URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2023, 17:47

Bisericile bihorene, poziție comună: „Nimeni nu ne poate obliga să ne sincronizăm cu ideologia de gen"

Bisericile bihorene, poziție comună: „Nimeni nu ne poate obliga să ne sincronizăm cu ideologia de gen' foto: arhiva Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şapte reprezentanţi cu rang de episcop ai principalelor biserici creştine bihorene au dat luni publicităţii o epistolă intitulată „Scrisoare către bihoreni”, în care spun că vor să traseze „niște limite clare ale normalității” și că „este natural că bărbații să fie bărbați, femeile să fie femei”, îndemnând credincioșii la „acțiune și rugăciune”.

Scrisoarea liderilor religioși este publicată în prima zi a Oradea Pride, un eveniment dedicat comunității LGBTQIA+, organizat în premieră în orașul de pe Crișul Repede.

Apel către credincioşi

Conducătorii bisericilor creştine bihorene şi-au îndemnat credincioşii, prin mesajul comun, la rugăciune „pentru a îndepărta din poporul nostru sminteala şi păcatul care atrag mânia şi judecata lui Dumnezeu".

Scrisoarea poartă semnătura preasfințiților Sofronie Drincec (episcopul ortodox), László Bőcskei (episcop romano-catolic), Virgil Bercea (episcop greco-catolic) şi Bogdán Szabolcs János (episcopul reformat). Printre semnatari se mai numără pastorii Ioan Moldovan (Comunitatea Penticostală de Oradea) şi Mihai Micula (Comunitatea Baptistă de Oradea), precum şi parohul Bisericii Evanghelice Lutherană de Oradea, preotul Mátyás Attila.

Documentul făcut public în prima zi a săptămânii Pride doreşte să demonstreze solidaritatea bisericilor creştine împotriva organizării unor astfel de evenimente în spaţiul public local. Reprezentanţii bisericilor au publicat scrisoarea comună pe paginile de internet şi au retransmis-o pe reţelele de socializare, pentru a ajunge la cât mai mulţi credincioşi.

„Bărbaţii să fie bărbaţi"

„Spaţiul public a început să fie acaparat de grupări şi asociaţii cu tendinţe neo-marxiste, care, împrumutând într-o manieră mimetică practici şi mentalităţi revoluţioniste, la modă în spaţiul occidental, fac propagandă publică ideologiei de gen şi curentului LGBTQIA+”, arată scrisoarea, în deschidere.

„Nu dorim să înjosim pe cei care au viziuni diferite de ale noastre, nici să îngrădim libertatea de a fi a nimănui, ci dorim să trasăm nişte limite clare ale normalităţii, să ne apărăm demnitatea şi integritatea ca oameni şi să ne asigurăm că filosofiile de viaţă a majorităţii cuminţi şi covârşitoare nu sunt surclasate de interese şi intenţii străine de adevărul, binele şi frumosul, pe care cu toţii le căutăm şi pe care le dorim pentru copiii şi urmaşii noştri", se menţionează în comunicat.

Poziţia bisericilor este una clară: „Este firesc şi natural ca bărbaţii să fie bărbaţi, femeile să fie femei, iar copiii să aibă condiţiile cât mai nealterate pentru o dezvoltare psiho-somatică fără intervenţii ideologice pentru a li se păstra inocenţa".

Semnatarii scrisorii comune avertizează că "agenda LGBTQIA+ nu se rezumă doar la acceptarea persoanelor homosexuale, ci vizează o fluiditate de gen şi (n.r. una) sexuală necontrolate şi haotice, lăsându-l pe om, în special pe cei mai tineri, pradă celor mai joase pulsiuni ale corporalităţii sale".

Îndemn la "acţiune şi rugăciune"

Reprezentanţii bisericilor creştine din Bihor şi-au îndemnat credincioşii la "acţiune şi rugăciune" pentru a-şi apăra valorile comune.

„Este cunoscut specificul multi-etnic, multi-religios, multi-lingvistic şi pluri-confesional al Bihorului, de armonie şi stabilitate, care există datorită înţelegerii de către multiplele comunităţi a importanţei comuniunii interumane, stare de fapt care se datorează în mare măsură cultelor creştine şi unităţii care s-a creat în jurul valorilor pe care le avem împreună: familia (creaţia lui Dumnezeu), credinţa (darul lui Dumnezeu), dragostea (caracterul lui Dumnezeu) şi Biblia (cuvântul lui Dumnezeu). Iată de ce vă chemăm la acţiune şi rugăciune!", se arată în comunicat.

„Nimeni nu ne poate obliga ca şi popor să ne sincronizăm cu ideologia de gen", subliniază în "Scrisoarea către bihoreni".

Prima săptămână Pride din Oradea...

După cum BIHOREANUL a mai scris în asociaţia Ark Oradea, a anunţat pe paginile de socializare că organizează în premieră la Oradea, între 7 şi 13 august, evenimente ale comunităţii LGBTQIA+.

Manifestările, anunţate să aibă loc la centru MA Hub de lângă parcul Brătianu, au fost mutate la pub-ul Lokal din strada Aurel Lazăr, la cererea proprietarilor care nu îşi doreau astfel de evenimente în clădirea lor.

În paralel, Asociaţia Sfânta Treime din Oradea a adunat online peste 9.000 de semnături împotriva organizării evenimentelor.

Textul integral al scrisorii:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Comentarii si comentarii
Sa incepem cu preambul: nu sunt parte a vreunei confesiuni, ci crestin (sau cretin, ca am fost botezat cand nu aveam discernamant) dar nu resping alte religii sau ideologiile lor, dimpotriva; și nu acuz nici nu fac parte din vreo comunitatea divizata pe criterii de identitate de gen, sau cum dreq i-o mai zice. Bai da ce-i doare pe popi in coor de ceilalti. Parca trebuiau sa propovaduiasca faptul ca in fata zeitatii supreme (Dumnezeu, Alah, Buda, etc) toti suntem egali, si nu diferiti dupa cum se foote fiecare. Ca nu le iese lor la zeciuiala sau la contributii, acolo e durerea lor. Când or sa dea seama ca toti ceilalti pt veniturile incasate si când or sa daca dovada respectarii codului muncii (8 ore lucrate pe zi, 40 pe saptamana) atunci sa se faca vizibili. Eu sunt vizibili cu ce le convine si invizibili cu ce nu. Pai ori e alba ori e neagra, gri nu se poate. Care popa poate justifica averea din salariul oficial? Eh, ala sa iasa la cuvantare. Pana atunci toti sunt o apa si un pamant. Tocmai ei separa oamenii, care ar trebui sa ii uneasca. Si diversitatea asta inseamna. Pana si papa face apel ca toti sunt egali si nu discriminează. M-ar deranja sa vad 2 de acelasi sex ca se mozoleac pe strada la fel cum ma deranjaza si 2 de sex opus cand o fac. Frate, ia-ti o chirie, hotel, etc si mergi acolo. Mi-a mai ridicat cineva una la fileu: ce as face daca mi-ar spune copilul meu intr-o zi ca e gay? Foarte buna intrebarea, dar primul esuat acolo as fi eu. Nu anturajul, nu televizorul si internetul, ci eu, ca nu i-am filtrat contentul la care a avut acces, ca nu l-am povatuit corespunzator, ca nu am fost atent la semnalele copilului. Si apoi as invata (cu greu) sa ma adaptez continuand sa ma blamez pe mine. Deci popilor, pana slujba voastra e de 4 ore pe saptmana, sau 8 plus o inmormantare si o nunta, stati in banca voastra. 2 bani nu dau pe povata voastră nici pe scrisoarea aia de 2 bani. Si mai lasati divinitatea aia, pana ajungi acolo (presupunand doar, nu exista dovezi concrete) sunteti oameni pe pamanat, care se supun unor legi scrise si ale firii. Si dati cu hate-ul aia str8 si aia bent (dreptu si strambi, hetero si homo) ca sunt cat se poate de indiferent. Mai umbla gluma aia trista sldar reala in multe parti, ca de aia vine furtuna ca se * popa cu popa in *. Sau ca ne da Domnu vijelie ca suntem oameni rai. Parca Domnu era bun si iubitor de oameni ca a dat pe singurul lui Fiu sa moara pt izbavirea pacatelor/ popoarelor. Pai ne hotărâm, e Bun, e Rau, e iertator sau răzbunător. Pana va hotarati, viata e prea scurta sa va tot uitati la altii, cum se * sau cum isi duc viata. Iar mandriile alea, nu va tot expuneti cu parade ca nu sunteti mai speciali cu nimic. Faceti-va cum vreti, fiecare cum puteți da tineti pentru voi. Hetero sau homo, tineti-va convingerile pentru voi, nu va tot exprimati atata in public.
Postat 08 August 2023, 09:19 de poiu
Abuzul sexual al minorilor și "identitatea de gen"
"Popii au voie să abuzeze minori". Nu, nu au voie. Preoții pedofili / abuzatori pe lângă că răspund penal în fața justiției, răspund cu un proces intern bisericesc (în urma căruia sunt expulzați din preoție) și răspund și în fața justiției divine ca orice muritor. După părea mea un preot care abuzează sexual de un minor este un caz mai grav decât un părinte care abuzează de propriul copil. Asta nu schimbă în schimb statistica: cele mai multe abuzuri sexuale față de minori au loc în propria familie. Bineînțeles este vorba de excepții, nu de abuzuri sistematice în familie. Nu se poate spune că familia este o instituție care abuzează de copii. La fel cum nu se poate spune că Biserica este o instituție care abuzează de copii. Ce are de-a face abuzul sexual cu identitatea de gen? Se pare că multe. Mulți membrii ai comunității LGTB au fost abuzați sexual în copilărie. Din acele traume le le vin și înclinațiile la mulți dintre ei. De aceea eu am compasiune pt. ei. Compasiune în schimb nu înseamnă să le dau dreptate în ceea ce ei afirmă despre identitate și normalitate.
Postat 07 August 2023, 23:27 de Rogerius
@Kid
Sincer? Nici nu ma asteptam la altceva. Totusi iti trebuie un anumit nivel de inteligenta ca să pui la indoiala anumite lucruri. Cat de ipocrit e sa aplici 'tratamente educative' unei minore in numele lui D-zeu (vezi pastorul sau ce o fi de prin Beius) dar jn același timp sa sustii importanta dezvoltarii psiho-somatice ca vezi, vezi, copii ies LGBTQ daca vad un mars pe strada. In alta ordine de idei sunt de acord cu ideea "fiecare cu ce-i place", dar ce ma enerveaza e ipocrizia asta din partea cultelor religioase, adica preotii, popii, slujitorii de sex masculin au voie sa abuzeze baieti minori, dar ne suparam daca e un mars de LGBTQ, serios? Tot ei sunt cei care se uita entuziasmati la filme xxx cu 2 femei...
Postat 07 August 2023, 22:47 de corm16
@Kid
Ok, amândoi ne-am înșelat. Tu NU ești simpatizant lgtb și DA, eu sunt romano catolic (ca și Rogerius). Mă bucur că afirmi că persoanele din comunitatea lgtb "sunt excepții de la regulă". Întrebarea mea este de ce o minoritate dorește să-și impună propria viziune despre viață unei majorități? Pt. că asta se face. Manualul "Egalitatea de gen" este deja în sistemului școlar românesc (fără să-i fi întrebat pe părinți). În unele state este deja obligatoriu folosirea pronumelui personal "preferențial". Copii care suferă disforie de gen sunt "afirmați" în "propria identitate de gen" prin tratament hormonal și operație de schimbare de sex (fără acordul părinților). Ne îndreptăm în aceeași direcție. Pe mine nu mă interesează absolut deloc viața personală a nimănui. Și accept persoanele LGTBQ+. Cea ce nu accept este impunerea unei ideologii care se pretinde a fi normalitate. Salutări și o seară plăcută.
Postat 07 August 2023, 22:39 de Rogerius
@Rogerius
Sunt ferm convins ca nu stii ca Rogerius a fost un episcop catolic. Nu pari maghiar dupa exprimare, deci 99.99% nu esti de religie catolica si nu vad decat o imensa prostie din partea unui roman de orice alta religie care crede in dumnezeu sa-si ia numele unui episcop catolic si sa-si jignesca astfel sheful suprem. Spre marea ta dezamagire, nu sunt nici organizator si nici simpatizant in problema de fata. Avand in vedere ca persoanele lgbt sunt cu mult mai putine decat cealalta parte, este clar ca sunt o exceptie de la regula, le accept si le tratez ca pe o minoritate si imi vad de viata si familia mea. Problema este cu voi, celalti, care va intereseaza ce fac vecinii si va uitati prin gaura cheii sa vedeti care cu cine vine acasa. Nu-mi aduc aminte sa fi fost proteste din partea comunitatii lgbt cand bisericile au organizat marsuri prin oras. Asa ca mai usor cu morala si arunca piatra doar daca esti fara de pacat!
Postat 07 August 2023, 22:18 de Kid
"Dorim înțelegere, respect și acceptare"
Astea sunt cererile (legitime) ale organizatorilor Pride Week Oradea. Ok, păi dacă se doresc aceste lucruri, se presupune că se oferă la schimb pe același. Sau e unidirecțional respectul? Comentariile de genul "au creierele adanc înfundate în propriul coor", "înapoiat mintal", "obsedat de religie" nu prea transmit înțelegere, respect și acceptare, ci contrariul acestora.
Postat 07 August 2023, 21:49 de Rogerius
@corm16
Pana la ora comentariului meu, ai primit 3 de "+" si 22 de "-". Fii sigur ca desi ai pus o intrebare legitima si de bun simt, ti-ai primit "-" de la aia care cred in dumnezeu. Au creierele adanc infundate in propriul coor, traiesc din iluzii si pe spatele prostilor, nu au facut o ora de voluntariat intr-o casa de copii sau intr-o sectie de spital de copii bolnavi de cancer. Copii care au 4-5 ani si mai au cateva luni de trait. Daca era invers, raportul plus/minus, eram si noi intr-o tara in care biserica se autofinanta si nu se implica politic de nicio natura. Isi vedea de treaba ei si de enoriasii ei, buni, rai, multi, putini, gay sau mai putin gay, fara sa conteze. Salariul era in eur si minimul pe economie era pe la 1000-1200 de eur. Aveam si un pic de industrie si nu ne vindeam resursele energetice si materia prima ca sa importam produsul finit. Pe scurt, ne era cu mult mai bine. La noi biserica are putere, aduce voturi, toti, dar absolut toti politicienii, se duc la biserica si dau ochii peste cap cand sunt filmati si se roaga cu atata evlavie ca pica si in cour. Dupa aia, merg la chefuri cu corvete si sampanie. Concluzia mea este ca romanul este prea prost ca sa voteze si prea las ca sa puna mana pe un par si sa-l inmoaie pe cel care-l afunda tot mai adanc cu botul in noroi.
Postat 07 August 2023, 21:20 de Kid
Textul integral al scrisorii
Ok, ccum e vizibilă. Merci.
Postat 07 August 2023, 21:05 de Rogerius
Textul integral al scrisorii?
Nu se poate descărca fișierul PDF.
Postat 07 August 2023, 19:14 de Rogerius
În ceasul al doisprezecelea
Măcar acum ne unim, mai bine mai târziu decât niciodată.
Postat 07 August 2023, 19:00 de CivisUlpianum
...
Fara a fi de partea oricui intreb si eu: din punct de vedere psiho-somatic cum se dezvolta copiii abuzati de preoti/popi/slujitori whatever care fac parte din BOR/biserica catolica sau orice alta secta/culta cum vreti sa le numiti? Cat de inapoiat mintal sau obsedat de religie trebuie sa fi sa crezi ca prin rugaciune poti rezolva asa ceva?
Postat 07 August 2023, 18:47 de corm16
Una zic si alta fac
Ati uitat de referendumul pt familie cand practic ati fost inexistenti. Atunci nu ati venit macar cu un comunicat de presa ca sa va exprimati clar punctul de vedere in favoarea familiei asa zis traditionale care de fapt este familia naturala (procrearea speciei).
Postat 07 August 2023, 18:15 de OrbanKula
Neomarxisti liberali de stânga Vor sa ne dezbine
Ideologiile ne despart, durerea și visele ne unesc. Eugen Ionesco
Postat 07 August 2023, 18:07 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON