URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2021, 12:31

Bolojan și examenul fricii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.

Așa cum frica păzește bostănăria, tot așa (pare să sune politica administrației liberale județene), frica de pierderea locului de muncă trebuie să nască în angajatul ținut pe un contract de muncă anual resorturile menite să facă din el un adevărat performer. Dar oare chiar poate funcționa, în boema lume artistică a creatorilor de frumos, un asemenea principiu managerial, consacrat mai degrabă în ceea ce unii numesc și acum „capitalism sălbatic”? E nevoie de asemenea tensiuni doar pentru a face orașul mai viu - o miză ce ar putea fi atinsă mai simplu, cu rigoare, organizare, idei și niște manageri destoinici?

Fără îndoială că sunt destule probleme și ciudățenii în zona instituțiilor culturale. Ca peste tot: frecători de mentă, sinecuri, leneși și netalentați, vedete ținute doar pe post de curviștine, șmecheri și hapsâni preocupați numai să „marce banul” și colo și dincolo, adică și la stat și la privat, desigur, cu cât mai puțină osteneală. Nu știu, însă, dacă de aici ar trebui început un asemenea experiment. Mă îndoiesc că actorii, instrumentiștii și dansatorii sunt primii lucrători puși în slujba publicului care ar trebui să experimenteze un asemenea „examen al fricii”...

În arhitectura instituțională hrănită de bugetele publice, artiștii sunt, cred, cea mai puțin costisitoare categorie. Și când zic costisitoare, mă gândesc atât la veniturile pe care le consumă, cât și la pagubele pe care le pot pricinui, prin prestațiile lor, contribuabililor.

Un actor te poate eventual dezamăgi cu o prestație mai slabă, într-o seară, într-o piesă poate prost regizată. Un muzician să mai ciupească o notă falsă. Dar un funcționar care te abuzează la ghișeu, care îți bagă mâna-n buzunar, care te plimbă cu lunile pentru un drept de-al tău, unul care-i pasează contracte nevestii sau care-i acoperă pe cei cărora soțul le ține contabilitatea, șpăgarul care a uitat de mult de lege și pentru care totul e tocmeală, ăștia nu sunt mai periculoși?

Directorul penal ajuns pe funcție strict politic și ținut acolo numai pentru că face servicii partidului, junioara de la organizația de tineret care zboară din cuib în cuib prin instituții, feciorul lui nu știu cine „vopsit” funcționar public în trei zile pe la o primărie comunală, ca apoi să fie transferat într-o deconcentrată pe salariu de mii de euro, ei ce frici au? Toată funcționărimea asta grasă care populează instituțiile publice și pe care o plătim îndatorându-ne, ea căror criterii de performanță răspunde?

Blindați în legi care le-au clădit statute speciale, în numele unor principii care sună frumos (stabilitatea funcționarului public, inamovibilitate etc.), bugetarii de lux ai României, fie ei în administrația centrală sau locală, cei de prin instituțiile de forță, ca să nu mai vorbim de cei din Justiție, se dovedesc mai puternici decât însuși Statul. Ei nu au, însă, în mod real, decât beneficii și privilegii. Răspunderile le sunt difuze, criteriile de selecție și promovare - arbitrare, în schimb veniturile și sporurile le au garantate, iar contractele de muncă, evident, le sunt nedeterminate, transformându-i la finalul carierei și în pensionari de lux. Unii de-a dreptul „speciali”...

Mi-ar plăcea să văd că Bolojan începe cu aceste categorii, nu cu artiștii, reforma „relațiilor de muncă”. Promitea premierul Florin Cîțu, acum trei luni, că va propune liderilor partidelor de guvernare, ca o primă măsură pentru reforma administrației publice, ca funcțiile de conducere în sistemul public, atât la nivel central, cât și local, să fie ocupate pe mandate de maximum 6 ani, iar titularii să fie evaluați tot la 3 ani. Au fost, până azi, doar niște vorbe.

Uite, poate a venit momentul ca actuala guvernare să îi treacă pe toți cei din sistemul public pe contracte determinate, reînnoibile anual, așa cum vrea s-o facă Bolojan cu artiștii orădeni. Dacă e reformă, să fie una adevărată, cu „reset” și „restart”. Nu de alta, dar nu în teatre sunt hemoragiile de miliarde de euro ale României; în teatre eventual mai uităm, pentru un moment, de ele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Arta de a ceda !
Arta sa stii sa cedezi si sa ramai invingator este una din cele mai importate lucruri pe care un lider trebuie sa-l stapaneasca !
Postat 29 Mai 2021, 11:19 de PETREI
@scortosul
Micutule intelept invata sa scrii.
Postat 17 Mai 2021, 13:01 de scarbit
Zic unii CULTURA
Care cultura ma, cultura de a nu face nimic si a incasa bani, si mai esti mare smecher la cafenele de lux ca tu esti de cultura si limbaj de lux ::::))))) pana acum nu ati facut nimic inafara de, dezordine si v-ati plans ca nu se face nimic, Bolojan e omul perfect sa faca curat, Tom Cruise si Angelina nu sunt platiti de statul American, de ce voi culturatilor vreti sa fiti platiti de statul Roman? Nu sunteti nici de actorie, nici de muzica , nici de cultura pt ca daca erati asa erati mari vedete, dar nu ati facu un minim de effort. Sa te dai nu e la fel cu a fi
Postat 14 Mai 2021, 21:40 de Sandu2100
apropiatii lui Bolojan spun:
"Baiat bun, dar n-are treaba cu cultura. Nu intelege ce rost are"... hm...
Postat 14 Mai 2021, 19:59 de sasi
Calitatea actului artistic
Calitatea actului artistic are de suferit de pe urma contractelor pe durată nedeterminată. E ca în bancul cu sasul care-și obișnuiește foștii consăteni cu o sumă de bani.
Postat 14 Mai 2021, 17:45 de Iulian_Kaiel
Ar fi trebuit din 2005
Nu se începe cu actorii. Aceste reforme ar fi trebuit să se facă încă din 2005 când s-a înființat AFCN În toți acești 16 sunt actori care nu s-au urcat o dată pe scenă în schimb și-au ridicat salariul.Puteți să aruncați o privire pe site-urile festivalurilor de la Edinburgh și Avignon și veți constata că sunt selectate majoritar spectacole făcute în regim independent sau de teatre de proiect. Contractul pe durată determinată îl motivează pe actor să vrea să joace. Contractul pe durată nedeterminată îl motivează să caute câștiguri suplimentare în reclame, dublaje, organizări de evenimente și să piardă cât mai puțin timp în locul de unde îi vine sigur o sumă constantă de bani, teatrul.
Postat 14 Mai 2021, 17:44 de Iulian_Kaiel
Numa zic...
Nu mai bine făcea experimentul cu constructorii de la dealul Ciuperca?
Postat 14 Mai 2021, 16:48 de TomaAlimos
Greu la deal cu boii mici!
Cultura, alături de educație constituie viața unei comunități, iar fără ele orașul pare pustiu așa cum se vede de altfel cu ochiul liber! Avem în Oradea o activitate culturală modestă, avem o universitate pe post de tiparniță de diplome pentru bugetari care vor slujbe sigure , bine plătite și garantate până la pensie, dacă se poate una specială! Avem infrastructură reparată pe bani europeni, avem investiții în parcurile industriale unde lucrează mai mult necalificați pentru că calificații sunt puțini, avem blocuri noi care se construiesc mai ceva ca ciupercile după ploaie și se vând ca pita caldă la investitori imobiliari de dinafara orașului, avem centrul renovat pe banii proprietarilor siliți de primărie să plătească, avem apă termală și băi mizere, avem toți pretenția să trăim bine și cu efort minim, dar să fii artist e mai mult decât să prinzi o slujbă la un teatru de stat, să fii artist înseamnă să dai viață unui spectacol, să scoți hohote de râs din piepturile spectatorilor, să le storci lacrimile, să faci ce a făcut Creatorul în ziua a șasea, să dai viață lutului în formă de om să faci ceea ce alții nu pot să facă! Nu are Oradea și Bihorul viață pentru că nu avem artiști, avem doar niște angajați cu salarii determinate sau nedeterminate, avem doar slujbași cu rate, cu probleme, cu griji, cu alte preocupări decât aceea de a însufleți o comunitate, de a deveni niște idoli. Nu degeaba habar n-are nimeni cine sunt marii artiști locali, care sunt marile lor opere, ce au realizat și pe unde au câștigat respectul breslei și al spectatorilor. Cred că ultimul artist orădean este Perjovschi, dar a plecat de aici de vreo 30 de ani...
Postat 14 Mai 2021, 14:18 de decalog
Bun articolul
Bolojan nu poate fi schimbat. Daca vrea sa faca ceva, va face cu exceptia cazurilor in care instanta decide altfel. FCSB - faci ce spune Bolojan...ha ha ha ha
Postat 14 Mai 2021, 13:48 de Kid
scapare
un articol bun, care puncteaza corect niste probleme reale. As mai fi adaugat in articol si o alta categorie de privilegiati si anume parlamentarii! Este adevarat ca pe ei ii alegem, insa sa fim seriosi: nici unul dintre noi nu are vreo putere sa ii propuna pe liste, ci tot nsite dictatori gen Bolojan, Boc, Mang etc o fac. Fara criterii, in afara de cele de obedienta si in urma unor astfel de sinecuri beneficiaza de niste privilegii si raman cu niste beneficii pt toata viata, doar pt ca au ridicat mana cand trebuie si cum trebuie. Apropos: ati auzit sa faca ceva parlamentarii bihoreni din vreun careva partid? Vreo lege propusa ceva? Doar gargara ...
Postat 14 Mai 2021, 13:42 de oradea_mea_si_a_ta
Nu se dezmint
Orice ce vor face liberalii, sustinuti de neoliberalii de stânga marxisto-sorosisti, vor face doar pentru profit, pentru eficientã. Omul pentru ei contezã doar in ststistici si pentru voturi. În curând nici pentru astea!!!!
Postat 14 Mai 2021, 13:24 de iahim
lasati teatrul in pace! ocupati-va de casa de cultura!
foarte bine punctat articolul dvs, dle Ciucas! unineuronii care au condus Termoficare, compania de apa, dgspc, muzeul, biroul de urbanism, pungasii care ii dau contracte lui tivadar si sunt unsi de kopanyi de la prima... astia de ce trebuie sa stea pe functii mai mult? ca absolvent de Gojdu, pretentiile de la dl Bolojan sunt mai mari. numai ca probabil nu e umblat nici la teatru, nici la filarmonica (altminteri ar vedea ca spectacolele se deruleaza cu sala plina), sau poate nu l-oi fi vazut eu... dar uite ca imi rasare o intrebare: cu hardughia aia oribila de casa de cultura ce faceti? a ramas fara activitate din 2018, de la baletul cu trupa din sankt petersburg! e constructie horribila, demodata, ineficienta ca spatiu si lumina, vizual si estetic, e o constructie neschimbata din 1970, cu 10-20 angajati care fac zero barat si aduc venituri, pardon, cheltuieli de milioane anual. e full beton, deci pe placul lui big boss. CULTURA INSEAMNA DEZVOLTAREA INTELIGENTEI EMOTIONALE SI INTELECTUALE A UNUI POPOR!
Postat 14 Mai 2021, 13:23 de roger
Nu se dezmint
Orice ce vor face liberalii, sustinuti de liberalii
Postat 14 Mai 2021, 13:16 de iahim
Ultimul paragraf trebuia "bolduit"
...si subliniat. Chiar asa, de ce sa nu se initieze incheierea de contracte pe perioada determinata cu angajatii din Consiliul Judetean?!? De ce trebuie inceput cu Teatrul si cu Filarmonica?!? Zau asa...
Postat 14 Mai 2021, 12:44 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON