URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2017, 18:05

7 milioane de euro! Consiliul Judeţean anunţă că va face un Parc Ştiinţific şi Tehnologic în Oradea

7 milioane de euro! Consiliul Judeţean anunţă că va face un Parc Ştiinţific şi Tehnologic în Oradea (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii judeţului au anunţat, miercuri, că săptămâna viitoare va fi introdusă oficial pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean Bihor realizarea în Oradea, în zona Universităţii, a unui Parc Ştiinţific şi Tehnologic estimat la 7 milioane euro. Potrivit informării, suma "urmează a fi accesată din fonduri europene".

Vor bani europeni

"Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Bihor este investiţie prioritară pentru administraţia judeţeană. În acest sens, în şedinţa legislativului judeţean din 29 august 2017 va figura pe ordinea de zi pentru a fi supusă aprobării introducerea pe lista de investiţii a proiectului, precum şi realizarea studiului de fezabilitate aferent", se arată într-un comunicat transmis de CJ Bihor şi semnat de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Şimon.

Clădirile primului Parc Ştiinţific şi Tehnologic din Bihor vor fi amenajate în vecinătatea Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea, pe un teren de circa 6.000 mp aflat în proprietatea CJ Bihor. "Valoarea preconizată a investiţiei este de aproximativ 7 milioane de euro, sumă ce urmează a fi accesată din fonduri europene din cadrul  Programului Operaţional Regional 2014-2020", mai precizează reprezentantul CJ.

În luna aprilie a acestui an, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, anunţa că scrisoarea de intenţie referitoare la acest proiect trimisă la ADR Nord-Vest a primit punctaj maxim. Iniţial, Mang a anunţat că parcul ar costa 10 milioane euro. 

"Proiect prioritar"

Parteneri în proiectul pentru realizarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic MedTech sunt Consiliul Judeţean Bihor, Parcuri Industriale Bihor SRL şi Universitatea Oradea, administrator urmând să fie Parcuri Industriale.

"Parcul Ştiinţific şi Tehnologic este un proiect prioritar pentru Consiliul Judeţean Bihor şi sunt convins că această investiţie va contribui esenţial la dezvoltarea economică a judeţului nostru. Companiile vor avea acces la spaţii şi echipamente de ultimă generaţie pentru activităţile de cercetare şi transfer tehnologic, astfel încât, la rândul lor, firmele să poată crea noi locuri de muncă ", a declarat Pásztor Sándor, preşedintele CJ Bihor, potrivit informării.

Întâlniri cu investitorii

Aceeaşi informare arată că în această perioadă partenerii proiectului "organizează întâlniri cu companiile mari din Oradea pentru a inventaria necesarul de materie de cercetare şi echipamente".

"Considerăm că este foarte important să consultăm companiile înainte să depunem proiectul pentru finanţare europeană, pentru că ele ne pot spune concret de ce condiţii şi echipamente au nevoie pentru activităţile de cercetare şi transfer tehnologic. Serviciile pe care le va oferi Parcul Ştiinţific şi Tehnologic vor fi corelate cu nevoile reale ale firmelor", a transmis Delia Ungur, managerul Parcuri Industriale Bihor.

Clădirea multifuncţională va dispune de spaţii de birouri, săli pentru organizarea de evenimente, laboratoare dotate cu echipamente de testare, măsurare şi prototipare, precum şi de un centru de prototipare cu acces la echipamente digitale. 

Pentru companii

Consiliul Judeţean subliniază că principalii beneficiari ai investiţiei vor fi "Companiile din Oradea, judeţul Bihor şi regiunea Nord-Vest care îşi desfăşoară activitatea atât în parcurile industriale cât şi în afara acestora (în vederea implementării de tehnologii noi sau prin accesul la infrastructura şi serviciile create)".

De asemenea beneficiari vor fi: "Universitatea din Oradea, prin accesul specialiştilor la echipamente de  cercetare de ultimă generaţie; doctoranzi şi cercetători; centre de cercetare private şi publice (prin utilizarea infrastructurii şi a serviciilor nou create şi prin comercializarea rezultatelor cercetării)", precum şi "start-up-uri şi spin-off-uri (societăţi nou înfiinţate desprinse dintr-un departament sau companie mai mare) - prin accesul la infrastructura de birouri şi utilităţi precum şi accesul la laboratoare şi echipamente tehnice".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON