URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2013, 08:59

Ţigănie pe Criş: Poluatorii care au înroşit Crişul Repede sunt nişte puradei din Bălnaca

Ţigănie pe Criş: Poluatorii care au înroşit Crişul Repede sunt nişte puradei din Bălnaca CRIŞUL ROŞU. Imaginile Crişului Repede însângerat au pus pe jar comisarii Gărzii de Mediu şi hidrologii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, alertaţi la două zile după poluare, când pe râu nu mai rămăsese nicio urmă a substanţei poluante (foto: Cotidianul.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialiştii în mediu şi hidrologii au fost în alertă săptămâna trecută, căutând cauzele unei poluări pe Crişul Repede pe care nu au apucat să o vadă, despre care nu au ştiut cum a trecut şi, mai ales, nu au descoperit cu precizie ce anume a cauzat-o. Au avut doar nişte imagini cu râul colorat în roşu în zona Şuncuiuş, trimise la două zile după incident.

Specialiştii au luat la pas cursul râului şi, după cinci zile, au tras o concluzie aproape hilară: poluarea a fost provocată de joaca unor puradei. Din fericire, fără alte efecte decât imaginea apocaliptică a celui mai important râu din judeţ.

Apă sângerie

Lunea trecută, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a primit, prin e-mail, o solicitare a  jurnalistului Marcel Bărbătei, de la portalul izpenal.ro, care cerea explicaţii cu privire la poluarea care avusese loc pe 3 august pe cursul Crişului Repede în zona Şuncuiuş. Jurnalistul a trimis, odată cu sesizarea, şi două imagini cu apa colorată în roşu, fără să ofere alte detalii.

02 Dumitru Voloseniuc_1.jpgInspectorii ABAC au descins imediat în teren. Au luat la pas Crişul Repede de la Şuncuiuş spre Vadu Crişului, apoi în amonte, spre Bratca, dar n-au mai găsit deloc apa colorată. "N-au găsit peşti morţi, n-au găsit urme pe pietre, practic nicio urmă a poluării", a declarat BIHOREANULUI şeful instituţiei, Dumitru Voloşeniuc (foto). Stând de vorbă cu localnicii, hidrologii au aflat că în sâmbăta ce trecuse, în amonte de Şuncuiuş, Crişul Repede a curs înroşit aproximativ o oră, dar nimeni n-a anunţat nici măcar Primăria comunei, cu atât mai puţin Poliţia ori autorităţile judeţene de resort.

Acuze grave

În timp ce inspectorii investigau cazul, acesta a fost mediatizat, miercurea trecută, de presa centrală. Portalul cotidianul.ro, sub semnătura aceluiaşi Bărbătei, a publicat un film de 14 secunde care arată apele roşii ale Crişului, susţinând că râul a fost poluat cu o substanţă radioactivă. "Cel mai probabil aceasta a provenit din ruperea unui iaz sau dintr-o deversare accidentală dintr-o gură de mină (de uraniu), în zonă existând destul de multe galerii abandonate", îşi dădea cu presupusul Bărbătei.

În Bihor, însă, angajaţii ABAC au eliminat categoric asemenea posibilitate, nu doar pentru că în Şuncuiuş nu sunt mine de uraniu, dar şi pentru că substanţa poluantă nu a lăsat nicio urmă. Dacă ar fi fost o scurgere radioactivă, peştii ar fi murit, dar n-a fost găsit nici măcar unul singur cu burta-n sus, plus că aparatele de măsurare ar fi detectat radioactivitatea.

Cu toate acestea, specialiştii n-au putut spune decât ce nu a cauzat misterioasa poluare, fără a preciza ce anume a determinat-o, probele de apă luate zilnic arătând că toţi parametrii erau normali.

Hainele la control!

Pentru a lămuri misterul, la Şuncuiuş au descins joia trecută şi comisarii Gărzii de Mediu. În lipsa vreunor urme în apă ori pe maluri, aceştia, împreună cu angajaţi ai Primăriei Şuncuiuş şi cu poliţişti din comună, n-au altceva de făcut decât să stea de vorbă cu localnicii. Aşa au aflat că, în timpul în care Crişul a curs roşu, nişte ţigănci îşi spălau hainele în râu. "Am ridicat hainele respective şi le-am trimis la analiză, pentru că se vedea că sunt impregnate cu o substanţă de culoare roşie", povesteşte viceprimarul comunei, Florin Brîndaş.

Văzând hainele, comisarii de mediu şi hidrologii s-au convins că ceva cursese în Criş dar tot n-au putut să-şi dea seama ce anume. "Ştiam doar că trebuia să găsim o substanţă care a colorat puternic o masă mare de apă, dar care nu e toxică, deoarece n-am avut deloc mortalitate piscicolă, or peştii sunt foarte sensibili la substanţe toxice", spune un specialist al ABA Crişuri.

Glumă ţigănească

Din om în om, echipele de control au aflat, până la urmă, detaliul care i-a dus la descoperirea adevărului: câţiva copii din colonia de ţigani din Bălnaca s-au jucat cu nişte bidoane în Criş. După ce l-au găsit pe unul dintre puradei, inspectorii l-au convins, cu mare greutate, să vorbească. "Copilul nega tot, iar părinţii lui negau inclusiv că-i copilul lor", a povestit unul din membrii echipelor de control. În final, ţigănuşul a explicat ce se întâmplase: fiind la scaldă cu alţi copii, au găsit nişte bidoane pe malul apei. Fără să ştie ce conţineau, le-au golit în râu, ca să ducă recipientele acasă.

Când au văzut că apa se colorează, li s-a părut şi mai distractiv, aşa că au stors fiecare bidon până la ultima picătură. Ce-au făcut cu ele apoi, puradelul n-a mai vrut să spună, dar i-a dus pe comisarii de mediu exact în locul unde le-au găsit şi unde pietrele rămăseseră roşii de la misterioasa substanţă.

Rocile au fost duse la analize şi săptămâna aceasta se va şti exact ce anume au aruncat ţigăneii în apă. După aspect, se bănuieşte că ar fi fost dispersit învechit. Cert e că, spre norocul tuturor, poluarea n-a fost decât o joacă de copii. Din fericire, fără urmări grave...


MARTORI PASIVI
Anunţaţi urgent orice incident!

02 ciprian alexei.jpgPrincipala problemă a specialiştilor puşi să găsească sursa poluării de pe Crişul Repede a fost faptul că sesizarea s-a făcut la 48 de ore după incident, timp în care râul "însângerat" a fost spălat de apele venite din amonte. Dacă reclamaţia ar fi fost primită sâmbăta, inspectorii ar fi putut depista urmele substanţei poluante şi ar fi aflat mult mai repede ce anume s-a întâmplat pe râu. Lipsa de reacţie a martorilor incidentului e cu atât mai nejustificată cu cât unii au filmat şi fotografiat Crişul cel roşu, dovadă fiind imaginile publicate de Cotidianul. Un asemenea ins este bloggerul orădean Ciprian Alexei (foto), care s-a limitat doar să pozeze râul şi să posteze fotografia pe Facebook, fără a sesiza autorităţile, iar apoi - culmea - a criticat presa locală de lipsă de promptitudine.

Din acest motiv, şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, le cere bihorenilor să anunţe prompt orice posibil incident pe cursurile de apă din judeţ. "Sesizarea se poate face oricând şi la orice oră, 24 de ore din 24, la numerele de telefon 0259-442.033, 0259-443.892, precum şi pe fax la 0259-444.237 şi 0259-242.064, sau pe e-mail la adresa dispecerat@dac.rowater.ro. O echipă este pregătită să intervină la orice oră cu echipamente specializate pentru depistarea surselor sau cauzelor care conduc la poluarea pe cursurile de apă", precizează Voloşeniuc.

Vezi ce părere are Bihorel despre poluarea de pe Criş pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Manipulare
Hai sa fim seriosi! Citeva haine spalate in riu, nu l-ar fi colorat asa. Ce vreti de fapt sa ascundeti? De la ce ne abateti atentia?!!
Postat 18 August 2013, 12:17 de Colorant
Alo.Alo.... paraul Paris este POLUAT
Alo......Alo.......ABA Crisuri !......Alo........Primaria Oradea..........Alo.....Bolojan !.....au trecut 24 de ore.....si NIMIC......TACERE.........paraul Paris este POLUAT de aceeasi ........... pe care ii stiti deja....... dar va veni intubarea, nu-i asa ?.......... ca pisica ,acopera mizeria facuta de ea.
Postat 15 August 2013, 19:46 de un parizian
Atentie,cei cu musca pe caciula............vine....
Am semnalat de nenumarate ori in aceste pagini poluarea paraului Paris de catre o serie agenti economici si persoane fizice din zona Spitalului Judejean si mai sus de acesta spre Hanul pescarilor , NIMENI NIMIC, tacere desavarsita.Cata ignoranta din partea tuturor care sunt platiti din bani publici sa ne protejeze si sa ne asigure un mediu salubru intr-un oras credem european.In alt context toti suspusii isi compun fel de fel de scopuri aiurea ca sa risipeasca banii comunitatii pe mai cine stie ce .... fara sa aibe in vedere prioritatile urbei noastre . ! Traiasca si infloreasca POLUATORII si ai lor sustinatori !!!!, acoperiti ca pisica mizeria . Atentie : cei cu musca pe caciula ! Va anunt ca va asteapta o surpriza ! Am sesizat Kornyezetvedelmi es Vizugyi Minisszterium din Ungaria si i-am invitat sa vina sa preleveze probe autorizati prin intelegerile bilaterale incheiate intre Romania si Ungaria in ceea ce priveste poluarea . Pofta buna !
Postat 13 August 2013, 23:17 de un parizian
Citizen journalism
E corect sa prezentati punctul de vedere al autoritatilor dar daca o sa va rezumati doar la acest lucru, daca nu veti fi interesati sa faceti o ancheta proprie, nu mai e corect. Chiar daca debitul raului este scazut, acest accident nu are cum sa fie din cauza unui recipient varsat de un copil. Poate doar daca vorbim de o cisterna, de un vagon dar atunci ar fi fost mai greu de ascuns. La fel si daca ar fi avut 1.000 de caldari. N-ai cum sa nu le gasesti. Sa se coloreze toata suprafata raului si sa curga ore bune asa, nu poate fi din cauza precizata de specialistii citati. Daca nu veti face o ancheta, veti fi exact in situatia tipului de care vorbiti in ultimul paragraf si care cam are dreptate dar voi scoateti din context si prezentati opinia intr-un mod favorabil doar voua. Indiferent daca a anuntat sau nu incidentul si personal ma indoiesc ca autoritatile nu au aflat de problema in timp util dar afirmand ca nu stiau, le este mai usor sa musamalizeze accidentul, este rusinos pentru voi sau alte ziare din Oradea sa scrieti abia dupa ce un ziar de la Bucuresti o face. Aici in State, daca o astfel de fotografie este postata pe retelele sociale, ziarele intra imediat in alerta si incep investigatiile. Ceea ce faceti voi in ultimul paragraf este o romaneasca tipica, un ba pe a ma-tii. Mai mult, ii validati astfel opinia pe de o parte iar pe de alta, la fel ca securistii de la Antena 3, incercati un linsaj mediatic. Mecanismul e acelasi dar diferenta e ca individul nu e persoana publica si publicului nu-i pasa. Demonstrati ca sunteti mai buni decat Antena 3, faceti o ancheta si asumati-va rolul de caine de paza al democratiei. Si cautati pe Google mai multe informatii despre citizen journalism. PS: Cati dintre voi au in agenda acele numere de telefon unde pot anunta astfel de probleme? Sau un fax mobil? Hai sa nu fim ipocriti.
Postat 13 August 2013, 12:41 de Aba Attila
Deştept pe Facebook
Dacă ceea ce se afirmă în articol în privinţa surselor privind constatarea poluării este adevărat (şi eu cred că este), atunci trebuie să ne minunăm iarăşi de isteţimea românilor. Unii s-au gândit să faca poze şi să filmeze presupusa poluare, dar nu le-a dat prin cap să anunţe imediat autorităţile. Cu atât mai puţin să ia o mostră de apă \"poluată\" care să poată fi analizată. Dar e totuşi remarcabil faptul că unii e suficient de \"dăştepţi\" ca să posteze pe Facebook.
Postat 13 August 2013, 11:05 de CAPSEC
CRISUL PLINGE CU LACRIMI DE SINGE
daca nu era puradel cel care a vopsit crisul ci romanas cred ca lua amenda printii dar as nui nici o treaba totul este in regula
Postat 12 August 2013, 14:14 de ludovic
Asta e explicaţie tipică pentru ABA Crişuri !?!
ŢIgănuşii cu pricina au fost puşi să facă treaba asta, pentru că adevăraţii poluatori nu au vrut să fie văzuţi. Ţigănuşii au primit câte 50 lei de căciulă, iar şmecherii cu coloranţi au făcut economie la plata taxelor de colectare şi depozitare după normele legale. Voloşeniuc este aşadar un mincinos, el având penultimul domiciliu, după CI, în Vadu Crişului şi îi cunoaşte foarte bine pe coloratorii Crişului Repede, unul dintre ei fiindu-i bun prieten !?!
Postat 12 August 2013, 13:43 de Carp III
1
da locul acestor gardieni unde e? Nu cumva pe teren? Ca de aia au echipament, masini si toate cele.
Postat 12 August 2013, 13:26 de 1
nelamurire
n-am inteles paragraful de final, nu stiu de ce va suparati: baiatul a sedmnalat o lipsa de reactie a presei locale, categorie din care, evident, voi nu faceti parte. voi sunteti o categorrie speciala: santajisti cu tupeu.
Postat 12 August 2013, 12:33 de zsolt
@ardeleanu
Unii vad teoria conspiratiei peste tot. Cam cum te-ai gandit cu mintea ta ingusta, ardeleanule: a poluat Voloseniuc raul ca sa promoveze PSDul ? Trebuie sa fii dereglat ca sa te gandesti la asa ceva. Iar ca sa stii si tu, Voloseniuc e liberal. Nu-i asa ca apa pare galbena acum cu nunate albastrui ?
Postat 12 August 2013, 12:27 de Cristi
basme
@ inspectorii l-au convins, cu mare greutate, să vorbească. parcă-i în alabama în anii 50- dați vina pe negrii cei mai la îndemână vinovați. O poveste cusută cu ață albă. Cică au găsit niște bidoane pe malul crișului. Adică eu dacă îmi cumpăr niște bidoane cu ceva le duc pe malu crișului să le găsească niște puradei. Și chiar de-ar fi adevărat basmul cu „puradeii”. Le-au făcut procese verbale de contravenție? Lor sau părinților lor?
Postat 12 August 2013, 12:22 de hans
politicul
buna ziua tuturor, as vrea sa pun o intrebare interesanta, cine este acest domn Dumitru Voloseniuc, nu ca persoana....ci ca si functie..... nu cumva este numit politic acolo......si asta se si vede .... mai nou si in apa....... :) :) :) ce sa facem daca si apa a devenit rosie .. mediul politic este rosu, parlamentul este rosu, mediul afacerilor tree musai obligatoriu sa fie rosu...... mai urmeaza doar aerul sa fie rosu !!! Bafta tuturor oamenilor de bine JOS COMUNISMUL USL-ist
Postat 12 August 2013, 11:44 de ardeleanu
Faceti succesuri
Bine Ciprian! E ok sa faci like-uri pe Facebook dar nu poti da un telefon! Social Media ftw!
Postat 12 August 2013, 11:01 de Bihorean
probleme
daca cu 20 litri de dispersit poti colora crisu esti bun si sa mai si crezi ii deja o problema
Postat 12 August 2013, 10:56 de someone
Strasnici barbati, astia de pe retelele de socializare si de pe bloage...
Au dreptate ziaristii de data aceasta. Intr-o asemenea situatie cel care a avut cunostinta de poluare trebuia sa anunte de indata autoritatile si sa lase pentru mai tarziu fandoselile pe bloage si retele de socializare...
Postat 12 August 2013, 10:22 de Herlea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON