URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2017, 22:04

Bolojan: Asociaţia Municipiilor din România va iniţia un proiect de lege prin care propune exproprierea în regim de urgenţă

Bolojan: Asociaţia Municipiilor din România va iniţia un proiect de lege prin care propune exproprierea în regim de urgenţă foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a anunţat că Asociaţia Municipiilor din România, al cărei preşedinte executiv este, va iniţia un proiect de lege prin care se propune exproprierea în regim de urgenţă şi pentru operaţiuni de regenerare urbană.

"Exista doua legi care reglementeaza exproprierea. O lege care reglementeaza exproprierea generala in Romania, spre exemplu o primarie poate sa exproprieze orice fel de activ pentru un proiect public, de exemplu pentru un parc, dar trebuie sa stea pana se termina procesul intre cel care este expropriat si Primarie, pana instanta stabileste pretul definitiv. O alta prevedere se refera la exproprierea rapida, cea pentru drumuri, cai ferate, retele de utilitati, nu pentru parcuri, de exemplu. Adica s-a evaluat terenul, s-au virat banii in cont, iar din momentul acela autoritatea foloseste terenul, iar cetateanul se poate adresa instantei daca este nemultumit, dar nu poate sa blocheze exproprierea. Aceasta lege speciala ar trebui extinsa in Romania si pentru spatii verzi si pentru proiecte de regenerare urbana", a explicat Bolojan pentru site-ul HotNews.ro.

Edilul a adăugat că, dacă propunerea va fi adoptată, va schimba complet faţa unor oraşe, iar anumite zone, aflate acum în paragină, vor avea posibilitatea să fie reamenajate cu fonduri europene.

"In axa de mobilitate urbana unde exista sume importante, aproximativ un miliard de euro pentru municipiile resedinta de judet, in jur de 100 milioane de euro sunt alocate pentru regenerare urbana. Adica terenuri abandonate, zone centrale abandonate, foste zone industriale, unde primesti bani europeni ca sa schimbi fata acelui loc. Poti sa construiesti o cladire publica, o piata, un parc etc. Din pacate, neexistand posibilitatea exproprierii pentru a regenera urban aceasta zona, nu pot fi folositi acesti bani. De asemenea, ai cladiri de patrimoniu care sunt in litigiu intre fosti proprietari, care se distrug vazand cu ochii pentru ca nu este nimeni care sa aiba toate instrumentele legale sa investeasca. Aceasta lege care ar extinde exproprierea rapida ar permite primariilor sa intervina in aceste zone si in mod cert am vedea zone care astazi sunt degradate grav sau abandonate, care ar fi reabilitate", a mai explicat Bolojan.

HotNews.ro mai arată că Asociaţia Municipiilor a votat deja pentru implementarea măsurii, astfel că se lucrează la o propunere efectivă ce va fi depusă la jumătatea lunii noiembrie. "Să sperăm că vom găsi un sprijin politic ca acest proiect de lege să intre pe agenda parlamentară şi să fie aprobat", a incheiat edilul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Curiozitatea
Sunt curios acum cat costa mp. de spatiu verde pe dealul de la ciuperca???????? E caeva asemanator cu terenul de fotbal in panta! Ganditorul din Birtin baga primaria in datorii pe ani buni inainte, datorii care vor trebui platite de taxati si impozitati.
Postat 27 Octombrie 2017, 14:16 de scortosul
Vitezomanul Ilie,tot nu s-a invatat minte.Acum vrea expropriere RAPIDA !
Exproprierea în regim de urgenţă pentru operaţiuni de regenerare urbană ? Da,de acord,dar sa incepem intai si intai cu exproprierea individului Bolojan Ilie, demolatorul/ordonatorul principal de credite pe Oradea,asa, pentru.... regenerarea urbana a municipiului Oradea. Inviolabilitatea proprietatii private este un drept castigat dupa revolutie si garantat prin Constitutia Romaniei.Ocrotirea proprietății private se realizeaza și prin garantiile constitutionale ale drepturilor și libertatilor persoanei, în primul rand prin liberul acces la justitie prevazut de art.21 din Constituție care prevede că ”Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor și a intereselor sale legitime. Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept”, prin exercitarea cailor de atac impotriva hotararilor judecatoresti, în condițiile legii (art.128) și prin reglementarea controlului constitutionalitatii legilor (art.140 și urm.din Constituție)." Speta exproprierilor initiate de administratia Bolojan fara o justa despagubire, cu ocazia derularii proiectelor: Drum expres,Amenajare(intubare) Valea Pasteur la Oradea , se afla inca pe rolul instantelor judecatoresti.Vor iesi la iveala multe,multe relationari si legaturi...neortodoxe intre institutiile oradene.
Postat 27 Octombrie 2017, 00:53 de platona
Cum i-ar place lui
.. să fie expropriat în regim de urgență? La faza asta, rușine!
Postat 26 Octombrie 2017, 16:06 de Oarecine
......
Cine naiba l-a votat pe asta primar?! Stiu, 71% (in fapt 52.400, adica cca 28% din totalul de 188.968 de oradeni cu drept de vot)! Asta de cand s-a catarat in politica minte de ingheata apele si culmea! populimea il crede! Ar face bine sa puna mana pe Constitutia Romaniei, in acest caz art. 44. ,,...(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.[...](5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.[...]" Ce-l enerveaza pe birtinez, ca oradenii nu accepta pretul ,,expertizat" de primarie, pret si de trei ori mai mic decat pretul de tranzactionare pe piata imobiliara?! Bine ca accepta porcariile pe care le ,,edifica" de zece ani impreuna cu firmele de casa ale pnl!
Postat 26 Octombrie 2017, 13:00 de pinonel
regele imparat bolovan!
Regele imparat bolovan ar demola de urgenta 1/2 din Oradea....... ar putea face si el ca Nero sa dea foc orasului si sa puna vina pe .... gasste el pe cien... pe scortosi. Asta I-ar asigura front de lucru in marete construirii de mantuiala care ar urma urma ciupercii!!!
Postat 26 Octombrie 2017, 12:41 de scortosul
AMR nu are calitatea de initiator de legi, dar poate sa-si roage parlamentarii sa-si miste fundul pe un subiect de interes "curat" local !?!
Minte in continuare, dupa cum respira !?! Pot initia legi in Romania ... Guvernul, parlamentarii sau peste 100.000 de cetateni "la comun" !?! Asociatia Municipiilor este la fel ca Asociatia Comunelor, care e la fel cu Asociatia Satelor care Inconjoara Birtinul ... sau un fel de Asociatia Locatarilor din Rogerius, de pe Partea Dreapta cum Ajungi in Oras dinspre Bors !?! Sa fereasca D-zeu sa ajunga edilul sef de la Oradea ... sa poata el dispune scoaterea oamenilor din casele lor, pe cati bani considera el ca merita, ca sa faca loc la cine stie ce tampenie de lucrare ii trece prin tartacuta sa de primitiv cu care a intrat cu bocancii in Oradea !?!
Postat 26 Octombrie 2017, 11:11 de WinDos
Genial
Cu un mic amendament : expropierea obisnuita cu 2x pretul evaluarii iar exproprierea de urgenta cu 3x pretul evaluarii, fara procese, take it or leave it
Postat 25 Octombrie 2017, 23:05 de excalibur
????
Bolojan și....expripierea!!!! PRIAP?
Postat 25 Octombrie 2017, 22:33 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON