URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2018, 13:59

Caravana cu artişti: Festivalul de teatru itinerant KaravanAct ajunge în premieră la Oradea!

Caravana cu artişti: Festivalul de teatru itinerant KaravanAct ajunge în premieră la Oradea! ÎN STRADĂ. Majoritatea spectacolelor incluse în programul KaravanAct vor fi jucate în stradă, între ele numărându-se "Invasion", o producţie fără dialog, prezentată de actori din Slovenia, care îi vor invita pe orădeni să intre şi ei în jocul lor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din dorinţa de a readuce în actualitate trupele ambulante de teatru, care odinioară îşi luau spectatorii din mijlocul mulţimilor, o asociaţie culturală din Cluj organizează luna aceasta o nouă ediţie a Festivalului "KaravanAct", cu participanţi din patru ţări.

Oradea a fost inclusă pentru prima oară pe lista oraşelor gazdă, fiind, de altfel, chiar punctul de pornire al festivalului itinerant. Prin urmare, orădenii sunt invitaţi să descopere parade cu clovni şi picioroange, spectacole "în mers" şi producţii inspirate de personajele biblice.

În mişcare

Asociaţia Teatrală Shoshin din Cluj-Napoca organizează luna aceasta, între 11 şi 23 august, a treia ediţie a Festivalului KaravanAct, cu sprijinul mai multor sponsori şi parteneri, între care şi Administraţia Fondului Cultural Naţional. Festivalul a fost creat în 2015 cu scopul de a revitaliza o tradiţie străveche, cea a trupelor ambulante de teatru, care "nu aşteaptă să fie căutate, ci merg la spectatori", spun organizatorii.

Tocmai din acest motiv, KaravanAct reuneşte trupe din mai multe ţări şi, aşa cum îi spune şi numele, se desfăşoară în mai multe oraşe. "În acest an, timp de 13 zile, Festivalul de Teatru pe Drum va reuni şapte trupe din patru ţări, în trei oraşe", au anunţat reprezentanţii Asociaţiei Shoshin. Alături de Cluj-Napoca şi Satu Mare, pe lista oraşelor gazdă se află şi Oradea, evenimentele fiind programate în perioada 11-14 august, adică de sâmbătă până marţi. Oferta pregătită de organizatori este bogată, cu spectacole în săli, precum şi unele de teatru stradal.

Paradă pe picioroange

În Oradea, evenimentele vor debuta cu un concert de muzică experimentală susţinut de duo-ul Iszlai József şi Albert-Nagy Örs, adică "Générique", care îmbină sound-ul electronic cu saxofonul şi chitara. Concertul va avea loc la Moszkva Cafe, preţul unui bilet de intrare fiind de 10 lei.

Duminică, de la ora 14, studenţii Facultăţii clujene de Teatru şi Televiziune vor ieşi pe strada Republicii într-o paradă cu picioroange, clovni şi păpuşi, evenimentul fiind numit "Zarvă. Étude-uri în aer liber". În aceeaşi zi, de la ora 18, orădenii sunt invitaţi în Parcul Libertăţii pentru a asista, gratis, la spectacolul "Taurul negru şi alte povestiri" (foto), prezentat de asociaţia organizatoare, Shoshin. Spectacolul nu are dialog, bazându-se pe talentul actorilor de a povesti nonverbal aventurile unor bandiţi.

Festivalul KaravanAct va continua luni, 13 august, cu spectacolul "Cei de neatins", programat la ora 16, tot în Parcul Libertăţii. Inspirată din poveştile tinerilor defavorizaţi din judeţul ungar Borsod, producţia va fi prezentată de trupa UtcaSzak din ţara vecină, în limba maghiară.

Reducere pentru studenţi

În aceeaşi zi, copiii, dar şi părinţii lor sunt invitaţi la "Circul Dobronka", adus de Atelierul de Creaţie Magamura din Ungaria. Spectacolul, programat de la ora 18 la Studioul Szigligeti, este unul cu actori şi marionete, dar fără dialog, preţul de intrare fiind 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.

Tot luni, de la ora 20, curioşii sunt chemaţi la un show de teatru interactiv de stradă, prezentat de compania Kud Ljud din Slovenia, ai cărei actori au străbătut mai toată lumea cu producţia "Invasion". Spectacolul, la fel, tot fără text, va fi prezentat "în mers", cu pornire din faţa Bisericii Sfântul Ladislau, vizavi de Primărie.

O zi mai târziu, pe 14 august, aceeaşi companie va oferi spectacolul "Streetwalker" sub forma unui tur ghidat, începând cu ora 18, pornirea fiind programată din faţa Teatrului Regina Maria, dialogurile urmând să fie traduse în română şi maghiară.

Festivalul KaravanAct se va încheia pe 14 august cu spectacolul "Ave, Eva", programat de la ora 20 în Centrul Posticum de compania italiană Regula contra Regulam Teatro. Prin dans, cântece şi jocul actorilor, spectacolul evocă figuri feminine din Biblie, de la Eva până la Maria. Preţul unui bilet este de 15 lei, cu reducere la 10 lei pentru studenţi.

Programul KaravanAct se anunţă, aşadar, variat, pentru gusturile tuturor. Doar spectatori dornici de a le vedea să se găsească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON