URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2023, 19:01

Primul eveniment "Pride" din Oradea se mută într-o altă locaţie, din cauza unor presiuni

Primul eveniment 'Pride' din Oradea se mută într-o altă locaţie, din cauza unor presiuni foto: Facebook / Ark Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima iniţiativă de coagulare a comunităţii LGBTQ+ din Oradea se loveşte de reticenţă şi intoleranţă. Organizatorii au anunţat că Oradea Pride se mută de la centrul MA Hub, de lângă Parcul Brătianu, la pub-ul Lokal de pe strada Aurel Lazăr. Asta după ce proprietarii clădirii în care funcţionează asociaţia MA Hub ar fi făcut presiuni ca evenimentul să nu se ţină pe proprietatea lor.

Anunţul privind mutarea a fost făcut sâmbătă pe Facebook de Ark Oradea. "Din motive organizatorice, am decis schimbarea locaţiei pentru evenimentele din cadrul Oradea Pride 2023. Ne întâlnim începând de luni, 7 august, la LOKAL - sala pentru expoziţii (Strada Aurel Lazăr nr.1). Activităţile se vor desfăşura conform orarului din postarea anterioară. Zilele şi orele menţionate anterior nu au suferit modificări", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Organizatorii nu au furnizat motivul mutării. BIHOREANUL a aflat însă că mutarea are loc din motive de prejudecăţi.

Potrivit surselor ziarului, proprietarii imobilului din Parcul Brătianu, în care funcționează MA Hub, ar fi fost cei care ar fi insistat ca evenimentele să nu aibă loc în clădirea lor, amenințând chiar cu rezilierea contractului. 

De altfel, reprezentanţii MA Hub anunţaseră anterior pe Facebook că sunt bucuroşi să sprijine prima săptămână de tip "Pride" care se ţine în oraş.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, o asociaţie nou înfiinţată, Ark Oradea, a anunţat pe pagina de Facebook că organizează, în premieră în oraşul de pe Crişul Repede, manifestări pro-LGBTQ+, în perioada 7-13 august. Acestea vor consta în discuţii, expoziţii, proiecţii de filme şi concerte. Nu se va face, în schimb, vreo paradă a persoanelor queer, cum se obişnuieşte în marile capitale, şi nu numai.

Anunţul privind organizarea unor evenimente de acest tip a pus pe jar mai mulţi lideri religioşi şi nu numai. În mediul online au apărut comentarii batjocoritoare şi mesaje de ură împotriva persoanelor din comunitatea LGBTQ+. De asemenea, au fost lansate petiţii online pentru ca evenimentul să nu se ţină. Una lansată, de pildă, de Asociaţia Sfânta Treime Oradea a adunat aproape 9.000 de semnături pe platforma petititeonline.com.

Activităţile din perioada 7-13 august se vor petrece într-un spaţiu privat, însă autorităţile au fost anunţate de desfăşurarea lor, în cazul în care va fi nevoie să intervină.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Oradeanbihor
Adevărat grăiești, normalitatea e pisicuța și cocoșlu, nu am nimic împotriva lor , dar normalitatea lor depășește bunul simț când își tau coaiele și își montează o pisicuță. Dacă mă duc după Biblie toți ne tragem din Adam si Eva, mai apoi din Cain si Abel ????? ups, aici avem o problemă ( investiții sau alte alea?? BIserica nu ne explică problema și ne spune sa citim biblia :::::)))) ( no ce fain ). Nu am nicio problemă cu popo, ma bucur pt ei, pt ca rămân mai multe femei pt mine :::::::))))))))
Postat 06 August 2023, 23:55 de Sandu2100
@ bigie
Sunt acceptați, înțeleși, promovați (in politica, in media, in filme, in scoli, peste tot). Nu le e de ajuns? Daca știu că provoacă repulsie unei mari majorități din populație, de ce e nevoie de tot bâlciul ăsta?
Postat 06 August 2023, 21:57 de oradeanbihor
@oradeanbihor
De unde ai tras concluzia ca vor sa impuna ceva, cuiva? Daca pe tine o defilare gay ar reusi sa te influenteze intr-un sens nedorit de tine, ar fi trist. Pentru tine.
Postat 06 August 2023, 21:37 de Biggie
@ sandu
Pot sa o facă unde vor. Asta nu înseamnă că trebuie să impună lumii "normalitatea" lor.
Postat 06 August 2023, 21:28 de oradeanbihor
Lgb....prostia neterminaților.
Faceți ce vreți voi acasă la voi ,dar lasati-ne pe noi cu treabă noastră și nu incercati să ne convingeți că de fapt voi sunteți "open mind" și că noi avem ceva cu voi , marșurile voastre nu fac decât să provoace majoritatea normala iar voi sunteți cei care provocă pângărind lucrurile creștinilor de cele mai multe ori ,fa ce vrei acasă la tine, da lasati-ne cu marșurile și paradele voastre , acuma scuzati-mă, când vezi pe câte unu cu fustiță roz , pantofi cu toc și barbă sigur îți pui niște întrebări... daca nu cumva ăla umbla liber pe străzi și ar trebuie sa fie in alta parte... Apoi cu creștini homosexuali .... chiar e de domeniul patologiei.
Postat 06 August 2023, 20:43 de sss
Oradeanbihor
Anul viitor o face la Fâșca ::::))))
Postat 06 August 2023, 20:29 de Sandu2100
Anormalul nu poate fi normal
Ce nu înțelege comunitatea lgpt..etc: faptul că sunt înțeleși și acceptați nu înseamnă că trebuie să se facă o paradă din asta. Unde s-au mai văzut curvar sau păcătos sa vrea paradă doar că să fie acceptat, că tot au fost dați că exemplu. Faptul că o problema hormonala, mentala sau de care o fi este acceptată ca normalitate, nu inseamna că trebuie impusa că regula și data ca exemplu: nu este normalitate! Inca un pic și vor apărea pedofili și criminali in serie cerând să fie tratați că oameni normali pentru că au o problema pe care nu o pot controla și că așa s-au născut.
Postat 06 August 2023, 19:06 de oradeanbihor
@AnaConda
"MI-E SCARBA de elghebetei!!! Nu incercati sa ma schimbati ca nu veti reusi si nici nimeni nu are dreptul sa incerce!!!" Poate sa-ti fie scarba. Ne arati si noua unde e incercarea cu schimbarea? Cine vrea sa te schimbe? E doar o chestie de toleranta. Despre care se pare ca tu nu ai auzit. Ai ceva traume din copilarie?
Postat 06 August 2023, 16:59 de Biggie
Homosexualii credincioși și (a)normalitatea
Da, există homosexuali care cred în Dumnezeu. Și toți trăiesc aceeași dramă interioară. Nu o spun eu, o spune un prieten de-al meu care este homosexual. Zice așa: „Noi homosexualii care credem în Dumnezeu suferim în inima noastră pentru că credem că Dumnezeu nu ne iubește. Dacă ne-ar fi iubit nu ne-ar fi creat homosexuali”. Fac o paranteză. Concluzia le vine dintr-o premisă falsă. Dumnezeu nu creează pe nimeni homosexual. Nimeni nu se naște așa. Nu există la nimeni în codul genetic o genă a homosexualității care să dovedească o predeterminare așa cum ar dori lobby-ul LGTB. Tendința homosexuală apare în timpul copilăriei datorită unor răni sufletești, provocate de multe ori de abuzuri sexuale în propria familie. Revenind la prietenul meu, l-am întrebat de unde știe el ce gândesc și ce simt alți homosexuali. Răspunsul a fost neașteptat dar cât se poate de clar: „Noi homosexualii, indiferent dacă suntem atei sau credincioși toți suntem conștienți că stilul nostru de viață nu este normal. Toți știm asta chiar dacă majoritatea dintre noi nu o recunoaște public. Tu poți să înveți să umbli pe mâini. Dar tot timpul vei ști că normal este să umbli pe picioare”. De aici încolo voi zice părerea mea. Dumnezeu iubește pe toată lumea deci și pe membrii minorității LGBTQ+. Cea ce Dumnezeu nu iubește este păcatul. Păcat înseamnă sa-ți faci rău ție și altora. Biblia nu vorbește despre atracția homosexuală. Biblia vorbește doar despre actul homosexual. Doar acesta este păcat, nu și tendința homosexuală, care de cele mai multe ori se datorează factorilor externi, care pun o presiunea prea mare pentru mintea și sufletul unui copil. „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Mt 22, 39). După părerea mea, persoanele cu tendințe homosexuale trebuie să se centreze în primul rând asupra iubirii corecte față de propria persoană. Să evite relațiile homosexuale care dimpotrivă, nu sunt manifestări ale iubirii ci adâncirea propriilor răni interioare. Să evite secta LGBTQ+ unde se realizează o adevărată spălare pe creier, unde se ”vinde” o falsă normalitate cum că e OK să ai orice fel de atracții, că e OK să ”tranzitezi” din bărbat în femeie sau în oricare dintre ”alte gene” și adevărul este doar cea ce tu simți chiar dacă se bate cap în cap cu cea mai elementară logică.
Postat 06 August 2023, 11:50 de Rogerius
pentru doamna marginan
îmi pare rău pentru confuzia creata. nu cred că sunteți capabilă să înțelegeți ce am scris eu cu atâtea cunostinte in matematică. ați auzit de infertilitate? sau de metodele noi de procreare pentru indivizii care nu pot pe cale naturală? stați liniștită și nu va fie teamă că homosexualii se pot reproduce. nu scăpați de ăștia bolnavi și cu handicap :** . nu era vorba deloc de reproducere, ci de acceptare. așa cum, chiar și dacă suntem handicapați in opinia dumneavoastră, avem dreptul să trăim în liniște.
Postat 06 August 2023, 11:44 de zoe_
Pentru Zoe
Comentariul tău este prea stufos pentru a nu conține inadecvări. Lucrurile sunt foarte simple. Sexualitatea există pentru un singur scop, cel de a perpetua specia. Și, nota bene, a fost lăsata in seama instinctului, nu a rațiunii. Semn că natura, sau Creatorul, nu a prea avut incredere in rațiunea umana, această sarcina capitala a sexului a fost lasata ca instinct. Dacă si instinctele ne părăsesc înseamnă că trebuie să fim mândri de aceasta meteahnă!? Și, apoi, nu este nici ecologic să procedăm in "logica" LGTB. Pentru a ne da seama de acest lucru trebuie sa procedam precum in matematica, atunci cănd vrem să gasim sensul unei funcții, trecerea la limită. Pentru a gasi "sensul"funcției LGTB vom trece la limită aceasta funcție, precum in matematică. Să ne imaginăm că toți bipezii antropomorfi ar proceda in "logica" LG, consecința ar fi ca in mai puțin de un secol specia umana, sau cuazi umana, în cazul nostru, ar disparea. Quod erat demonstrandum, procedura LG nu este ecologică, adică este profund eronata din acest punct de vedere, cel putin. Dar, asta nu înseamnă ca acesti sărmani trebuie pedepsiți, asa cum nu trebuie pedepsite nici celelalte categorii de handicapuri umane, daca nu sunt de natura sa intre in coliziune cu legea. De buna seama, psihopații sociali, precum criminalii patologici, cleptomanii, etc, nu pot fi tolerați. Dar LG pot fi, întrucât deviaționismul sexual al lor, torelat, duce la extinctia acestei categorii de handicapati. Obligați să constituie familii normale nu ar face altceva decăt să prolifereze, genetic, acest handicap (in)uman.
Postat 06 August 2023, 11:26 de marginan
Sinceritate periculoasa!!!
MI-E SCARBA de elghebetei!!! Nu incercati sa ma schimbati ca nu veti reusi si nici nimeni nu are dreptul sa incerce!!!
Postat 06 August 2023, 10:18 de AnaConda
Gândim sau doar judecăm?
Nu am chef sa mă cert cu nimeni din comentariile de pe aici, dar observ placerea unora, cel mai probabil creștini, de a arunca cu ură. Vreau doar sa va dau un exemplu sa înțelegeți mai bine : Un bărbat de 50 de ani își înșeală nevasta. Are 2 copii și e liniștit dpdv financiar. El merge și la biserică și se consideră un creștin în toată regula. Daca cineva s-ar lega de el pe stradă, un prieten, sa zicem, că de ce "umbla pe strada" cu o altă femeie și nu soția lui, la ce răspuns v-ați aștepta? "Vezi-ti de treabă și de familia ta! Ce ai tu cu plăcerile mele?" Același bărbat, deranjat de situația în care a fost, își bate joc de homosexuali pentru că se opun credinței lui religioase. Ce obligație are el "să vadă așa ceva umblând pe strada"? De ce nu stau acasă sa facă ce le place? Vreau și eu să știu, daca domnul are dreptul să umble pe strada păcătuind, sa susțină că el nu ar putea să renunțe la amanta lui pentru că toți ne iubim partenerii, de ce homosexualii nu ar avea dreptul să "umble pe strada", conform unora, și să iubească fiecare pe cine vrea? Sa se dea cu pietre în ei, pentru că nu cred in aceeași religie? Deși (tineti-va bine pentru cei care auziți asta prima oară) există și homosexuali credincioși. Vă înțeleg frustrarea cu pride-ul, nu mi se pare nici mie ok o paradă uneori violenta, dar multi din comunitate, chiar daca nu se regăsesc în acel mediu, și sunt multi în situația asta, credeți-ma, merg doar pentru a încerca să fie și ei luați în considerare pentru că își permit să iubească pe cineva în felul lor. Homosexualitatea nu este despre cu cine te culci, este despre pe cine iubești, la fel ca și heterosexualitatea. Nu cred că credincioșilor heterosexuali le-ar pica bine să zică cineva despre ei că sunt împreună doar pentru ce se petrece in pat și că nu se iubesc, de fapt. Ideea e că, pentru cei care nu au înțeles povestea pe care am zis-o mai sus, fiecare om greșește și nu există nimeni perfect, dar sa nu judecam pe nimeni pentru că "greșește in alt fel decât cel în care greșim noi". Dumnezeu este cel care decide până la urmă cine va fi pedepsit și cine greșește cu adevarat, nu noi cei de pe pamant. Și știu că există și cititori ai bibliei care menționează pasajul celebru ce face referire la homosexualitate ca fiind păcat. Mai există un pasaj in care se spune că dacă un fiu este neascultător, să îl ducem să se dea cu pietre în el până își revine. Nu credeți că e puțin cam depășită mentalitatea asta? Tot în biblie ni se spune, și e chiar esențial, sa ne iubim aproapele și să spunem în gând un "doamne iarta-l și ajută-l" când vedem un păcătos. Poruncile acelea trebuie înțelese ca și principii de viață, nu de slujire a unei zeități. Daca se încalcă, se încalcă și legile morale. Așa că hai sa ne iubim aproapele, suntem toți egali și să ne ajutăm unii pe alții la greu.
Postat 06 August 2023, 09:52 de zoe_
Daaa! Afara cu lgbtq!
In locul lor ii punem sa defileze pe violatorii si pedofilii membri de vaza ai clerului, stalpi ai familiei traditionale, militisti, magistrati, politicieni! Amintiti-va de vorbele spuse de Mantuitor celor care voiau s-o omoare pe femeia vinovata de adulter! https://www.libertatea.ro/stiri/doua-fetite-puse-sa-jure-cu-mana-pe-biblie-ca-nu-vor-dezvalui-nimanui-ca-sunt-abuzate-sexual-agresorul-era-administratorul-unui-lacas-de-cult-din-vaslui-4612643
Postat 06 August 2023, 09:09 de pinonel
Lobby + CIA
Sunt documentare pe internet, realizate de oameni în temă, care arată implicația CIA încă din anii 30 in lobbyul LGBT. Au fost bani puternici mobilizați și acțiuni promovatoare ale flagelului homosexual tocmai să debusolezi societățile inclusiv americană în scopul de a le controla. dacă priviți mai atent o sa vedeți mulți homosexuali postați în funcții înalte în multe țări. Fiind mai labili psihic ei sunt cei care execută orice aberație a șefilor din umbră. vedem degradarea conștiinței populare dacă deja într-o țară europeană, Letonia, a fost ales pe 31 mai un președinte homosexual. Vedeți vreun orizont fericit al acestei țări pe termen lung? Păpușării mondiali vor oameni tâmpiți care să aleagă conducători tâmpiți și astfel să implementeze tot ce le taie capul. E că și cum ai pune un bețiv, un drogat sau un curvar in fruntea țărilor. Rețeta completa spre dezastru. Paradele LGBT nu fac decât să-și bată joc, la ei acasă, de oamenii normali. Este o sfidare fără rușine la adresa normalității!
Postat 05 August 2023, 23:17 de georgemarian
Pride înseamna mândrie
În toate sistemele axiologice, fie ele religioase sau atee, mândria este considerată un defect major. Să fie singura excepție aici, la LGTB!? Mă îndoiesc!
Postat 05 August 2023, 23:03 de marginan
Există doar două sexe. Restul e ideologie.
O zic la modul cel mai sincer: am compasiune pentru persoanele din minoritatea LGBTQ+. Multe (nu toate) dintre ele suferă de disforie de gen. Până în 2019 Organizația Mondială a Sănătății a catalogat disforia de gen că și pe o boală mintală. A fost scoasă din lista bolilor mintale, dar atenție, nu pentru că psihologii și-au dat seama că nu este o boală, ci din cauza puternicului lobby LGBTQ+ din SUA care a făcut presiuni să fie scoasă de pe acea listă. Indirect, o boală mintală a ajuns să fie promovată în toată lumea occidentală că și o mândrie (pride). Copiilor li se învață în școli că un băiat poate să fie fată și invers. Manualul "Egalitatea de gen" a ajuns și în școlile din România (se poate descărca gratuit de pe net). Față de acțiunile astea de lobby și față de spălarea de creier a copiilor pe care o perpetuează acest curent socio-politic nu am nici cea mai mică compasiune. Accept personale LGBTQ+. Nu accept ideologia de gen pe care aceste persoane vor s-o impună majorității.
Postat 05 August 2023, 21:30 de Rogerius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON