URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2021, 14:00

Angajaţii Băiţa Bihor SA reiau greva foamei: După ce le-a promis că va reanaliza situaţia firmei „cu celeritate”, şeful ANRM a plecat în concediu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 11 angajaţi ai companiei Băiţa Bihor SA, care săptămâna trecută au suspendat protestul, au reintrat în greva foamei.

"Băiţa Bihor SA, aflată în protest din data de 15 iunie, anunţă reintrarea în greva foamei a unui număr de 11 salariaţi, începând din data de 19 iulie", se precizează în comunicatul transmis, luni, de companie şi semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii, Elena Miclea.

Reluarea grevei este motivată de lipsa de condescendenţă a preşedintelui ANRM, Daniel Grigoriu Norocel, care a promis în cadrul întâlnirii mediate de secretarul general adjunct al Guvernului că va reanaliza situaţia firmei "cu celeritate".

Protestatari la Guvern

După cum BIHOREANUL a mai scris, reprezentanţi ai companiei Băiţa Bihor SA, alături de deputatul PNL Kiss János şi avocatul orădean Tudor Moldovan, au fost solicitaţi lunea trecută pentru a purta discuţii cu şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Daniel Grigoriu Norocel, în prezenţa secretarului general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudan.

Întâlnirea a vizat situaţiei firmei, căreia i s-a refuzat permisul de exploatare pentru cariera de calcar aflată pe proprietatea societăţii, pe motiv că perimetrul de exploatare s-ar suprapune cu cel al firmei miniere Băiţa SA.

Refuzul a fost susţinut de ANRM cu o hartă a celor două perimetre şi care arată că firma minieră ar avea interese în subteran până în zona Padiş. Or, în realitate, minerii exploatează în cu totul alte zone, nu ajung nici până la cariera de calcar, de care sunt despărţiţi de valea râului Crişul Băiţa, iar desenul reprezintă un eventual perimetru de dezvoltare, făcut în anii ’90, în ideea în care, la un moment dat, cândva, se vor face cercetări geologice pentru găsirea altor resurse.

Cu celeritate, după concediu

Cu toate că în timpul întâlnirii de la Guvern şeful ANRM le-a promis protestatarilor că va reanaliza situaţia "cu celeritate", pretinzând că nu a avut toate documentele prezentate de reprezentanţii firmei la acea întâlnire, ulterior acesta a plecat în concediu, după cum a constatat şi reporterul BIHOREANULUI, care a încercat să-l contacteze, luni, telefonic, la sediu.

Daniel Grigoriu Norocel se află în concediu până săptămâna viitoare, iar atribuţiile sale au fost delegate directorului general de Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Petrol, Sorin Călin Gal.

"Domnul preşedinte are câteva cazuri punctuale de care se ocupă personal, cum este şi situaţia de la Băiţa. Eu nu am fost informat despre ce este acolo, ce se întâmplă, se va ocupa domnul preşedinte, după ce se întoarce, marţea viitoare. Ştiu că se află în analiză, se aşteaptă şi Corpul de control al Guvernului, pentru a verifica avizele şi permisele acordate, documentele. Mai mult nu pot să spun, pentru că nu este domeniul meu de activitate", a explicat, pentru BIHOREANUL, Sorin Gal.

Dosarul cu documente, depus în urmă cu o lună de firma orădeană pentru obţinerea permisul de exploatare la sediul Serviciului teritorial Bihor al Agenţiei, se află şi în prezent la Oradea, fără să fi fost solicitat spre analiză de conducerea centrală a Agenţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bai fomitilor
Bai fomitilor da stiti voi ca bugetarul de la anrm are porcoi de bani ca leafa si trebuie musiai sa merga in conced sa se boiereasca si el? sTITI VOI ASTA? iL DOARE PE EL IN BORTA KURULUI DE NECAZUL VOSTRU SI DE FOAMEA VOASTRA, EL MUSAI SA MEARGA IN CONCED CA ARE UN PORCOI DE BANI NUMAI CA LEAFA FARA SA NUMARA SI ALTI PORCOI DIN VENITURI "COLATERALE" da alea nu se pun la socoteala, alea se depun in cont la matusa Tamara care matusa le nevoie ii ajuta pe saracii de ei! asa ca pofta in cui, da in cuiul ala de unde va agatati streangul!
Postat 19 Iulie 2021, 18:23 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON