URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2021, 22:12

Bugetar de lux, concediat de ministrul Economiei de la o firmă a statului din Bihor. Încasa lunar 10.000 de lei şi nu făcea nimic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un fost şef al Direcției Generale Anticorupție, administrator special pentru privatizare din partea Ministerului Economiei la compania minieră de stat Băiţa SA (fosta Minvest SA), societate minieră cu sediul în Ştei specializată în extracţia minereurilor polimetalice, a fost concediat de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, care a declarat că acesta nu făcea "aproape nimic", deşi primea un salariu de peste 10.000 lei, lunar.

Statul la stat

Potrivit adevarul.ro, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a făcut anunţul privind concedierea administratorului special de la Băiţa SA marţi, printr-o postare pe pagina sa de socializare în care a vorbit despre „statul la stat” şi a nominalizat câteva companii de stat – între care şi Băiţa SA - care au plătit salarii de 10.000 - 14.000 de lei unor aşa zişi administratori speciali a căror activitate a plasat-o la categoria de sinecuri.

"În teorie, această funcţie trebuia să aibă grijă de aceste companii şi să le pregătească pentru privatizare. În practică, nişte oameni şi-au luat bani în fiecare lună, nefăcând aproape nimic timp de ani de zile. De ce nu au făcut nimic? Pentru că ei îşi au salariu atât timp cât nu se privatizează compania. Deci de ce s-ar fi grăbit? 19 ani mai târziu, companiile nu sunt nici privatizate şi arată şi dezastruos”, a explicat Năsui motivul pentru care, în cursul aceleiaşi zile de marţi, i-a eliberat din funcţie pe administratorii „speciali” pentru privatizare de la trei companii de stat - Băiţa SA, Uzina Mecanică Bucureşti şi Uzina Mecanică Plopeni, iar miercuri a continuat cu alţi doi administratori de la companii cu pierderi, Tohan şi Carfil.

Nu-i aşa că v-ar plăcea şi vouă?

Fără să nominalizeze personajele, ministrul a descris şi starea companiilor pe care le administrau, în cazul Băiţa SA dezvăluind că a strâns datorii totale de 50 de milioane de lei, din care va mai rambursa doar 2.7 milioane de lei.

„De ce? Pentru că peste jumătate s-au şters şi restul au fost convertite în acţiuni. Deci nu vor mai fi rambursate vreodată. Nu-i aşa că v-ar plăcea şi vouă să tot acumulaţi datorii şi apoi să le tot ştergeţi? O companie privată nu o să beneficieze niciodată de un asemenea tratament „special” din partea statului”, a spus Năsui, dezvăluind că persoana concediată de la Băiţa SA a fost administrator special în mai multe companii.

Interceptat de DNA

Personajul, după cum a descoperit BIHOREANUL, este un şef Serviciu din cadrul Ministerului Economiei, controversat ofiţer MAI pensionar, Ionel Georgescu, care, prin urmare, pe lângă uriaşele salarii de funcţionar ministerial şi de administrator special a mai încasat, lunar, şi o pensie specială.

Fost poliţist rutier şi şef al Poliţiei Strehaia, ajuns în 2002 şef Serviciu la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi detaşat în perioada 2004 – 2007 ofiţer la Direcţia Naţională Anticorupţie, Georgescu a avut o carieră fulminantă ulterior, potrivit propriului cv, fiind numit din 2007 şi până în 2009, director general adjunct la Direcţiei Generale Anticorupţie, iar o scurtă perioadă, aprilie – octombrie 2009, chiar şef plin al Direcţiei, de unde s-a şi pensionat, continuând să fie propulsat, însă, în paralel, în funcţii publice.

Ulterior, numele lui Georgescu a apărut, potrivit romanialibera.ro şi newsweek.ro, ca vehicul de acte și informații din dosarele DNA deschise pe numele unor „baroni” PSD, cum ar fi Viorel Hrebenciuc sau fostul preşedinte al CJ Mehedinți, Adrian Duicu. Cel din urmă a şi fost condamnat între timp cu suspendare pentru trafic de influență după ce a făcut intervenţii pe linie politică să obţină funcții de conducere pentru șeful Poliției Mehedinți, Ștefan Ponea, și pentru soția acestuia, procurorul Elisabeta Ponea, în schimbul sprijinului primit de la Ponea pentru a scăpa de dosarul de incompatibilitate.

„S-a rezolvat”

Anchetatorii au interceptat o discuție între Duicu şi Georgescu, pe care îl asigură că i-a rezolvat o problemă (Georgescu viza postul de șef la Anti-Fraudă) , garantând cu faptul că se află chiar cu premierul Victor Ponta, la masă.

“DUICU: Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcţia Anti-Fraudă.

GEORGESCU: Hai că vin la tine şi-mi spui.

DUICU: E rezolvată. Sunt cu premieru’, aici, la masă.

GEORGESCU: Am înţeles. Vin în zonă după tine?

DUICU: Vino aici! De aici vii şi mă iei!“.

Tot Georgescu ar fi fost persoana care a transmis la Guvern CV-ul lui Ștefan Ponea, pentru a fi promovat în funcția de șef de direcție in cadrul IGPR.

DUICU: Tu pune-l într-un plic şi scrie pe el “Georgescu”. Atâta. Da?

GEORGESCU: Da, da, da.

DUICU: Într-un plic. Că dacă nu răspunde Bădescu, o să sun pe altcineva de la Guvern, pe Andrei Rizoiu, pe secretarul general adjunct al Guvernului. Şi vine ăla şi ţi-l ia.

GEORGESCU: Am înţeles. Într-un plic sigilat, da?

DUICU: Înţelegi?

GEORGESCU: Da, da, domn’ preşedinte.

Un pensionar mai special

Georgescu a fost audiat, în 2014, de DNA, însă fără ca pe numele lui să se formuleze vreo acuzaţie. Însă relaţiile par să-i fi ajutat căci, potrivit CV-ului, a fost propulsat după pensionarea din MAI, în diverse funcţii publice la Garda Naţională de Mediu (2013), Ministerul Finanţelor Publice (2014) şi, apoi, din acelaşi an, la Ministerul Economiei, unde din ianuarie 2017 a fost instalat şef peste Serviciul Antifraudă din cadrul Corpului de control al Ministerului Economiei.

În paralel, însă, Georgescu a fost „înfipt” în mai multe Consilii de Administraţie ori administrator special la  companii de stat  respectiv Uzina Mecanică Bucureşti, Romarm, companie de stat din Cugir, producătoare de armament, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Daewo Mangalia, dar şi la Băiţa SA, la cea din urmă fiind administrator special încă din 2014, cu mici pauze.

Aşa că, pe lângă pensia MAI Georgescu a mai încasat venituri substanţiale. Anul trecut de pildă, a primit pensii de 201.200 lei, salarii de la Ministerul Economiei în valoare de 107.458 lei, indemnizaţii de administrator special de 82.387 lei (Băiţa SA), 97.316 lei (UM Bucureşti) şi cel pentru membru în CA Romarm SA de 45.300 lei, în total peste 426.000 lei pentru un an şi aproximativ 35.500 lei, lunar. O leafă de nabab, pentru „statul la stat”...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@kapa
Ai dreptate, au batut campii, nu e vorba de nimic special. E doar nesimtire. 100%!
Postat 29 Iulie 2021, 14:04 de ili3
Ca fost polițist nu avea cum avea "pensie specială". Nu bateți câmpii.
Că e un alt mod de calcul pe contributivitatea ca polițist, asta-i cu totul altceva. Adică acele calcule rămase "în viață", după ce politicul a decis scăderea pensiilor contribuabililor "fără grad" cu mai bine de 30% conform "coșului lunar de referință", de la 2019 încoace când PNL a luat puterea atât în Parlament cât și la guvernare. Că nu făcea nimic respectivul la mină a fost de bine pentru oamenii din Băița, pentru că privatizarea în accepțiunea lui Câțu și Năsui înseamnă închiderea minei și îngroșarea numărului de șomeri dispuși să meargă la cules căpșuni în Spania, ori să asomeze porcii în Germania. Așa că, iar s-a trezit Bihoreanul să bată câmpii pe un subiect greu-greu de studiat. La Băița nu-i vorba de cărbune, ci de calcar absolut necesar în multe domenii de activitate, de la agricultură la construcții și de la metalurgie la ind. farmaceutică. Doar că, nu mai e bun calcarul românesc. E bun numai cel din Italia și Danemarca, nu-i așa?
Postat 29 Iulie 2021, 12:35 de KP
Nu-i bai Georgescu
Nu uita ! A mai trăit unul prin Moldova care lua 78000 lei, și apoi..... a primit o garsoniera mai ieftină
Postat 28 Iulie 2021, 23:05 de Valcov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON