URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2023, 16:35

Angajații Direcției de Sănătate Publică Bihor, protest pentru salarii egale cu ale colegilor din CAS, tocmai majorate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de aproximativ 25 de salariați ai DSP Bihor au ieșit din birouri, joi dimineață, într-o „manifestație spontană”, cerând să fie plătiți la fel precum colegii lor din asigurările de sănătate, cărora tocmai le sunt majorate veniturile după două săptămâni de proteste.

Oamenii susțin că sunt „discriminați” față de alți colegi din sistemul sanitar și cer să fie remunerați la nivelul maxim în plată de care beneficiază aceștia.

Din solidaritate...

„Ne-am adunat în curtea instituției într-o manifestare spontană, ca să fim solidari cu colegii din celelalte județe, care au ieșit și au manifestat în fața sediilor. Avem mai multe nemulțumiri”, a declarat BIHOREANULUI una dintre protestatare, Dana Jambor, inspector în cadrul Serviciului Control al DSP Bihor.

Aceasta susține că angajații tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică din țară sunt „discriminați în comparație cu angajații altor instituții din sistemul sanitar”, mai precis față de angajații Caselor Județene ale Asigurărilor de Sănătate, care în această vară au cerut majorarea la nivelul prevăzut prin Legea 153/2017 a salarizării unitare, având salariile nemodificate din 2018, iar marți le-a și fost aprobată revendicarea printr-o modificare legislativă votată de Camera Deputaților.

... dar și din interes

„Când s-a pus în discuție Ordonanța 21/2023 (n.r. – prin care s-a prevăzut creșterea salariilor pentru angajații CAS) am cerut să fim plătiți egal în cadrul Ministerului Sănătății. Ne-am comparat cu cei din CAS-uri, cu care aveam aceeași salarizare în 2018, acuma dânșilor li s-au acceptat aceste solicitări (n.r. – de majorare a salariilor), dar nouă nu”, a spus Jambor.

Potrivit acesteia, asistenții medicali din cadrul DSP-urilor sunt plătiți mai prost nu doar prin raportare la colegii din CAS, ci de mai mulți ani au salarii „la jumătate față de cei din spitale”, tot ca urmare a faptului că Legea 153/2017 a fost aplicată neunitar de-a lungul anilor. „Practic, aceasta este revendicarea noastră, să se facă salarizare unitară”, a spus angajata DSP Bihor.

În cadrul acestei instituții, salariile variază între 40.253 lei și 75.000 lei pentru întreg anul 2022, singurii plătiți peste acest nivel fiind șefii DSP Bihor, astfel că directorul executiv Daniela Rahotă a avut anul trecut salarii de 112.083 lei, directorul executiv adjunct Florin Mureșan, de 111.226 lei, iar medicul-șef Cătălin Sonea, de 146.665 lei.

Vor continua sau nu?

La nivel național, angajații Direcțiilor de Sănătate Publică amenință că vor opri lucrul în fiecare zi timp de două ore, dar cei ai DSP Bihor au protestat joi în curtea instituției pentru mai puțin de o jumătate de oră.

Deocamdată, spun ei, nu știu dacă acțiunea va fi repetată zilnic, până la satisfacerea revendicării, însă sindicatul care reprezintă salariații la nivel național a emis un comunicat prin care anunță că activitatea va înceta zilnic între orele 9.00 și 11.00.

„Pe mine colegii m-au anunțat doar că intră în protest spontan fără să fie afectată activitatea instituției, motivul fiind discriminarea în comparație cu cei din alte instituții din domeniul sanitar, dar nu știu dacă vor continua și mâine sau în celelalte zile”, a declarat BIHOREANULUI dr. Rahotă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON