URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2016, 18:34

Scrisoare deschisă, unui expert în Artele Vizuale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dragă Domnule jurnalist Adrian Criș,

Știți oare că în occident, nu doar marile capitale dispun de muzee si galerii de artă contemporană, dar si orășele mai mici decât Oradea noastră ? Mă îndoiesc că trecând granița, ați văzut expuse opere de artă  și aici mă refer la pictură, grafică sau  tapiserie pe zidurile caselor,  pe garduri și prin parcuri. Domnule dragă, operele de artă cu exceptia sculpturilor și a instalațiilor (poate știți că acestea nu sunt lucrate cu materiale perisabile) se pot vizita în marile muzee și galerii. Nu suntem la bâlci să ni le afișăm  pe stradă în intemperii.  Noi artiștii orădeni, așteptăm cuminți, să ne ofere și urbea noastră, condiții civilizate de expunere.  Dar sa mai știți, nu atât de cuminți încât, să nu ne producem ca artiști. Există și alte orașe pe harta țări și nu  numai, unde suntem invitați cu expoziții de artă contemporană. Se pare că suntem ,,artiștii Oradiei, genii neștiute’’  doar pentru un jurnalist ca dumneavostră la care, nu îi este suficientă plaja politică să se exprime, și  brusc s-a  hotărît să performeze și  în zona Artelor Vizuale.

Dragă Domnule Criș, cu toată modestia mea, am să vă alcătuiesc un foarte scurt C.V. al Filalei U.A.P. Oradea.  În 1990, Atelier 35 Oradea, adică generația mea, așa zisă ,,Generația optzecistă’’ a luat locul întâi pe țară ca cea mai bună filială. Vorba Anei Lupaș, o mare artistă pe plan național și internațional care se ocupa de mișcarea artistică de tineret : acești orădeni,  scot expozițiile  ,,ca ciupercile după ploaie’’. Dar după anii ’90, Oradea precum și alte  orașe din țară și-au pierdut spațiile de expunere (mă refer la cele trei galerii și la Muzeul Tării Crișurilor). Bănuiesc că a-ți studiat și a-ti aprofundat fenomenul, cunoașteți și cauzele, doar sunteți jurnalist politic dragă Domnule.  Să mai știți, că mulți din trupa noastră de artiști vizuali (chiar dacă unii au plecat din Oradea) au o frumoasă activitate pe plan artistic. Sunt cu multe premii naționale și internaționale, expun, se produc și au diferite profesii : profesori, conferențiari, scenografi, graficieni, oameni cu doctorate, etc. Ei fac ARTĂ.  O parte din artiștii noștri orădeni, au facut istorie…așa să știti.                  

Se știe că în general, de la revoluție încoace, România nu pune accentul pe  Artele Vizuale. E un fapt constatat. Si totuși,  când muzeele au făcut achiziții de artă plastică (aici mă refer în special la Muzeul de Artă Contemporană din București care și-a permis doar de două ori acest lux) s-au achiziționat lucrări și de la ,,optzeciștii  orădeni).  Vă mai puneti întrebarea de ce artiștii orădeni au pretenția la spații de expunere și ateliere în orașul lor? Vă întrebați de ce nu ieșim cu picturile în stradă, Domnule Criș?  Dacă s-au mai organizat evenimente artistice la Oradea în ultimii ani, trebuie să îi mulțumesc domnului  dr. profesor Aurel Chiriac, director la fostul Muzeu al Tării Crișurilor și președinte la Filiala UAP Oradea, care ne-a organizat expoziții pe un rest de hol si o sală, unde ni s-a permis expunerea doar prin bunăvoința Bisericii Romano Catolice. Altfel, să mai știți draga Domnule Criș, că s-a pus problema desființării filialei Oradea, din lipsă de spații de expunere.

Vă citez. ,,De maeştrii de la Arte Vizuale ce să zicem? Ştim că toţi ar vrea ca Primăria, Consiliul Judeţean, Prefectura şi Guvernul să le dea galerii şi ateliere să-și scoată operele la lumină, să fie admirate, judecate sau doar văzute pur și simplu și de profani care nu dorm cu albumele lui Goya și Dali la căpătâi ? Deși, pun pariu, dacă și-ar asuma riscul poate și-ar găsi în stradă și mușterii care să le mai cumpere din lucrări. Am încheiat citatul.

Cu asemenea limbaj facil, uzitat de un jurnalist, mă îndoiesc că aveți  capacitatea de înțelegere, de compasiune și pentru generația tânără care vine după noi și care nu dispune de condiții materiale și fizice, pentru a se exprima prin ARTĂ. Dragă Domnule Criș, să mai știti, că ARTA se face cu HAR, dar și cu efort și bani. Și dacă vom  fi apreciați sau nu, de mușterii ca dumneata, noi tot vom face ARTĂ. Și știți de ce ? Că altfel nu putem respira. 

Cu respect, Vioara Bara, dr. scenograf și artist plastic

P.S.  Apropo,  de ce Oradea nu a candidat la titlul de ,,Capitală  culturală europeană’’, nu se datorează faptului că ,,artiştii Oradiei sunt genii nestiute’’ după  cum ati afirmat în ziar. Era necesar să se renoveze acest oraş, să se astupe toate gropile (s-a facut şi arată deja ca un mic oraş occidental) si acum, aşteptăm cuminţi, să se finanţeze şi expoziţii inernaţionale de arte vizuale, festivaluri de teatre, de muzică, de circ etc.  Să mai ştiţi dragă Domnule, că avem mare nevoie de spatii culturale, atât  U.A.P. cât şi de Teatrul Regina Maria. Şi, să  mai ştiţi un lucru: ARTA se face cu bani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
ies artistii...
...si in spatiile publice, garantat, dar DE UNDE sa iesi, daca n-ai macar minim de reprezentare ? Ce, aia de pe Republicii e galerie ? Sa fim seriosi, si ABC-ul lui Andrica de pe Republicii e mai mare :D
Postat 28 Septembrie 2016, 11:04 de AgentulTermic
Jurnalistul
În primul rând este un mare păcat că pe lângă toată această „dezvoltare” a urbei noastre se uită sau se dorește a se uita cultura. Dar oarecum ne putem și declara obișnuiți cu această practică a edililor noștri. În al doilea rând, personal, am foarte mari rețineri cu privire la „anchetele” jurnalistice sau fie și articolele cele mai nesemnificative semnate de acest domn jurnalist, dat fiind că articolele sale, sunt cum ar spune românul, „cu dedicație”. Asta fie din partea cuiva sau pentru cineva, dar nici vorbă într-un scop bun. Este trist...Trist pentru că uităm de cultură, trist pentru că jurnalismul din 2016 nu mai are nimic în comun cu ceea ce ar presupune cu adevărat această breaslă și mai trist este că asemenea articole ale unor, „jurnaliști” de acest gen, ajung să influenteze o masă mare de cititori, naivi.
Postat 28 Septembrie 2016, 09:46 de lucian99
capris
statu e de vina...capră!
Postat 28 Septembrie 2016, 06:50 de omul_din_ombuds
Cumintenie?
1. Apreciez faptul ca "reactionati ". 2. Chiar asa de degradant ar fi ptr. tinerii artisti oradeni sa-si expuna cateva din creatiile lor in spatii neconventionale,de ex. holurile unor licee/facultati, holul primariei/prefecturii/tribunalului/bancilor/spitalelor etc.(deci exclus intemperii),locuri unde "vine " lumea volens-nolens si isi "asteapta ' randul uneori zeci de minute/ore ?! In mod sigur ,si-ar arunca un ochi asupra lucrarilor expuse,poate chiar mai mult.. 3. Sunteti de acord ca daca nu vine Mahomed la munte, atunci tre' sa vina muntele la Mahomed ?!4. Sunt ultraprofana in domeniu dar comentariul meu este cu cele mai bune intentii,credeti-ma.
Postat 27 Septembrie 2016, 21:23 de Iness
credeti ca stie...
...asta care se crede cineva, ce e aia arta, d-na profesoara ? Mi-amintesc ce ne spuneati despre talent, munca si demnitatea de artist, dar acest... trist care se autointituleaza jurnalist am serioase rezerve ca stie ce sunt acelea :) Nu se intreaba tristul "jurnalist" de ce iubitul lui primar ... vrea sa desfiinteze orice inseamna cultura, arta, educatie in Oradea ? Uite-asa, ca pe prosti ii manipulezi cum vrei tu, dar oamenii educati nu casca gura la asemenea specimene ... !
Postat 27 Septembrie 2016, 19:23 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON