URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2023, 19:00

Ca la ONU. Elevi din Oradea dezbat probleme globale, simulând o conferință a Națiunilor Unite (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La inițiativa clubului de dezbateri Polemos din cadrul Colegiului Național Mihai Eminescu și mai ales a unui adolescent dornic să devină angajat al unui organism ONU, mai mulți elevi din Oradea petrec trei zile dezbătând probleme globale.

Tinerii participă la „EMUNovici”, o simulare a unei conferințe a Națiunilor Unite, unde fiecare dintre ei reprezintă o țară și trebuie să aducă argumente pro sau contra temelor supuse discuției.

Conferințe de tipul „Model United Nations” (MUN) se organizează de mai mulți ani și în liceele din România, dar pentru prima oară într-o școală din Oradea. Elevii participanți fie au roluri din conducerea ONU, fie sunt delegați ai țărilor lumii, și de joi până sâmbătă se comportă ca și cum ar fi chiar la o activitate a Organizației Națiunilor Unite.

„Pasionații de dezbateri academice vin să dezbată, în cadrul unor comitete luate din lista comitetelor ONU, probleme specifice. Astăzi avem două comitete: comitetul de dezarmare și securitate internațională, care va dezbate problema traficului ilicit de arme, și comitetul socio-umanitar cultural, care va dezbate problema discriminării populațiilor indigene”, a declarat pentru BIHOREANUL Vlad Munteanu (în fotografie, la microfon), elev în clasa a X-a la Colegiul Mihai Eminescu, într-o clasă de științe sociale. De când a participat la un eveniment „MUN” la Iași, unde se adună anual peste 300 de „delegați”, Vlad și-a dorit să aducă aceste conferințe simulate și în orașul său.

La evenimentul găzduit de Colegiul Mihai Eminescu participă adolescenți de la mai multe licee și colegii din Oradea, toți pasionați de public speaking sau dezbateri. În fiecare zi, ei vor trebui să dovedească și abilități în geo-politică.

„Delegații au primit, aleatoriu, o țară pe care trebuie să o reprezinte, fără să își mențină opinia personală. Trebuie să se plieze pe research-ul (n.r. cercetarea) pe care l-au făcut, pe opinia țării respective și să încerce să propună soluții care vor ajunge în rezoluția finală, care se va elabora și va fi aprobată de secretariatul conferinței, ca la ONU de altfel”, a mai explicat inițiatorul evenimentului. Vădit pasionat de politică internațională, Vlad Munteanu spune că își dorește să studieze la o facultate de Drept internațional și că aspiră la un loc de muncă într-un organ ONU.

Joi, liceenii au participat și la o scurtă ceremonie de deschidere a conferinței simulate, unde au fost felicitați și de profesori, mai precis de directoarea Colegiului Eminescu, Livia Muntean, de inspectorul școlar general Horea Abrudan și de profesorii care coordonează clubul de dezbateri „Polemos” din Colegiul Eminescu, Elvira Groza și Bogdan Boșca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON