URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2024, 17:22

10 ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni: Bihorenii de la West Alpine Off Road au mers la locul accidentului (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un deceniu de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, când un avion ce aducea la Oradea de la Bucureşti o echipă medicală s-a prăbuşit, iar pilotul, Adrian Iovan, şi studenta la medicină Aurelia Ion au decedat, membrii clubului West Alpine Off Road au mers, în acest weekend, la locul accidentului.

Potrivit preşedintelui West Alpine Off Road, orădeanul Cornel Doble, circa 80 de bihoreni au urcat, sâmbătă, la locul incidentului.

Scopul lor a fost să aducă un omagiu victimelor şi cinste salvatorilor care au ajuns atunci la faţa locului.

"În urmă cu 10 ani aflam din presă, în timp real, de tragicul accident aviatic care s-a petrecut în Munţii Apuseni. În acel moment am ştiut că ne dorim să fim mai mult decât o gaşcă de prieteni, uniţi de un hobby comun (off road-ul, n.r.). Ne-am dorit să dobândim un statut oficial de asociaţie, ca prin prisma acesteia să putem să luptăm pentru salvarea de vieţi omeneşti. Atunci nu am apucat să intervenim, dar tot atunci s-a născut West Alpine Off Road şi diviziile ei. Maşinile echipate pe care membrii asociaţiei West Alpine Off Road le deţin şi în prezent pot fi puse în slujba umanităţii. Când o maşină clasică nu poate ajunge la destinaţie, atunci intervenim noi, prin Divizia de Salvare West Alpine Off Road", a spus liderul asociaţiei.

După cum se știe, accidentul aviatic s-a petrecut în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni, la o altitudine de circa 1.600 de metri, lângă satul Petreasa din comuna Horea, la limita dintre judeţele Cluj şi Alba.

Avionul mic de tip BN2, care transporta atunci o echipă de cadre medicale la Oradea de la Bucureşti, ce urma să preleveze organe pentru transplant, a fost pilotat de Adrian Iovan, în calitate de comandant, copilot fiind Răzvan Petrescu.

Pe lângă cei doi, la bord s-au aflat şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul Sf. Maria şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș - alături de Aurelia Ion, studentă în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti.

Misiunea de salvare a victimelor a fost îngreunată şi întârziată din cauza zonei muntoase, accidentate şi împădurite.  

În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan, care rămăsese încarcerat, şi-a pierdut viaţa. Nici studenta Aurelia Ion, găsită în stop-respirator şi cu hipotermie severă, nu a mai putut fi salvată.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu. Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON