URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2020, 11:03

Candidații fără chip

Candidații fără chip foto: Alexandru Dobre / Mediafax / Hepta / Ziare.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce alegeri interesante vom avea anul acesta! Au început deja să ne invadeze atenţia fotografiile candidaţilor acoperite regulamentar cu măşti de protecţie. Pentru un ins care vrea să ajungă într-o demnitate în urma votului, acoperirea parţială a chipului poate fi o problemă serioasă. Cum îl vor recunoaşte alegătorii? Cum vor face diferenţa între el şi ceilalţi? Cum vor şti că el este cel mai bun, mai deştept şi mai frumos?

Unii ar putea crede că alegerile acestea sunt mai sărace în subiecte, neatractive pentru omul de rând. Nu m-aş mira ca realitatea să fie pe invers. Teama de pandemie, fobiile create în ultimele luni, negativismul unora în faţa ameninţării, pasiunea pentru comploturi şi conspiraţii vor constitui tot atâtea pârtii deschise pentru cei care vor şti să profite de situaţie. În blenderul scriitorilor de discursuri vor cădea anul acesta câteva ingrediente care n-ar avea ce căuta acolo.

Şi, totuşi, prea puţini dintre candidaţi vor putea să-şi strecoare cuvintele "pandemie" sau "stare de urgenţă" în discurs. Ne pregătim de alegerile locale, unde responsabilităţile şi temele pentru următorii 4 ani sunt altele. Vă invit să nu-i credeţi pe cei care se vor lăuda cu ridicarea stării de alertă, revigorarea economică a ţării sau găsirea unui vaccin anti-Covid. Nu e treaba lor şi nici nu se pricep la aşa ceva. Urechea trebuie ciulită la proiecte clare şi sustenabile pentru comunităţile locale, nicidecum la bârfele de colţul blocului şi cârcotelile despre ceilalţi competitori.

Un mic secret pentru campanie: cu cât un candidat vorbeşte mai mult despre altul, cu atât e mai nepregătit şi mai lipsit de orizont. Opriţi-i pe demagogi din vorbirea fără sens şi întrebaţi-i cum se face clar una sau alta. Nu avem nevoie de mecanici auto care să ne spună de la microfon că avem nevoie de maşini performante, bine întreţinute şi de servicii de reparaţie profi la cele mai mici preţuri, ci de meseriaşi care ştiu să-şi suflece mânecile, să se bage sub motor şi să schimbe piesa defectă.

Vor ieşi în faţă şi virgini politic, încercând să ne seducă cu candoarea şi tenul rozaliu, nepătat de maroniul politicii. Închideţi ochii şi imaginaţi-vi-i ajunşi la putere, cu minimum două mandate în funcţii şi cu candoarea pierdută din pricina beţiei puterii. Dacă vi se va părea că seamănă mult de tot cu cei pe care îi ştiţi deja, nu vă miraţi. Cine intră în politică trebuie să joace după exact aceleaşi reguli. Unde aţi văzut un fotbalist de rezervă care să intre pe teren şi să joace după alt regulament decât colegii săi?

La fiecare tură de alegeri votăm cu teamă: teama să nu iasă tot ăla, teama să nu iasă ăia care fură tot, teama să nu câştige cel care nu ştie face nimic, teama să nu-şi transforme celălalt oraşul în propria ogradă etc. Anul ăsta temerile vor fi mai multe. Ignoraţi-le, limpeziţi-vă mintea şi judecaţi drept. Apoi puneţi-vă masca şi mergeţi la vot!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON