URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2023, 19:50

Ministra Educației, despre directorul din Oradea care le cerea bani elevilor pentru festivitatea de absolvire: Greșeli vor exista întotdeauna

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea, PNL-istul Daniel Negrean (foto), poate răsufla ușurat: nu va fi sancționat de Ministerul Educației pentru că, în luna mai, le-a cerut bani elevilor de-a XII-a pentru participarea la o festivitate de absolvire grandioasă, în curtea școlii.

Așa cum BIHOREANUL a dezvăluit la acea vreme, Negrean - care este și consilier local liberal în Oradea - a fost înregistrat de elevi în timp ce le reproșa că nu vor să plătească 200 de lei pentru festivitatea pe care el o visa în curtea școlii, cu o scenă grandioasă, DJ și candy-bar. După izbucnirea scandalului, ministra Ligia Deca și-a trimis Corpul de control la Colegiul Economic, dar concluziile verificărilor nu au fost făcute publice până acum.

Prezentă vineri la Oradea, Deca a declarat, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI, că directorul rămâne doar cu pedeapsa blândă dată de Inspectoratul Școlar. Deca a evitat să spună dacă îl consideră pe Negrean potrivit pentru funcția pe care o are, rezumându-se să ofere un răspuns... didactic.

Lecție pentru toți directorii

„Din verificările Corpului de control, corelate cu acțiunile pe care Inspectoratul Școlar deja le-a întreprins pe acel caz, am înțeles așa: efectele acelei acțiuni au fost remediate, banii au fost returnați, nu a existat o condiționare a participării la ceremonia de încheiere de ciclu. Însă ca ministru al Educației, aș dori să subliniez acest lucru: orice activitate care ține de procesul educațional, de învățământul obligatoriu, inclusiv absolvirea, nu trebuie să fie condiționată de fonduri suplimentare din partea familiei. Mi se pare absolut firesc, dacă elevul are dreptul la educație, să aibă dreptul și la finalizarea unui ciclu educațional fără să greveze în plus familia”, a declarat Deca despre concluziile verificărilor.

Ministra a precizat că nu va dispune vreo măsură pentru Negrean, deoarece Inspectoratul Școlar l-a pedepsit deja, iar aceeași faptă nu poate fi sancționată de două ori. Merită precizat însă că sancțiunea IȘJ Bihor a fost însă una cât se poate de blândă: tăierea a 10% din salariul directorului, timp de 6 luni.

„Știu că se află conducerea unității de învățământ în proces de monitorizare și cred că este o lecție pe care alte unități de învățământ o pot trage, și anume faptul că nu putem să condiționăm o chestiune absolut firească, cum este ceremonia de absolvire, de posibilitățile financiare ale familiilor. Și cred că acest lucru s-a înțeles prin măsurile luate”, a mai spus Deca. Altfel spus, ministra speră că toți directorii au înțeles să nu facă așa cum a făcut Negrean!


Ligia Deca a susținut o conferință de presă vineri seară, la Primăria Oradea

„Să nu se mai întâmple”

Întrebată dacă, în calitate de ministră, crede că păstrarea lui Negrean în funcție este potrivită și dă un mesaj bun părinților și elevilor, Ligia Deca a evitat un răspuns clar, ba chiar a bagatelizat situația, spunând că oricine poate greși. În schimb, a insistat asupra ideii că scandalul a fost o lecție.

„Eu cred că greșeli vor exista întotdeauna. Ceea ce contează este cum învățăm din ele. Este un principiu pe care noi îl aplicăm și în educație, atunci când greșesc elevii. Important este să îți accepți greșeala, să-ți accepți sancțiunea și să înveți, data viitoare să nu se mai întâmple”, a declarat ministra.

Dat fiind că, așa cum BIHOREANUL a dezvăluit, Negrean a contestat în instanță pedeapsa primită de la IȘJ Bihor, este clar că directorul liberal nu și-a acceptat sancțiunea și, cel mai probabil, nici greșeala.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Re: Moderatorule ...
... acesta-i argumentul tău? Atunci poate că n-ar fi rău să puneți o siglă cu "urzica" la antet, ca să putem interpreta și pe variante.
Postat 27 August 2023, 07:47 de KP
si mai zic unii ca ziarul linge propaganda unui partid
dar tac la stirea asta. Una e sa accepti legile naturale ale universului, precum cele economice, si sa fii destul de matur sa intelegi ca cererea si oferta se intalnesc si functioneaza mai bine decat economia planificata a lui Ceasca, ca e nevoie de compromis, nitica toleranta, si astfel binenteles poti avea o mica inclinare inspre anumite recomandari de actiune, alta e sa "lingi" un partid doar ca un corupt fara suflet si onoare...
Postat 27 August 2023, 05:31 de unu
Ce limbă folosiți voi?
Nu există cuvântul "ministra" în limba română. Așa cum nu există nici altele, precum "doctora" sau "procuroarea" ori "inginera", pe care le tot auzim la jurnaliști și redactori din mass media.
Postat 26 August 2023, 07:56 de KP
limba română
Noi folosim limba română, care e o limbă vie...
https://dexonline.ro/definitie/ministra
https://politistullimbiiromane.ro/ministru-sau-ministra/
Postat 27 August 2023, 01:41 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON