URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2018, 11:57

Bihorenii, fruntaşi la vot încă de la prima raportare. În Cadea s-a raportat din greșeală o prezență la urne de peste 100%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte prezenţa la vot, potrivit primelor raportări oficiale.

Până la ora 10, în Bihor şi-au exprimat opţiunea la referendumul organizat pentru definirea familiei tradiţionale 8.150 persoane, adică 1,61% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele permanente (503.139).

Dintre aceştia, 6.958 au votat pe listele permanente, 1.191 votanţi pe liste suplimentare şi unul şi-a exprimat votul după ce a cerut urba mobilă.

La Cadea au dat pe dinafară

De-a dreptul şocant este faptul că la o secţie de votare din Bihor, cea cu numărul 189, de la Şcoala Generală din Cadea, sat aparţinător oraşului Săcueni, la ora 10 prezenţa la vot era deja de 100,10%! Asta înseamnă că în primele trei ore de când a început referendumul s-ar fi dus la vot toţi cei 932 de alegători înscrişi pe listele permanente, precum şi un votant din altă localitate, înscris pe lista suplimentară.

După o vreme s-a lămurit faptul că a fost vorba, în realitate, de o raportare eronată făcută de președintele secției de votare, Szabo Csongor. La referendum, raportările nu se fac ca la alegeri, printr-un sistem informatic, ci prin SMS-uri trimise către Birourile Electorale Județene de către președinții secțiilor din județ.

În Oradea, cea mai mare prezenţă, de 4,30%, s-a înregistrat la Secţia de la Grădiniţa cu Program Normal nr. 16, situată pe str. General Henri Berthelot.

La nivel naţional prezenţa la vot este de 0,97%. Raportările oficiale arată că până la ora 10 în toată ţara s-au prezentat la vot 177.941 alegători.

Secuii, dezinteresaţi

Cele mai mici procente de prezenţă la vot s-au înregistrat în judeţele Harghita (0,34%) şi Covasna (0,47%). O prezenţă redusă a fost înregistrată şi în judeţele Satu Mare (0,64%) şi Sibiu (0,69%).

Referendumul „pentru familie” este primul la care se aplică reguli de validare anume concepute pentru ca iniţiativa să fie adoptată. Astfel, nu mai este necesară prezența la urne a cel puțin jumătate din numărul cetăţenilor români cu drept de vot, ci a doar 30% din acest total, adică a 5.483.548 persoane.

Mai mult, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, cetăţenii români din străinătate nu mai sunt luaţi în calcul la stabilirea cvorumului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cuie la gayuri
Dotule ai grija la vaselina mari probleme au salvamari ceata da circari O/ cam asta sunt si la urmatore alegeri probabil sub 5%.
Postat 06 Octombrie 2018, 13:24 de sss
Plangere penala USR la Cadea!
USR va depune plangere penala impotriva reprezentantilor din sectia de votare din Cadea. Si pe aceeasi infractiune pt care a fost condamnat si Dragnea vor infunda si ei puscaria. GRIJA MARE!!!
Postat 06 Octombrie 2018, 13:03 de BlackDot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON