URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2023, 09:32

Ce au pus la cale Bolojan și Deca, la Oradea: deschiderea bibliotecilor școlare pentru public și înființarea unui centru de orientare în carieră pentru elevi (FOTO)

Ce au pus la cale Bolojan și Deca, la Oradea: deschiderea bibliotecilor școlare pentru public și înființarea unui centru de orientare în carieră pentru elevi (FOTO) foto: Szilagyi Lorand/BIHOREANUL
Ce au pus la cale Bolojan și Deca, la Oradea: deschiderea bibliotecilor școlare pentru public și înființarea unui centru de orientare în carieră pentru elevi (FOTO) foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul ar putea să fie „cobai” pentru două inițiative educaționale cu impact pentru elevi, dar și părinții lor.

La finalul vizitei făcute vineri la Oradea, ministra Educației, Ligia Deca, a declarat că a discutat cu liderii autorităților locale, mai precis cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, cu primarul Oradiei Florin Birta și cu inspectorul școlar județean Horea Abrudan, despre două proiecte pilot care ar putea fi experimentate în Bihor: crearea unui centru de orientare în carieră pentru elevii de gimnaziu și deschiderea bibliotecilor școlare pentru publicul larg.

Ca în Austria

„Un prim astfel de proiect, care poate deveni un proiect pilot la nivel național, este cel care vizează un centru județean de evaluare și de orientare în ceea ce privește parcursul educațional. Practic, să poată fi evaluați elevii la finalul clasei a VIII-a, pentru ca ei să fie corect îndrumați pe ruta de liceu care li se potrivește. Există în legea învățământului preuniversitar deja o prevedere care vizează o recomandare vizavi de orientarea școlară la finalul clasei a opta și cred că, văzând deschiderea și demersurile deja întreprinse la nivelul județului Bihor, am putea să pilotăm acest instrument la Oradea în viitorul imediat și să constituim un grup de lucru care să se aplice asupra acestui subiect, pentru ca în toamna de anul viitor să-l vedem deja funcțional”, a declarat Ligia Deca.

Prezent și el la conferința de presă, Bolojan a confirmat angajamentul verbal și a spus că acest centru ar urma să funcționeze în campusul dual din Oradea, pe care Deca l-a vizitat vineri dimineață și unde Ministerul Educației investește peste 19 milioane de euro, prin PNRR.

„Încercăm să preluăm o idee din Austria, așa funcționează în fiecare land Austria și a dat rezultate”, a spus Bolojan, referindu-se la centrul de orientare.


Ministra Ligia Deca a vizitat vineri și șantierul campusului dual din Oradea, unde ar urma să funcționeze centrul de orientare în carieră pentru elevi

„Toată lumea ar avea de câștigat”

Despre deschiderea bibliotecilor școlare către comunități, ministra Deca a declarat că asta ar putea stimula cititul, mai ales în localitățile care nu au biblioteci publice.

„Știm cu toții că nu în fiecare localitate există o bibliotecă funcțională, care să aibă un fond de carte atractiv și care să poată reprezenta un centru cultural al comunității. De asemenea, știm că avem nevoie de fonduri pentru ca bibliotecile școlare să reprezinte într-adevăr acel mediu în care literația este stimulată și poate că printr-un program experimental reușim ca bibliotecile școlare din județul Bihor să poată fi deschise către publicul larg, în afara programului școlar, și în același timp să poată fi finanțate cu fond de carte din partea autorităților locale”, a declarat ministra.

Bibliotecile școlare ar urma să fie deschise publicului în localitățile unde primarii își doresc asta și sunt de acord să cumpere cărți, dar și să ofere un sprijin în asigurarea resursei umane, a mai spus Deca.

„Ne gândim că un astfel de proiect ar reprezenta și un aliat în ideea reducerii analfabetismului funcțional și în ideea creșterii nivelului de literație la nivel național”, a declarat oficialul.

Bolojan a completat-o pe Deca spunând că în Bihor există peste 60 de comune fără biblioteci.

„Dacă vrem într-adevăr să creștem accesul celor care locuiesc în mediul rural la carte, să poată citi, în toate comunitățile române sau maghiare, atunci aceasta este o infrastructură pe care putem s-o folosim după-amiaza. Toată lumea ar avea de câștigat”, a spus președintele CJ Bihor.

Investiții în Bihor

În aceeași conferință de presă, Deca a făcut și un rezumat al vizitei sale în Oradea, menționând că, pe lângă vizita la campusul dual, a mai avut o întâlnire cu profesorii din Universitatea din Oradea și din Universitatea Emanuel, o alta cu reprezentanții companiilor implicate în învățământul dual din Bihor și o întâlnire cu directorii de școli din Bihor.

Ministra a făcut și o prezentare a investițiilor care se fac în educația din Bihor cu bani din PNRR. Pe lângă banii alocați pentru Campus Oradea (19,7 milioane de euro) și pentru achiziția de microbuze electrice pentru școli (6 milioane de euro), alte 211 milioane de lei vor fi atrase prin cele 98 de proiecte depuse de autoritățile locale pentru diverse dotări în școli.

De asemenea, 14 școli din Bihor au depus proiecte în valoare de 12 milioane de lei în a doua etapă a Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar, iar 48 de școli vor fi dotate cu laboratoare inteligente.

Vizită la Universitate

Deca a mai spus și că Universitatea din Oradea a atras 52 de milioane de lei pentru digitalizare. De altfel, vineri, ministra a vizitat campusul studențesc, văzând și lucrările care se fac, atât pentru construcții noi, cum este „Casa Muzicii”, noul și modernul sediu al departamentului de profil din cadrul Facultății de Arte, ori viitorul Centru de Transfer Tehnologic.

„Ne dorim să facem din acest spațiu locul de întâlnire al cercetării cu producția”, a declarat rectorul Constantin Bungău despre această din urmă investiție, după cum informează un comunicat al Universității.


Ministra Educației, Ligia Deca, a văzut vineri campusul Universității din Oradea (sursa foto: UO)

Ministra a aflat și despre planurile instituției de a transforma corpul de clădire care găzduiește Aula Magna într-unul independent energetic, a semnat în Cartea de Onoare a Universității și apoi s-a întâlnit cu rectorul, cu președintele Senatului, Vasile Aurel Căuș, cu prorectorii și o parte din decanii orădeni.

Cu acest prilej, Bungău a vorbit despre investițiile de care instituția are acum cea mai mare nevoie: construcția a trei noi cămine studențești, în total aproape o mie de locuri de cazare, și reabilitarea clădirii în care își are sediul Facultatea de Medicină și Farmacie. „Ne dorim ca absolvenții de liceu din Oradea să nu părăsească orașul, ci să rămână aici pentru a-și continua studiile”, a spus Bungău.

Discuțiile au continuat despre noua lege a educației universitare și despre nevoia UO de a avea mai multe granturi doctorale. „E păcat că, în vreme ce la alte universități se pierd locuri, din pricina abandonului, la Universitatea din Oradea să nu avem doctoranzi pe măsura numărului și valorii coordonatorilor noștri abilitați”, a subliniat rectorul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
hahaha
Tare asta...cu biblioteca si demolatorul betonator!De fotbal si stadion n au vorbit nimic???
Postat 28 August 2023, 11:42 de grigore
e o idee buna deschiderea bibliotecilor
scolile intre intr-un parteneriat mai strans cu primaria care le sprijina mai mult, isi deschid portile fata de cetateni, tineri parinti, batrani parinti, promoveaza literatura. E adevarat ca o fac mai accesibila celor care oricum vor sa citeasca, decat analfabetilor care oricum nu sunt interesati sa citeasca, dar asta e doar ca sa corectezi "propaganda" ministrei, si tot nu e ceva rau oricum. Va creste inclusiv transparenta, sa nu ne trezim ca si in alte tari ca aflam dupa ani de zile ca biblioteca scolara avea reviste si tutoriale despre cum sa f*&i. Si centrul de orientare in cariera e bun, cat timp proiectul e tinut sub control si nu devine un hotel de bugetari care stau 8 ore la stat, e o idee de asemenea folositoare!
Postat 27 August 2023, 05:42 de unu
Bibliotecă
În parcul Traian, nr.3, pentru tot restul vieții, merită din plin marele politician.
Postat 26 August 2023, 22:29 de Maikeltroll
Mitici
Din lotul-2 păcălici ce ne au îndatorat oradul pe 100 de ani pt a face betoane ce nu se vor termina. Nu știu cum sa fuga. Pana atunci rad tot. Ce post rezerva centrul pt marele politician?
Postat 26 August 2023, 18:35 de Feliciana
Bolojan pupă poala și face orice i se transmite ...
... crezând că va fi iertat de la Cotroceni. Doar că, de la Înalta Poartă Liberală, i-au venit doar directive care să-l discrediteze definitiv.
Postat 26 August 2023, 18:04 de KP
"duamna" ministru
tare duamna ministru: va deschide publicului biblioteci inexistente ! Daca vrea sa faca un bine, sa promoveze competenta si nu tupeismul, astfel incat copiii sa vada ca are rost sa citeasca si nu sa fie loiali unor lichele politice pt a promova in viata. Initiaza tot felul de actiuni fara rost, uitand de cele cu adevarat importante ...
Postat 26 August 2023, 11:48 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON