URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2021, 21:38

Situaţie disperată la Băiţa Bihor: Ignoraţi complet de autorităţi, conducerea şi angajaţii firmei sunt blocaţi într-o carieră de piatră de 9 zile (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie halucinantă la compania Băiţa Bihor SA! În plin cod roşu de caniculă, conducerea şi angajaţii firmei continuă protestul extrem început pe 15 iunie, oamenii fiind blocaţi de atunci în cariera de calcar de unde urcă, zilnic, timp de 2 ore, şi pe stâncile carierei.

Protestatarii dorm şi se odihnesc în barăci şi rulote, se spală cu apă adusă din pârâu şi mănâncă produsele care li se aduc de către colegi sau rude.

„Unii dintre noi lucrează, cei care prelucrează calcarul. Avem clienţi, trebuie să onorăm comenzile. Până când mai avem materie primă, lucrăm. De cedat, nu cedăm”, a explicat directorul general al Băiţa Bihor SA, Maria Rodica Trip, care are o singură revendicare: Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) să elibereze permisul de exploatare pentru cariera de calcar de la suprafaţă, unde societatea îşi desfăşoară activitatea de mai bine de un deceniu, pentru ca cei 70 de angajaţi ai firmei să poată lucra.

În caz contrar, angajaţii ameninţă nu doar cu continuarea protestului, ci şi că vor intra în greva foamei.

Nimeni, nimic

Culmea este că, deşi statul este acţionar în societate, încasează dividende, impozite, taxe, redevenţe, toate plătite la zi, de la începutul protestului şi până miercuri protestatarii n-au primit nici măcar vizita prefectului judeţului.  

Nici reprezentanţii Ministerului Economiei, care gestionează acțiunile deținute de Stat la compania Băiţa Bihor, nu a făcut vreun demers pentru a decongestiona situaţia, iar reprezentanţii ANRM, acuzaţi că din 2019 refuză nejustificat să elibereze permisul ca societatea să-şi poată continua activitatea, acum au trimis o listă cu... actele necesare.

„În data de 18 mai am predat personal toate documentele reactualizate, inclusiv Nota de constatare a Direcţiei de Inspecţie şi Supraveghere Teritorială a Activităţilor Miniere Bihor. În acel document scrie că sunt îndeplinite toate condiţiile impuse de Legea Minelor pentru eliberarea permisului. În aceste condiţii, în data de 23 iunie, primesc de la ANRM o adresă în care mi se înşiră documentele şi avizele de care am nevoie. Eu ce să înţeleg? Cred că îşi bat joc şi tărăgănează situaţia”, a explicat, pentru BIHOREANUL, directorul comercial al companiei, Lucian Popa.

Cu piciorul pe gât

Înfiinţată în 2006, compania Băiţa Bihor SA este profilată pe exploatarea şi prelucrarea calcarului, produsele firmei fiind folosite, printre altele, la prelucrarea sticlei. „De 15 ani, celebrul coniac Hennessy se vinde în sticlă făcută cu calcarul de la Băiţa”, exemplifică angajaţii Băiţa Bihor, majoritatea foşti ortaci, care înainte au lucrat în minele din subteran ale companiei miniere, şi care acum participă la protest, îngrijoraţi fiind că, dacă firma va rămâne fără activitate, ei vor rămâne fără slujbe într-o zonă în care locurile de muncă sunt aproape inexistente.

"Sunt aici de la început, şi ca mine sunt majoritatea. Avem familii, avem credite. Vrem doar să lucrăm. Atât”, a explicat artificierul carierei, angajat în societatea Băiţa Bihor din 2006, revoltat de inacțiunea reprezentanților ministeriali şi ai ANRM, care nu au făcut o vizită măcar la cariera din Băiţa, pentru a vedea la faţa locului situaţia.

„Ni s-a pus efectiv piciorul pe gât. Vor să ne falimenteze. Am suportat cheltuieli ȋn avans pentru asigurarea stocurilor de materie primă, am pierdut oportunităţi investiţionale pentru dezvoltare, suntem hărţuiţi şi trataţi abuziv de reprezentanţi ai unor instituţii ale statului. Să vină şi să vadă ce e aici, să ne spună de ce nu ne lasă să muncim”, spune directorul general al companiei, Maria Rodica Trip (foto).

Protest în „corzi”

După cum BIHOREANUL a mai scris, directorul general al societăţii Băiţa Bihor SA şi o parte a angajaţilor s-au blocat în carieră, începând din 15 iunie, în semn de protest faţă de refuzul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi al Ministerului Economiei de a elibera permisul de exploatare pentru cariera de calcar de la suprafaţă, astfel ca societatea să-şi poată continua activitatea. 

Maria Trip a coborât în rapel pe corzi de alpinism şi s-a blocat în cariera de la mină, alături de mineri, pe termen nelimitat, "până la sosirea preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Daniel Grigoroiu-Norocel, şi a ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui", potrivit anunţului făcut de reprezentanţii companiei.

Protestul de la Băiţa este motivat de faptul că, din 2019, ANRM refuză să emită permisul de exploatare pentru perimetrul în care se află cariera care, până în 2015, a fost inclusă într-o licenţă de exploatare iar de atunci, s-a eliberat doar anual, în baza unor avize speciale.

„Pentru oricare din interpretările ANRM, noi am depus câte două documentații în fiecare an începând din 2015 şi am primit trei Permise de exploatare, ultimul în 2018. În toată această perioadă nu s-a schimbat nimic, documentația este întocmită pentru aceelași perimetru minier, pentru aceeași resursă și, mai mult, suntem propietarii terenului pe care se află acest perimetru. Deținem toate autorizațiile cerute de lege, inclusiv Avizul Parcului Apuseni, am constituit toate garanțiile de mediu prevăzute de lege și am respectat toate obligațiile asumate și prevăzute de Legea minelor”, susţine Maria Trip.

(sursa video: Dumitraș Horia Claudiu, TVD)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bai minerilor sunteti de PISUL lumii ::::))))
Ordinarilor, dupa 3 mineriade organizate de ILIESCU, aveti curajul sa protestati :::::(((( nu va e rusine bai ordinarilor. L-ati lins pe Iliescu, exact omul care va falimentat. In numele Romaniei va meritati soarta. Romania ar fi avut o soarta mai buna fara voi la BUCURESTI
Postat 24 Iunie 2021, 02:12 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON