corneliu Porumboiu va sosi la Oradea însoţit de actorul George Piştereanu, prezent la discuţia cu publicul, după proiecţie.

După ce au strălucit pe covorul roşu la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, unde MO a fost prezentat în Competiţia Oficială, actriţa Dana Rogoz şi regizorul Radu Dragomir vor veni la Oradea pentru a vorbi despre filmul provocator care aduce din nou în atenţia publică fenomenul #metoo. 

O poveste despre compromisuri şi decizii finale în viaţa de cuplu îi va impresiona pe orădeni pe 6 septembrie. Nu vor lipsi de la întâlnirea cu ei actorul Cristian Popa, unul dintre protagoniştii Monştri, şi Marius Olteanu, regizorul filmului, recent premiat cu Golden Mimosa la Herceg Novi, în Muntenegru. Tot înainte de premiera filmului în cinema, la TIFF Oradea va rula şi Arest, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Andrei Cohn, invitat la proiecţie pentru a vorbi despre povestea arhitectului (Alexandru Papadopol) închis în aceeaşi celulă cu un colaborator al Securităţii (Iulian Postelnicu).

Proiecţia în aer liber a celui mai urmărit film al anului va oferi publicului o a doua ocazie de a-l întâlni pe Gheorghe Visu. Îndrăgitul actor va urmări Moromeţii 2 alături de cinefilii orădeni, pe 8 septembrie, la Cetate. Tot aici va rula şi Parking, cel mai recent lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, prezent la discuţia despre filmul care a avut premiera absolută în deschiderea TIFF Cluj şi a emoţionat publicul cu o poveste de iubire româno-spaniolă, inspirată din romanul "Apropierea’’, scris de Marin Mălaicu-Hondrari.

Nu e nimeni acasă...

Despre un subiect foarte sensibil, Emigrant Blues: Un road movie în 2 1/2 capitole este documentarul original inspirat de poveştile românilor plecaţi la muncă în Spania, semnat de Claudiu Mitcu şi Mihai Mincan.

Fenomenul migraţiei este abordat şi în Nu e nimeni acasă, documentarul realizat de jurnaliştii Andrei Udişteanu şi David Muntean pentru Recorder.ro, care urmăreşte ultimele zile petrecute în România de o familie cu doi copii pregătită să emigreze în Marea Britanie.

Viaţa unui emigrant întors acasă pare însă fără soluţii pentru protagonistul filmului Învierea domnului Constantin (r. Cornel Brad), pe care soţia îl declară decedat înainte ca acesta să revină în ţară. 

Iubitorii filmelor documentare vor urmări la Oradea şi Jurnalul familiei - Escu, o analiză a modului în care istoriile individuale se suprapun peste istoria colectivă a românilor. Regizorul Şerban Georgescu caută răspunsuri împreună cu Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniţă, Stelian Tănase, Theodor Paleologu şi Vintilă Mihăilescu, utilizând imagini din arhive personale. 

Biletele pentru TIFF Oradea 2019 vor fi disponibile în curând pe tiff.eventbook.ro sau pe TIFF Official APP, aplicaţia care va conţine programul ediţiei şi va asigura, totodată, accesul rapid în spaţiile de proiecţie. 

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON