URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2018, 16:38

Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie: Liceenii din Bihor, provocaţi să scrie eseuri inspirându-se din versurile poetului Eminescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, şi, totodată, în ziua în care se împlinesc 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, reprezentanţii principalelor instituţii de cultură şi educaţie din Bihor au lansat un concurs dedicat tuturor liceenilor din judeţ.

Elevii sunt îndemnaţi să scrie eseuri pe tema "Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie", aşadar pornind de la versurile patriotice publicate de Eminescu pe 14 aprilie 1867, în revista de cultură "Familia".

Detalii despre competiţie au fost prezentate luni, într-o conferinţă de presă susţinută de şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, redactorul şef al revistei Familia, scriitorul Ioan Moldovan, inspectorul şcolar pentru limba şi literatura română Diana Popa, şi scriitorul Ioan F. Pop, custodele Muzeului Memorial Iosif Vulcan, de altfel gazda întâlnirii cu jurnaliştii orădeni. De altfel, cei patru vor forma şi juriul concursului.

"Termenul limită pentru transmiterea eseurilor este 14 aprilie, când se vor împlini 151 de ani de la publicarea celei mai cunoscute poezii patriotice româneşti", a declarat Lucian Silaghi. Directorul a mai explicat că a gândit concursul numai pentru elevii de liceu deoarece însuşi Eminescu avea 17 ani când a publicat poezia "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie".

Elevii interesaţi de acest concurs trebuie să-şi întrebe profesorii de limba română despre detalii. De asemenea, pot să le transmită direct Dianei Popa, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Gânduri despre Eminescu

Pentru a-i ajuta pe elevi, inspectoarea Diana Popa le-a transmis că ar putea să-şi scrie eseurile pornind de la premiza că Eminescu este atemporal, "ne curge prin vene" şi ne-a învăţat să iubim. "Pentru că el a fost un om care a iubit, şi-a iubit neamul, ţaraa, a iubit a scrie", a declarat Popa. De asemenea, profesoara şi-a exprimat speranţa ca rezultatele concursului să scoată la iveală "copii valoroşi".

Scriitorul Ioan Moldovan a anunţat, la rândul său, că cele mai bune eseuri vor fi publicate în revista de cultură Familia. "E mare nevoie de reapropierea de Eminescu, mai ales a celor tineri. (...) Am mare speranţă că sunt tineri care vor înfăptui în scris lucrări admirabile", a mai spus redactorul şef al revistei.

De cealaltă parte, scriitorul Ioan F. Pop a precizat că, în opinia sa, Eminescu trebuie demitizat, astfel încât tinerii de azi să-şi dorească să-l cunoască. "Şcoala ar trebui să-l apropie pe Eminescu, să-l facă prezent, o postură mai umană", a mai spus Ioan F. Pop.

Ulterior conferinţei de presă, a avut loc şi o ceremonie de omagiere a poetului Mihai Eminescu, la statuia acestuia din zona Independenţei.

Programul a cuprins rostirea unor alocuţiuni, interpretarea unor cântece pe versuri din lirica eminesciană de către grupul vocal "Lioara", al Şcolii de Arte "Francisc Hubic", coordonat de profesoara Antonela Ferche-Buţiu şi o dramatizare a poemului eminescian "Luceafărul", interpretată de elevi din clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", coordonaţi de profesoara Carmen Andrei. La finalul acestei scurte ceremonii, elevii au recitat poemul eminescian "Doina", iar toţi cei prezenţi au depus buchete de flori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON