URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2015, 07:39

Iohannis a propus noi ambasadori: Maior în SUA, Hurezeanu în Germania

Iohannis a propus noi ambasadori: Maior în SUA, Hurezeanu în Germania foto: rtv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Iohannis a aprobat 14 numiri de ambasadori printre care George Maior ca ambasador în SUA şi Emil Hurezeanu ca ambasador în Germania.

Lista numirilor de ambasadori aprobată de Klaus Iohannis:

• Mihnea Ioan Motoc, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Mihnea Motoc a fost până la nominalizare ambasadorul României la Uniunea Europeană şi este căsătorit cu Iulia Motoc, fost judecător CCR şi actualmente judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În timpul guvernării Tăriceanu, Motoc a devenit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar şi şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Motoc este diplomat de carieră şi absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, dar are şi studii post-universitarea în drept international privat la Facultate de Drept a Universităţii din Nissa şi studii de masterat în drept international public şi comparat la Universitatea George Washington. Anul trecut a refuzat postul de ministru de Externe. 

• Bogdan Mazuru, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Austria.

Bogdan Mazuru a fost ambasador în Franţa din septembrie 2010, iar în perioada 2009 – 2010 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Între 2006 şi 2009 a fost ambasador al României în Germania, iar între 2001 – 2004 a fost şeful misiunii României la NATO. El a lucrat şi în cadrul ambasadei României de la Washington în perioada 1996 – 1998 şi 2000 – 2001. În februarie, Comisia de Politică Externă a cerut rechemarea în ţară a lui Mazuru, după o gafă comisă de ICR Paris în timpul unei vizite a preşedintelui Klaus Iohannis la Paris.

• Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar şi plenipotentiar în Republica Federală Germania.

Emil Hurezeanu este un binecunoscut jurnalist şi analist politic, ultima sa colaborare fiind cu postul de televiziune Digi24. Este absolvent al Facultăţii de Drept din Clun 1979 şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice din Boston  - 1990. Înainte de 1989 a fost comentator politic la postul de radio Europa Liberă, dar şi pentru Deutsche Welle. Pe lângă activitatea în mass-media, în 2003, Emil Hurezeanu a acceptat să fie consilierul personal al premierului Adrian Năstase, funcţie din care a demisionat peste şase luni. A fost director al ziarului România Liberă şi preşedinte al trustului media Realitatea – Caţavencu. Hurezeanu are cetăţenia germană. 

 Luminiţa Teodora Odobescu, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană.

Luminiţa Odobescu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe în perioada februarie – noiembrie 2012, după care a devenit consililer de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru. Între iunie 2008 şi februarie 2012 a fost director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe.

• George Maior, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în SUA.

George Maior a condus SRI în perioada octombrie 2006 – ianuarie 2015, mandatul său în fruntea Serviciului Român de Informaţii fiind bine apreciat de partenerii internaţionali. Propus de Traian Băsescu pentru această funcţie pe când era senator PSD, Maior a demisionat la scurt timp după instalarea lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Fostul şef al SRI a spus că şi-a dat demisia după ce nu a reuşit să promoveze legile de tip Big Brother. În timpul campaniei prezidenţiale din 2014, Victor Ponta l-a enumerat pe lista posibililor premieri dacă vă câştiga alegerile. Maior a promis atunci că îşi va depune demisia în faţa viitorului preşedinte. George Maior este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai. A condus negocierile de aderare la NATO şi a fost preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat în perioada iunie 2005 – octombrie 2006. George Maior este naşul de cununie al lui Victor Ponta şi Daciana Sârbu. 

• Adrian Cosmin Vieriţă, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU Geneva.

Adrian Vieriţa a fost ambasador al României la Wasghinton în perioada 2007 – 2013, fiind anterior secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE. El a mai fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Germania în perioada 2002 – 2006. După plecarea de la ambasada din SUA, el a devenit director la Direcţia ONU.

• Carmen Liliana Podgorean, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Argentina şi Republica Paraguay

Carmen Podgorean este soţia fostului deputat Radu Podgorean, care ocupă în prezent funcţia de secretar de stat în Ministerul de Externe. Ea a fost director general în MAE şi ministru plenipotenţiar în cadrul ambasadei de la Londra, adică adjuncta şefului de misiune. 

• Iulian Buga, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Suediei (schimbat din postul de ambasador în SUA).

Iulian Buga, 58 de ani, a fost numit ambasador în SUA de Traian Băsescu, în 2013, după ce îl respinsese în 2007, ca propunere a ministrului de Externe de atunci, Adrian Cioroianu. Buga a fost ambasadorul României în Irlanda, între 2009 şi 2013, iar între 2001 şi 2007 a deţinut postul de ambasador al României în Olanda.

Buga a fost implicat într-un scandal diplomatic pe vremea când activa ca diplomat în Olanda. În 2003, el a cerut MAE "contracararea" unui ziarist olandez, Olaf Tempelman, corespondent în Europa de Est al cotidianului olandez "De Volkskrant", descris într-o sinteză oficială trimisă în Centrală drept un "pericol" pentru imaginea României în Olanda.

Buga a mai lucrat ca secretar de stat al MAE între 2007 şi 2009, iar în perioada 1997-1998 a fost consul al României la Los Angeles, în timp ce Mircea Geoană era ambasador la Washington. Conform CV-ului, Buga a intrat în diplomaţie în 1992, după ce a activat înainte de 1989 ca cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări şi Proiectări Electrotehnice, apoi din 1990 în 1991 ca reprezentant în România al firmei Electronum.

• Mihai Constantin Coman, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Arabiei Saudite.

Mihai Constantin Coman era până în prezent însărcinatul cu afaceri al României la Ryad. El a mai deţinut postul de ambasador al României în Kenya, din 2005 până în 2008, anterior fiind însărcinat cu afaceri la Beirut, în Liban, din 2001 până în 2005. Coman lucrează în diplomaţie din 1988. Pe site-ul MAE nu există un cv oficial, de altfel Coman fiind acuzat în presă, în 2008, că ar avea un cv cu informaţii care nu corespund realităţii.

• Constantin Mihail Grigorie, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Cehă.

Constantin Mihail Grigorie a deţinut postul de ambasador al României în Rusia, din 2008. Anterior, din 2004 a fost ambasadorul României în Turcia, iar din 1999 în 2003 a fost ambasadorul României în Bulgaria. Din 1995 în 1999 a fostul şeful misiunii româneşti din Italia şi Malta. Din 1993 a fost consilierul lui Teodor Meleşcanu, pe când acesta era ministru de Externe. Grigorie a intrat în diplomaţie în 1990. În perioada comunistă, a lucrat ca economist la Ministerul Culturii şi ca referent şi şef de comisie în Uniunea Studenţilor Comunişti din Biroul pentru Turism şi Tineret (BTT).

• Adrian Mihai Cioroianu, ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO.

Adrian Cioroianu, 48 de ani, este fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu, fost senator şi membru PNL şi actualul decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.

Preşedintele Traian Băsescu nu a fost de acord cu numirea lui Adrian Cioroianu la conducerea MAE, în 2007, în locul fostului ministru Mihai Răzvan Ungureanu, iar premierul Tăriceanu a atacat această decizie la Curtea Constituţională.

Cioroianu a intrat în istorie ca un ministru de Externe al gafelor, arată o sinteză a Mediafax. La o întâlnire pe care a avut-o cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice, el a întrerupt-o de mai multe ori spunând "Da", "da, da, desigur", "bineînţeles" şi "vă mulţumesc foarte mult", fără să aştepte ca oficialul SUA să îşi termine discursul.

Uciderea unei italience de către un imigrant român de etnie romă din Italia a creat contextul în care Cioroianu a făcut o nouă gafă. În timpul unei intervenţii telefonice la un talk-show televizat, el a spus: "Eu vă spun deschis că nu mi se pare cea mai bună soluţie aceasta, de a nu-i lăsa să părăsească. Aceasta ar trebui să fie, cum să spun, cea mai uşoară pedeapsă. Aceşti oameni nu trebuie trimişi în regim de celulă, cu televizor, ar trebui puşi la muncile cele mai dure şi formate probabil batalioane din alea disciplinare. Nu ştiu dacă asta le-ar aduce mintea la cap, dar, credeţi-mă, eram ieri pe drumul dintre Alexandria şi Cairo, la sfârşitul vizitei, îmi veneau ştirile din ţară, din păcate pe SMS, nu puteam fi prins pe telefonul mobil, vă daţi seama, prin deşert... şi mă gândeam dacă nu cumva puteam cumpăra un teren în deşertul ăla egiptean, să-i plasăm acolo pe cei care… astfel de oameni ne fac de râs".

În vara lui 2007, aflat în vizită în Macedonia, Adrian Cioroianu a confundat Georgia cu Azerbaidjanul. Aflat în vizită în Italia, în noiembrie 2007, împreună cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, Cioroianu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai românilor din această ţară, printre care şi liderul Asociaţiei romilor refugiaţi politici din Italia, Costică Argint. Cei doi s-au îmbrăţişat, iar Adrian Cioroianu a spus "Să trăiască domnu' Argint". Argint era acuzat de mai multe infracţiuni în România, iar ulterior el a fost arestat şi pentru infracţiuni comise pe teritoriul italian.

Tot în noiembrie 2007, presa a relatat că, aflat în vizită în Spania, în delegaţia care îl însoţea pe preşedintele Traian Băsescu, Cioroianu i s-a adresat într-u limbaj colocvial suveranului spaniol. In timpul ceremonialului de primire, ministrul i-a spus regelui Juan Carlos: "Good point, good, good point". Mai mult, ministrul de Externe a continuat, ridicind degetul mare de la mâna dreaptă în sus, cu pumnul strâns în dreptul pieptului, facându-i regelui Juan Carlos semnul OK, a mai relatat presa.

La începutul lui 2008, Cioroianu i s-a adresat omologului său sârb, întâmpinându-l la sediul MAE, în prezenţa presei, cu formula deloc protocolară: "Vuk, my friend".

• Ion Jinga, ambasador, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU (schimbat din postul de ambasador în Marea Britanie).

Ion Jinga a deţinut postul de ambasador al României în Regatul Marii Britanii din 2008 până în prezent. Anterior, el a fost ambasador în Belgia, din 2003. Jinga a intrat în diplomaţie din 1992, la MAE. Anterior, el a lucrat ca inginer fizician la Institutul de Reactori Nucleari Energetici din Piteşti, din 1986 până în 1991 şi ca profesor de şcoală şi liceu în Bucureşti.

Jinga a fost acuzat că a reacţionat cu întârziere la criza provocată în Marea Britanie de campania anti-imigraţie a UKIP, care avea ca ţintă românii şi bulgarii, însă ulterior a avut mai multe intervenţii în presa şi Parlamentul britanice, încercând să demonstreze cu cifre că situaţia nu este aşa cum susţineau tabloidele britanice şi UKIP. Jinga a mai fost ţinta ironiilor din presă din cauza accentului său pronunţat est-european al limbii engleze.

• Viorel Moşanu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Belarus.

Viorel Moşanu a fost adjunctul ambasadorului României la Kiev, Ucraina, cu rangul de ministru-consilier. Soţia sa, Nadia Moşanu, lucrează la Institutul Cultural Român de la Kiev. Începând cu 2008, el a mai lucrat la Ambasada României din Malaezia şi în centrala MAE.

• Adrian Davidoiu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Norvegiei.

Adrian Davidoiu a fost însărcinatul cu afaceri al României la Viena, Austria, din 2012. Soţia sa Silvia Davidoiu este ambasadorul României la Viena din 2009, ea fiind retrasă de la post de Klaus Iohannis.

Retrageri de la post:

Maria Ciobanu a fost retrasă din postul de ambasador pe lângă Oficiul ONU de la Geneva. Silvia Davidoiu a fost retrasă din postul de ambasador în Republica Austria. Daniela Grigore Gîtman a fost retrasă din postul de ambasador în Republica Cehă. Nicolae Manolescu Apolzan a fost retras din postul de delegat permanent pe lângă UNESCO. Răduţa Matache a fost retrasă din postul de ambasador în Regatul Suediei. Simona Miculescu a fost retrasă din postul de Reprezentant permanent la ONU - New York.

(sursa: www.gandul.info)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON