URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2024, 10:00

„Adăpostul Grivei nu este nici hotel, nici pensiune”. Ce spune şeful ADP Oradea, Liviu Andrica, despre doleanțele iubitorilor de câini

„Adăpostul Grivei nu este nici hotel, nici pensiune”. Ce spune şeful ADP Oradea, Liviu Andrica, despre doleanțele iubitorilor de câini (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciile Adăpostului Grivei din Oradea, care adună câinii fără stăpâni, au fost îmbunătăţite în anul 2023, a susţinut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Administraţiei Domeniului Public din Oradea, Liviu Andrica.

Întrebat de BIHOREANUL ce părere are despre campania "Misiunea Grivei", prin care aproape 3.000 de orădeni cer Primăriei Oradea să asigure, între altele, accesul la camerele de supraveghere din ţarcurile câinilor şi "condiţii decente" pentru patrupede, şeful ADP a zis că nu a urmărit demersul cetăţenesc.

"Nici hotel, nici pensiune"

În cadrul conferinţei, au fost prezentate atât date statistice ale adăpostului, cât şi noutăţile din anul 2023.

Conform raportului, anul trecut, la Adăpostul Grivei au ajuns 899 de câini, dintre care 495 au fost adoptaţi, alţi 16 revendicaţi, iar restul au fost eutanasiaţi.

În prezent, în adăpost sunt în jur de 110 de câini, capacitatea maximă a amplasamentului fiind de 200 de animale.

"Adăpostul Grivei are ca activitate gestionarea câinilor fără stăpân. Aceasta presupune prinderea câinilor fără stăpân de pe domeniul public, aducerea lor în adăpost şi sterilizare, dacă este nevoie. Dacă nu sunt adoptaţi în 14 zile, aceştia sunt eutanasiaţi. Câinii care rămân peste acest termen în adăpost, o pot face doar cu aprobarea operatorului, adică al ADP, şi pe cheltuiala sa. Eu aş vrea ca cei care iubesc câinii să spună că suntem oameni buni, că mai ţinem câini pe banii ADP-ului. Dar adăpostul nu este nici hotel, nici pensiune. (...) Nu este ieftin nici să-i eutanasiezi. Noi am fi mai bucuroşi să fie adoptaţi. (...) Iubitorii aceia de câini care vor să aibă grijă de ei pe banii acestei societăţi, pe banii orădenilor, ar face bine să adune bani şi să realizeze un adăpost unde să-i cazeze", a spus şeful ADP (foto).

În context, BIHOREANUL l-a întrebat ce părere are despre campania de strângere de semnături lansată în noiembrie 2023 şi denumită "Misiunea Grivei". În cadrul acesteia s-au adunat până acum 2.889 de semnături pentru ca Primăria Oradea (în subordinea căreia se află ADP) să iniţieze campanii de microcipare şi sterilizare a câinilor în toată Zona Metropolitană, să colaboreze cu ONG-urile dedicate traiului bun al animalelor, să creeze "condiţii decente" în adăpostul Grivei şi să asigure accesul cetăţenilor la camerele de supraveghere din ţarcuri, pentru transparenţă.

"Nu am văzut campania. Pe mine mă interesează doar ce afectează activitatea mea, adică ADP. Dacă mă uit după ce face altcineva nu mai văd problemele care sunt la noi", a fost răspunsul directorului.

Închis pentru nereguli

Campania "Misiunea Grivei" a fost lansată de trei orădeni iubitori de animale, Gabriela Jurjea, Mihai Şvab şi Gabriela Şuşman, care au depus la Consiliul Local un proiect de hotărâre scris sub forma unei iniţiative cetăţeneşti, care trebuie susţinut cu 10.000 de semnături. Cele două femei iniţiatoare fac parte din grupul ce administrează pagina de Facebook "Voluntari pentru căţeii din adăpostul public Oradea", ce se ocupă cu promovarea câinilor abandonaţi pentru a fi adoptaţi.

Iniţiativa a fost lansată la un an după ce Adăpostul Grivei a fost închis, în noiembrie 2022, în contextul în care DSVSA Bihor şi Poliţia Animalelor au descoperit că acolo câinii erau ţinuţi în condiţii improprii, înghesuiţi şi amestecaţi în ţarcuri indiferent de talie ori sex, supravieţuind în fecalele proprii, mulţi fiind subnutriţi şi fără să primească tratamente medicale.

Investiţii de 210.000 de lei

În luna ianuarie a anului 2023, acesta a fost redeschis. În octombrie 2023, şeful ADP a organizat o conferinţă de presă la adăpostul situat pe strada Corneliu Baba nr. 19 pentru a prezenta îmbunătăţirile făcute.

Pe lângă patrupedele aduse din municipiu, la Adăpostul Grivei ajung şi câini fără stăpân din Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta.

Anul trecut, ADP a achiziţionat a doua autoutilitară a adăpostului, folosită pentru transportul patrupedelor din judeţ şi oraş. În toate ţarcurile câinilor a fost turnat beton, s-au montat rigole de scurgere şi s-au introdus cuşti în fiecare boxă.

Tot în anul precedent, lângă Adăpostul Grivei a fost înfiinţat şi un punct de colectare a cadavrelor mici şi mijlocii de pe domeniul public din Oradea, dar şi din gospodăriile individuale.

Potrivit raportului ADP, valorile investiţiilor derulate la adăpost se ridică la circa 210.000 de lei, iar costurile lunare de întreţinere a acestuia ajung la 100.000 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Serios avem o problema.
'[...]câinii erau ţinuţi în condiţii improprii, înghesuiţi şi amestecaţi în ţarcuri indiferent de talie ori sex, supravieţuind în fecalele proprii, mulţi fiind subnutriţi şi fără să primească tratamente medicale[...]' Nu se pate sa isi dea demisia omul asta? Am mai spus, din ceva motive oameni care nu au animale de companie si carora le repugna de fapt vietatile astea sunt pusi sa aiba grija de ele. Cainii aia urmeaza sa fie omorati in 15 zile si omul isi pune problema ca nu e hotel&blabla. 15 zile nu pot sa aiba grija de ei cum trebuie, sa nu mearga la moarte chinuiti. Si da, pacatul principal i-l au cei care i-au abandonat dar imediat dupa ei urmeaza cei care i-i 'proceseaza' pentru felul in care inteleg sa-si faca meseria.
Postat 17 Februarie 2024, 09:57 de nihil
:::::))))))
@KP acum te dai apărătoarea drepturilor animalelor :::::)))) când aveai alte conturi fales prin 2010 strigai ca Bolojan nu face nimic sa reducă numărul câinilor vagabonzi ca tine, problema e ca avem inconștienți ca tine, și le permite sa se reproducă, apoi ii aruncă in stradă. In 2008 era plin de caini in oraș, fiecare bloc avea 2-3 caini.
Postat 16 Februarie 2024, 22:02 de Sandu2100
Cin' l-a cocotat pe lacatusul asta unde nu-i e locul?!
Cred ca e singurul din primarie caruia oradenii au tinut mortis sa-i multumeasca pt tot ce (le) face. Culmea, i-a placut, deci... https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bataia-e-rupta-din-rai-seful-adp-liviu-andrica-prefera-batausii-in-locul-procurorilor-112215.html
Postat 16 Februarie 2024, 11:51 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON