URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
14 Noiembrie 2023, 17:55

Angajații CAS Bihor opresc protestul și reiau programul obișnuit cu publicul. S-a votat legea care le mărește salariile 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de miercuri, se va relua activitatea obișnuită la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor. La fel ca în alte județe, protestul s-a încheiat după ce deputații au aprobat marți proiectul de lege care prevede că angajații caselor de asigurări de sănătate din țară vor primi salarii mărite și aduse la nivelul colegilor lor de la București, din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a aprobat cu 203 voturi „pentru”, un singur vot împotrivă și 55 de abțineri proiectul de lege prin care salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări se vor stabili "la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului", potrivit Agerpres.ro. 

„Solicitările noastre au primit răspuns afirmativ. Când s-a făcut legea salarizării, casele județene au rămas pe dinafară. Acum, de fapt, este vorba despre o alinire a salariilor cu cele de la nivel central, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a precizat pentru BIHOREANUL Cătălina Mărinaș, angajată CAS Bihor și lider sindical. 

Potrivit reprezentantei sindicatului, vor fi creșteri de salarii cu procente situate între 15% și 30%, în funcție de vechime și alte criterii. 

Aşa cum BIHOREANUL a scris, angajaţii în funcţii de consilier la CAS Bihor au salarii lunare de 4.200 – 4.900 lei net, directorul economic al CAS Bihor câștigă lunar, conform declarației de avere, 6.800 de lei, în timp ce directorul general peste 10.000 de lei pe lună.

Cum proiectul de lege privind alinirea salariilor la cele naționale a fost votat, Blocul Național Sindical a transmis marți: „Felicitări tuturor! Protestele se opresc aici!”. 

Astfel, și angajații CAS Bihor vor relua programul normal cu publicul (08.30 – 16), a confirmat Cătălina Mărinaș. Pe perioada protestului început pe 2 noiembrie, au fost primite și rezolvate solicitările asiguraților doar între orele 8.30 și 9, respectiv între orele 16 și 17. „Au fost onorate urgențele”, a precizat liderul sindical. 

Ca urmare a încetării protestului, se vor relua și plățile pe care CAS-urile trebuie să le efectueze către spitale. „Ca urmare a discuțiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajații caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente. Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate”, a transmis marți președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON