URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2021, 20:27

Angajații de la mina Băița suspendă protestul pentru o săptămână. Vezi de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protestatarii de pe platforma minieră Băiţa au suspendat, miercuri, protestul, însă doar pentru o săptămână, decizia oamenilor fiind luată după discuţiile cu prima delegaţie oficială care i-a vizitat în cariera de calcar.

Deputatul PNL Kiss János şi colegii săi de partid, primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj, şi consilierul judeţean Florin Boca au fost primiţi cu reticenţă de protestatari, însă au reuşit să-i convingă să suspende greva foamei, invitându-i pe reprezentanţii Băiţa Bihor la o nouă discuţie la sediul Prefecturii Bihor.

Întâlnirea a fost tensionată, după cum reiese din înregistrarea postată pe Facebook de jurnalistul Horia Dumitraş (video jos), protestatarii reproşându-i primarului oraşului Ştei, Iulian Balaj, faptul că nu i-a susţinut în demersul lor. 

Întrevederea de joi este a doua după cea avută cu prefectul Dumitru Ţiplea pe 3 iulie, când acesta a preluat un memoriu al minerilor şi la transmis la Secretariatul General al Guvernului. 

Informaţia privind decizia protestatarilor a fost transmisă, miercuri, printr-un comunicat asumat de preşedinta Consiliului de Administraţie a Băiţa Bihor SA, Elena Miclea, care a explicat că şi conducerea societăţii a insistat pe lângă angajaţi pentru a întrerupe protestul în condiţiile în care o parte dintre cei 11 angajaţi ai firmei care au intrat în greva foamei au avut probleme medicale. "Ne îngrijora starea lor de sănătate, am insistat şi noi să renunţe", a explicat Miclea.

Conducerea Băiţa SA a fost prezentă, luni, la o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, ai Agenției Naționale a Resurselor Minerale, cu secretarului general adjunct al guvernului Mircea Abrudean, pentru a-şi prezenta punctul de vedere legat de refuzul ANRM de a elibera permisul de exploatare pentru cariera de calcar aflată pe proprietatea societăţii. La întâlnire au participat şi deputatul liberal de Bihor, Kiss János, respectiv avocatul companiei, Tudor Moldovan.

"Noi am venit pregătiţi, cu documentele emise chiar de ANRM, pe care reprezentanţii Agenţiei nu le-au prezentat, acte care dovedesc eroarea de interpretare în cazul nostru. Cert este că am sesizat bunăvoinţă din partea Secretariatului General al Guvernului, ni s-a promis că situaţia noastră va fi reanalizată", a explicat miercuri, pentru BIHOREANUL, directorul comercial al Băiţa Bihor SA, Lucian Popa, referindu-se la întrevederea de la Bucureşti. 

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, directorul general al companiei Băiţa Bihor SA, Maria Trip s-a autoizolat în cariera de piatră din 15 iunie, fiind urmată ulterior de mai mulţi angajaţi ai societăţii. Din 30 iunie, o parte dintre salariaţi au intrat în greva foamei.

Miercuri, în cariera de piatră se aflau 11 persoane în greva foamei, unii având nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei şi problemelor medicale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON