URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2015, 08:20

Preasfinţit la DNA: Episcopul Virgil Bercea, cercetat de DNA pentru afaceri cu primarul penal al Beiușului

Preasfinţit la DNA: Episcopul Virgil Bercea, cercetat de DNA pentru afaceri cu primarul penal al Beiușului TROC CU PĂCAT. După administratorul Episcopiei Greco-Catolice, Ovidiu Constantin, procurorii DNA Oradea îl cercetează şi pe însuşi Preasfinţitul Virgil Bercea (foto), bănuit că ar fi binecuvântat târgul făcut de acesta cu edilul Beiuşului, dându-i un spaţiu comercial pe o chirie simbolică pentru a scuti Biserica de plata impozitelor pe alte 51 de imobile
Preasfinţit la DNA: Episcopul Virgil Bercea, cercetat de DNA pentru afaceri cu primarul penal al Beiușului GHNION. De când cu noul dosar de corupţie, fostul edil al Beiuşului, Adrian Domocoş, e lovit de nenoroc. A fost suspendat din funcţie, arestat, iar reprezentanţii băncii cu care negociase închirierea spaţiului primit de la greco-catolici au rupt înţelegerea ce i-ar fi adus anual 20.000 euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul reprezintă Eparhia în toate problemele juridice şi "este înzestrat cu putere legislativă, executivă şi judecătorească". Asta spune Codul canoanelor bisericilor răsăritene, legea după care funcţionează în România Biserica Greco-Catolică.

Şi acesta e şi motivul pentru care episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a ajuns în colimatorul procurorilor DNA. Îl suspectează că a ştiut şi totuşi a închis ochii la târgul necurat încheiat de administratorul eparhial, Ovidiu Constantin, cu fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, căruia i-a dat în chirie un spaţiu comercial, pe o sumă simbolică, pentru ca în schimb să nu încaseze taxele şi impozite datorate de Biserică.

Oficial, anchetatorii nu i-au adus episcopului, încă, nicio acuzaţie. Au calculat însă paguba, care ar depăşi 300.000 lei, au obţinut rearestarea edilului şi au pus sub învinuire încă cinci funcţionari ai municipalităţii beiuşene, în frunte cu secretarul Consiliului Local, Viorel Mateaş, dar şi pe contabila şefă a Episcopiei, Stela Iambor.

Din arest...

Luare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar. Acestea au fost principalele acuzaţii pentru care, pe 15 decembrie 2014, edilul-şef al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a fost reţinut pentru 24 de ore, plasat în arest la domiciliu şi apoi suspendat din funcţie.

Acuzele au fost formulate într-o anchetă privind modul în care în 2011 Domocoş ar fi profitat de funcţie pentru ca firma pe care o patronează din umbră, Alge Dom Com SRL, să obţină de la Episcopia Greco-Catolică închirierea unui spaţiu comercial pe o sumă simbolică, de 3.000 lei pe an, pentru ca ulterior, în 2013, să-l subînchirieze agenţiei locale a Raiffeisen Bank, contra a 2.000 euro pe lună. O sumă de 40 de ori mai mare decât cea pe care o achita el Episcopiei!

Afacerea a provocat în Episcopie un scandal fără precedent, provocând demiterea protopopului de Beiuş, Ioan Mada, şi reţinerea, tot anul trecut, pe 15 decembrie, pentru 24 de ore, a administratorului eparhial, Ovidiu Constantin. Motivul? Dare de mită, fiindcă afacerea cu firma edilului ar fi fost, susţin procurorii, o şpagă mascată oferită acestuia. Asta pentru că, după cum le-a declarat fostul protopop Ioan Mada, Domocoş a scutit cu de la sine putere Episcopia de la plata impozitelor pe spaţiile comerciale pe care aceasta le deţine.

Moşia lui Domocoş

Percheziţiile şi audierile care au urmat au relevat că Primăria Beiuş funcţiona cu totul în slujba edilului-şef. Anchetatorii au descoperit că firma Alge Dom Com, patronată din umbră de Domocoş şi deţinută în acte de mama şi de soţia sa, a început în mai 2014 renovarea spaţiului închiriat de la Episcopie, o clădire monument istoric, fără să fi avut proiect tehnic şi fără avizele Direcţiei pentru Cultură şi Inspectoratului în Construcţii. Avea, în schimb, un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie eliberate de Primăria Beiuş pe 18 iunie, deci după demararea lucrărilor, în care se arăta că firma angajată să execute lucrările respecta condiţiile pentru a le... începe.

Procurorii au constatat, de asemenea, că Episcopia Greco-Catolică avea în Beiuş 51 de spaţii comerciale pentru care în perioada 2009-2013 a încasat chirii de 1,2 milioane lei, dar niciunul nu era declarat la Primărie în vederea impozitării. Singurul imobil deţinut oficial de Biserică în Beiuş era un apartament, şi acela declarat abia pe 5 decembrie 2013 de administratorul eparhial Ovidiu Constantin. Dar, nefiind folosit în scop comercial, era scutit de impozit.

Atenţie! Se toarnă...

Procurorii i-au pus sub inculpare pe secretarul Consiliului Local Beiuş, Viorel Mateaş, şi pe un referent de la Biroul Arhitectului Şef, Ioan Uşvat, care semnaseră documentele emise în fals pentru autorizarea renovării spaţiului închiriat de firma primarului de la Episcopie. Totodată, i-a pus sub acuzare şi pe auditorul Primăriei, Daniela Petruţ, şi pe inspectorii Biroului Impozite şi Taxe, Florin Morgovan şi Daniela Blaga, care nu au făcut demersuri pentru ca Episcopia să declare imobilele în vederea impozitării. Conform calculelor DNA, paguba creată bugetului local prin neîncasarea taxelor şi impozitelor în perioada 2009-2013 se ridică la 329.231 lei.

Aproape toţi funcţionarii, spun anchetatorii, şi-au recunoscut faptele, dar au pretins că le-au comis pentru a nu se pune rău cu primarul. Unii din ei au oferit şi informaţii importante în alte dosare, referentul Ioan Uşvat dezvăluind, de exemplu, că a fost obligat de Domocoş să acopere cu acte abuzul comis de patronul Unicarm, sătmăreanul Vasile Lucuţ, care în 2010 îşi construise în centrul Beiuşului un magazin fără nicio autorizaţie, scăpând fără amenzi pentru că, în schimb, a cotizat generos, cu 50.000 lei, la Asociaţia Fortuna Beiuş, ONG patronată de edilul-şef.

Din nou în arest...

Noile informaţii au determinat acum două săptămâni şi formularea de noi acuzaţii împotriva primarului Adrian Domocoş, între timp suspendat din funcţie. Pe lângă infracţiunea de luare de mită de la Episcopie, acesta e acuzat acum şi de 4 infracţiuni de abuz în serviciu.

"În schimbul primirii, drept mită, a imobilului, inculpatul nu şi-a îndeplinit atribuţiile de primar în perioada 2009-2014, respectiv nu a întreprins niciun demers pentru impozitarea clădirilor Bisericii Greco-Catolice, nu a dispus niciun control sau inspecţie fiscală, deşi ştia că imobilele sunt folosite pentru activităţi economice. Acest fapt constituie una dintre formele de protecţie acordate de inculpat Episcopiei", susţin anchetatorii în referatul cu care la mijlocul acestei luni au obţinut ca fostul edil să fie transferat din arestul la domiciliu, unde se afla din decembrie, în Arestul Poliţiei Bihor.

Pe urmele episcopului

În paralel, procurorii au extins cercetările şi asupra reprezentanţilor Episcopiei Greco-Catolice din rândul cărora, pe lângă administratorul Ovidiu Constantin, inculpat în decembrie pentru dare de mită, au pus-o sub învinuire, acum, şi pe contabila şefă Stela Iambor, fiindcă nu a declarat la Primărie toate imobilele Bisericii. Mai mult, bănuind că atât administratorul, cât şi contabila şefă au acţionat cu acceptul episcopului Virgil Bercea, procuroii DNA l-au audiat şi pe acesta, deocamdată ca simplu martor. Anchetatorii au cerut Episcopiei să le comunice oficial, de asemenea, care sunt atribuţiile "lumeşti" ale episcopului în administrarea bunurilor Eparhiei şi în negocierea şi semnarea contractelor. Potrivit legilor bisericeşti, cei care deţin puterea deplină în eparhii sunt tocmai episcopii. "Episcopul este cel care conduce Eparhia, cu putere legislativă, executivă şi judecătorească", spune Codul canoanelor Bisericilor Orientale, "Constituţia" Bisericii Greco-Catolice.

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Eparhiei, Ioan Ivuţ, spune că, până la finalizarea anchetei nu poate să facă declaraţii. "Pot să vă spun însă că Episcopia a pus la dispoziţia DNA toate informaţiile şi documentele solicitate, inclusiv cele privind atribuţiile episcopului. A fost transmisă şi o copie a Codului canoanelor Bisericilor Orientale, unde sunt stipulate toate atribuţiile pe care episcopul le are în diaceza sa", explică purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Întrebarea e, aşadar, dacă va fi sau nu pus să dea cu subsemnatul însuşi Prea Sfinţitul, pentru complicitate la afacerile lui Adrian Domocoş? Procurorii vor decide în curând. Cert e însă că edilului-şef al Beiuşului i-au pus deja "cruce" peste întreaga carieră politică.


PRIMĂRIE DECIMATĂ
Penalii lui Domocoş

Cei cinci funcţionari inculpaţi în dosarul afacerilor primarului Adrian Domocoş cu Episcopia Greco-Catolică se adaugă altor opt angajaţi suspendaţi deja din funcţii şi trimişi în judecată într-un alt dosar, pentru decontarea a 1,2 milioane lei pentru lucrări la canalizarea oraşului, către o firmă de apartament, Top Construct, care câştigase o licitaţie organizată în mandatul predecesorului lui Domocoş, Silviu Odobasianu, dar care nu a mai executat lucrările.

Cei opt sunt Gelu Hasan, responsabil tehnic pentru implementarea proiectului, Maria Nicolae, care în calitate de şefă a Serviciului Buget-Finanţe trebuia să certifice cheltuielile în cadrul proiectului, Emil Oaie, şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Investiţii, Gigel Mihailovici, Maria Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Octavian Codreanu (fost primar al Beiuşului între 1996-2000), aceştia cinci din urmă membri ai comisiei de recepţie.

În acest dosar, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Adrian Domocoş e acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citiţi şi:

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea, despre acuzaţiile DNA: "Nu este uşoară această cruce"

Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
cash, imobile, masini - o viata imaculata de popa, religia nu conteaza, poporul cotizeaza
dupa politiceni si oameni din fotbal, ar trebui puricati si popii, ca mari smecherasi s-au mai facut. toti sunt imbuibati cu bani, imobile, masini, din banii enoriasilor. of course ca unii mai fac si cate un azil, gen padre bercea, insa asta a fost descurcaret de la inceputuri, acoperit de donatii de la italieni. naiba stie ca traim niste vremuri cand parintii pleaca de acasa sa castige o paine ca sa-si poate intretine pruncii, care raman in grija scolii - mancatoare de bani si nefurnizoare de educatie minima morala sau civica, si apoi in grija bisericii, care in afara de rol financiar si de comanda in stat, nu se remarca cu altceva. bine a zis bendeac in ultima emisiune inainte sa fie dat afara - biserica intrece orice banca, are mai mult cash decat oricine in tara asta.
Postat 25 Februarie 2015, 23:30 de roger
Supersfintit la bulau.
Pe asta l-ati pupat fara intrerupere, pe la partile dorsale. Cine se aseamana se aduna.
Postat 25 Februarie 2015, 17:41 de Control_Room
?
Ce nume interesante citesc! Boloș, Oaie...Or fi rude cumva cu..?
Postat 25 Februarie 2015, 12:36 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON