URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2019, 20:25

Bilanţ la DASO: Creşele publice din Oradea, tot mai căutate

Tot mai mulţi părinţi din Oradea îşi înscriu copiii la creşele publice din oraş, mulţumiţi de calitatea serviciilor.

Potrivit directoarei DASO, Arina Moş, 2018 a fost primul an în care n-au putut fi acceptate toate cererile, 90 de copii rămânând pe lista de aşteptare. În această primăvară, se va deschide o nouă creşă în oraş, creşa "Micul Prinţ" de pe strada Iuliu Maniu, iar municipalitatea a obţinut fonduri europene pentru construcţia şi extinderea altora noi.

750 de copii în creşele publice

Informaţiile au fost prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă de bilanţ al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea pentru anul 2018, la care a participat şi viceprimarul Florin Birta.

La ora actuală, DASO are 13 creşe cu o capacitate de 519 locuri. La finalul anului trecut, în creşe erau înscrişi aproximativ 750 de copii cu vârste între 10 luni şi 4 ani.

Au fost admişi, ca în fiecare an, mai mulţi copii decât locurile disponibile întrucât de regulă copiii de vârste fragede nu sunt aduşi în fiecare zi la creşă sau se îmbolnăvesc des. În 2018, prezenţa medie lunară a copiilor în creşă a fost de 77%, cu cea mai ridicată medie/lună în luna mai (90%) şi cea mai scăzută în luna februarie (66%).

Pentru a onora toate solicitările pentru creşă, cu sprijinul Primăriei Oradea, în luna martie se va deschide cea de-a 14-a creşă din oraş, "Micul Prinţ", din strada Iuliu Maniu nr. 46 care va avea cel puţin două grupe.

Investiţii din fonduri europene

De asemenea, în conferinţă, viceprimarul Florin Birta a amintit că Primăria a câştigat trei proiecte cu finanţare europeană pentru construcţia sau extinderea altor creşe în oraş. Este vorba concret de extinderea creşei şi grădiniţei nr. 53, cu 1,6 milioane lei, extinderea creşei şi grădiniţei nr. 28, cu 3,3 milioane lei, respectiv construcţia unei grădiniţe cu creşă în Parcul Industrial cu 5 milioane lei. "După finalizarea proiectării în cel mai scurt timp vom începe construcţia lor. Sper ca cel târziu la finalul anului viitor să avem şi aceste construcţii finalizate", a precizat viceprimarul.

Totodată, Birta a spus că a fost semnat un contract de finanţare pentru amenajarea unui centru de zi pentru copii în zona Gutenberg, valoarea investiţiei fiind de 1,2 milioane euro.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă, Arina Moş a vorbit despre "Şcoala Părinţilor", program în cadrul căruia 400 de părinţi ai copiilor de vârstă antepreşcolară şi nu numai au beneficiat, în cadrul unor întâlniri lunare, de consiliere şi sprijin din partea specialiştilor, pe diverse teme: neascultarea, anxietatea de separare, accesele de plâns, adaptarea copiilor la creşă şi trecerea de la creşă la grădiniţă, alimentaţia sănătoasă. 

Ajutor la Gutenberg

În aceeaşi conferinţă, Arina Moş a mai trecut în revistă faptul că Centrul de Îngrijire de Zi a acordat servicii unui număr de 50 de copii din familii aflate în situaţie de risc social, iar de serviciile Adăpostului de noapte 196 de persoane.

Din 2018, adăpostul are o capacitate de 71 de locuri, faţă de 47 în anul precedent, şi a fost reabilitat în totalitate, fiind dotat cu dulapuri metalice şi obiecte de mobilier antivandalism.

În noiembrie 2018 a fost înfiinţat şi Centrul Comunitar Gutenberg, un serviciu social înfiinţat cu scopul sprijinirii persoanelor fără adăpost şi a adulţilor aflaţi în situaţii de risc social, în vederea reintegrării sociale. Potrivit Arinei Moş, şi prin acest program, cu ajutorul angajaţilor DASO, 11 persoane fără adăpost şi-au găsit joburi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON