URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2010, 09:27

Avem doar două autostrăzi şi vom plăti taxă pentru a circula pe ele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În scurt timp, şoferii din România ar putea fi obligaţi să plătească, pe lângă rovinietă, o taxă de folosire a autostrăzilor. Data efectivă de introducere a noii taxe, valoarea ei sau modul de aplicare nu au fost încă făcute publice, urmând ca aceste lucruri să fie definitivate şi făcute publice în scurt timp, conform unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Decizia de introducere a noii taxe, care a primit deja avizul Ministerului Transporturilor şi Ministerului Finanţelor Publice, ar aparţine Comisiei Europene, care consideră că statul nu are suficienţi bani pentru a întreţine sistemul actual de autostrăzi dar nici pe cele care vor fi construite în câţiva ani din fonduri europene.

"Comisia Europeană a condiţionat aprobarea proiectelor pentru construcţia de autostrăzi de luarea la nivel politic în România a unui angajament privind asigurarea sustenabilităţii construcţiilor de autostrăzi cofinanţate de UE prin introducerea unui sistem de taxare a accesului la autostrăzi, atunci când acestea vor fi date în folosinţă", susţin sursele citate de Mediafax, care au precizat că documentul a fost dezbătut şi aprobat în şedinţa de Guvern de miercurea trecută.

Posibilitatea introducerii unei taxe de autostradă a fost făcută publică şi de către Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor, care a anunţat în această vară că ar putea fi introdusă, din vara lui 2011, o taxă de autostradă de 3-4 euro pe sute de kilometri pentru a strânge banii necesari întreţinerii acestora.

Taxa de autostradă se va adăuga astfel celorlalte taxe şi tarife cerute şoferilor, printre care se numără impozitul pe maşină, rovinieta, acciza pe carburant şi tarifele de trecere a podurilor dunărene. Ministerul Transporturilor va avea însă destule probleme în implementarea noii taxe, atât timp cât, cel puţin teoretic, plata rovinietei asigură şi accesul la autostrăzi, deci ar fi vorba despre o taxare dublă, dar şi în ceea ce priveşte metoda propriu-zisă de colectare a noului bir. Sursele guvernamentale susţin că prin facilitatea JASPERS, a Comisiei Europene, va fi realizat până la finele acestui an un studiu privind oportunitatea sistemului de taxare a mersului pe autostradă şi a felului în care acesta ar putea fi pus în practică în România.

La finele săptămânii trecute Comisia Europeană a anunţat că a fost aprobat proiectul României de construcţie a autostrăzii Timişoara-Arad, în valoare de 124,4 milioane de euro. Proiectul va fi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS-T). Lungimea totală a autostrăzii este de 44,5 kilometri, 33,25 km pentru a face legătura între cele două oraşe şi încă 12,25 pentru varianta ocolitoare a oraşului Arad, care va fi construită în regim de autostradă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON