URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2023, 16:59

Verdict pentru Negrean: Directorul Colegiului Economic din Oradea, sancționat blând după scandalul banilor pentru festivitatea de absolvire. Colegii ar fi vrut să-l scoată nevinovat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a anunțat, vineri, că a decis să-l sancționeze pe directorul Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea, PNL-istul Daniel Negrean, cu diminuarea salariului cu 15% timp de șase luni, după scandalul banilor pe care îi voia adunați pentru festivitatea de absolvire a elevilor dintr-a XII-a.

Decizia IȘJ este una blândă, dar totuși mai drastică decât cea a Consiliului de administrație al Colegiului, care a propus ca Negrean să nici nu fie pedepsit.

Parțial vinovat, în ochii IȘJ Bihor

Potrivit comunicatului IȘJ Bihor, comisia care l-a cercetat disciplinar pe Daniel Negrean „a constatat încălcarea parțială, prin implicare indirectă în strângerea și/sau gestionarea fondurilor, a articolului 170, alineatul 3 din OME nr. 4183/2022”.

Ordinul la care face referire IȘJ este cel care cuprinde Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, și care, la articolul 170, alineatul 3, prevede că „este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor”.

Inspectoratul Școlar nu lămurește de ce încălcarea acestui articol este considerată parțială, iar implicarea lui Negrean catalogată ca fiind indirectă, câtă vreme directorul însuși a fost înregistrat când le spunea atât elevilor din clasele de-a XII-a, cât și părinților acestora, că trebuie să plătească fiecare câte 200 lei, pentru organizarea unei ceremonii fastuoase, pe care liceenii nu și-au dorit-o.

Mai mult, Negrean însuși a recunoscut, în discuția purtată cu BIHOREANUL pe marginea acestui subiect, că a impus această sumă pentru că cheltuielile cu organizarea erau ridicate. „Am spus aproximativ 200 de lei, care ar însemna cheltuieli pentru firma care organizează evenimentul, confetti, partea legată de închiriat cort, pentru că nu poți să pui o masă în soare, ape, sucuri, cafele”, declara directorul, la acea vreme.

Altfel spus, IȘJ Bihor vede o implicare indirectă acolo unde chiar și Negrean a recunoscut că era cât se poate de direct.

Nici cât un salariu

Cert este că, în baza raportului comisiei de cercetare, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar a decis vineri să-l sancționeze pe Daniel Negrean cu „diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, cu 15% pe o perioadă de 6 luni”.

Conform declarației de avere a lui Negrean, publicată pe site-ul Primăriei Oradea (directorul fiind și consilier local din partea PNL), în anul 2023 acesta a câștigat, în medie, un salariu lunar de la Colegiul Economic de 7.031 lei. Asta înseamnă că, timp de șase luni, ar putea primi cu circa 1.000 lei mai puțin, iar în total, sancțiunea îl va sărăci cu mai puțin de un salariu lunar.

„Sancțiunea stabilită poate fi contestată la Colegiul Central de disciplină al Ministerului Educației sau la Tribunalul Bihor”, a mai transmis Inspectoratul Școlar.

Școala l-a iertat

Interesant este că, potrivit comunicatului IȘJ Bihor, sancțiunea a fost dată „chiar dacă propunerea Consiliului de administrație al Colegiului Economic „Partenie Cosma” Oradea a fost de nesancționare a directorului colegiului”.

Așa cum prevede procedura, comisia de cercetare disciplinară a transmis raportul către conducerea Colegiului Economic și, potrivit surselor BIHOREANULUI, documentul a fost dezbătut joi, într-o ședință condusă de însuși Negrean.

De față cu el, membrii Consiliului de administrație al Colegiului au votat să propună Inspectoratului să nu fie sancționat, ceea ce unii profesori din școală consideră, pe bună dreptate, o anomalie. „De ce a fost prezent și a condus acea ședință, dacă nu ca să intimideze oamenii și să vadă cine îndrăznește să propună sancționarea lui? Cu el de față, nimeni n-a avut curaj să îi reproșeze nimic”, a declarat pentru BIHOREANUL o sursă din rândul cadrelor didactice.

IȘJ nu a respectat propunerea conducerii școlii, dar, după cum se vede, prin sancțiunea dată, nici n-a vrut să le transmită directorilor de școli că vor plăti scump, dacă vor face cum a făcut Negrean.

Are cuvântul Ministerul

În același timp, însă, se lasă așteptat raportul Corpului de Control al Ministerului Educației, care a făcut o anchetă proprie la Colegiul Partenie Cosma după ce a izbucnit scandalul.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, concluziile nu au fost încă trase, așa că rămâne de văzut dacă Ministerul condus de Ligia Deca va tolera cu la fel de multă blândețe un director care, pe față, a cerut bani elevilor și părinților pentru propriile ambiții.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cel mai slab ziar
Sincer deja acest ziar, Bihoreanul scade pe zi ce trece in ochii mei si nu numai.Stiri tot mai neimportante,redactate scandalos.Ajunge sa fie cel mai slab ziar din Bihor. Ce faceti domnul Mircea,zis si Bihorel,zis si Pliculet(cine stie cunoaste) cu doamna Adriana ca deja se pare ca nu mai are ce scrie,va ajunge imediat sa repete o stire timp de 1 an.Aaa sau ar trebui sa presupunem ca se plateste prea bine acest timp de stire….
Postat 17 Iunie 2023, 11:07 de Mmihai1
"Corb la corb nu scoate ochii"
.
Postat 16 Iunie 2023, 21:54 de OrbanKula
Aia da colegi
Aia da colegi adevarati!
Postat 16 Iunie 2023, 18:39 de Petre93
Asta inseamna sa fii profesor!?
Dupa ce s-au comportat ca niste pirati, pentru a-si rotunji veniturilor, observ ca acum se constituie in hoarda agresiva pentru a proteja un individ certat cu deontologia profesionala, probabil, pentru a crea un precedent favorabil lor, intrucat oricare dintre acesti corifei ai "educatiei" ar putea ajunge in situatia lui Negrean. Absolut toti!
Postat 16 Iunie 2023, 18:19 de marginan
BIHOREANUL MITUIT
Mai bine ne-ati spune cati bani ati luat pentru acest articol.Doar doamna Adriana nu o duce asa bine din salarul de jurnalist!
Postat 16 Iunie 2023, 18:01 de Florin87
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON