URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2016, 12:31

"Nu suntem toţi la fel": Îşi lasă meseriile bănoase pentru a demonstra că politica poate fi făcută şi "cu mâinile curate"

'Nu suntem toţi la fel': Îşi lasă meseriile bănoase pentru a demonstra că politica poate fi făcută şi 'cu mâinile curate' "FĂRĂ ŞMECHERII". Silviu Dehelean (dreapta) şi Cristian Rusu (stânga) ştiu că oamenii sunt sătui de politică fiindcă politicienii s-au ocupat mai ales de interesele lor. "Ne-am băgat în politică exact pentru asta, să le arătăm că sunt politicieni care să se ocupe de interesele tuturor fără şmecherii"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunt încă tineri, au familii împlinite şi profesii bănoase, dar au simţit că "aşa nu mai merge": politica, oricât de mult ar crede unii că e "treaba altora", le influenţează tuturor, inclusiv lor, vieţile. Unul, Silviu Dehelean, notar, celălalt, Cristian Rusu, avocat, s-au lovit zi de zi, în meseriile lor, de legile incomplete, confuze şi interpretabile, aşa că au decis să "intre în teren".

"Dacă toţi stăm pe margine, schimbarea n-o să pice din cer. Trebuie s-o facem noi", zic cei doi prieteni, care s-au alăturat USR şi candidează, primul la Camera Deputaţilor, celălalt la Senat.

Curaţi şi profesionişti

Silviu Dehelean are 37 de ani şi de 15 ani este notar. Cristian Rusu are 42 şi de 19 ani face avocatură. Amândoi au familii cu copii, câştigă mult peste medie, astfel că la o primă vedere ai zice că n-ar trebui să le pese că în jurul lor furtul şi minciuna au devenit valori, iar hoţii şi demagogii modele de urmat.

Se întâmplă, însă, ceva îmbolnăvitor, zic cei doi. "România a ajuns prizoniera politicienilor de stânga şi de dreapta care mimează schimbarea, făcând legi încâlcite şi aberante. Aşa nu mai merge", spune Rusu. "Una din reuşitele politicienilor de până acum e că le-au indus oamenilor ideea că politica este o treabă murdară pe care o fac numai persoane care se simt bine în murdărie. Tocmai pentru că nu suntem toţi la fel, noi credem că se poate face politică şi fără să te mânjeşti. Politică se poate face şi cu mâinile curate!", completează Dehelean.

După ce fosta Uniune Salvaţi Bucureştiul a provocat la alegerile locale din Capitală un declic ce le-a dat speranţă, iar în vară s-a transformat în partid cu numele Uniunea Salvaţi România, cei doi prieteni au simţit că aici e locul lor. "Deviza noastră, «În sfârşit ai cu cine!», e pe bune: USR este un partid de oameni curaţi şi profesionişti", subliniază avocatul.

Simplu şi la vedere

Dincolo de principii generale, fiecare are în cap exact ce vrea să facă dacă va fi ales. "Trebuie să simplificăm legislaţia, să eliminăm politizarea şi excesul birocratic, să facem administraţia transparentă şi eficientă. Vrem să informatizăm şi să integrăm toate bazele de date din instituţiile publice. S-au dat bani grei pentru sisteme informatice, dar nu funcţionează. La CAS se blochează cardul de sănătate, iar baza de date nu e legată la Finanţe. În primării nu sunt legate Evidenţa Populaţiei cu Taxele şi Impozitele. Nu mai vrem ca oamenii să ducă hârtii de la un ghişeu la altul, asta e furt de timp din viaţa oamenilor", spune Dehelean.

În aceeaşi ordine de idei, USR vrea un sistem electronic de control al achiziţiilor publice care să genereze alerte în aşa fel încât controalele să nu mai fie făcute aleatoriu, ci ţintit, la primele indicii de furt ori risipă. "Dacă, de exemplu, în Bihor se cumpără 2 pixuri pe cap de elev, iar în Mehedinţi 100 de pixuri, sau dacă preţul unui pix e mai mare în Bucureşti decât în Cluj, Curtea de Conturi trebuie să afle rapid de ce".

Notarul are şi propuneri derivate din propria experienţă. "Ne trebuie o lege a Cadastrului completă, pentru a avea situaţia tuturor proprietăţilor, pentru a şti cine sunt proprietarii şi cine să plătească impozitele". Nu în ultimul rând e necesară armonizarea prevederilor din diferitele legi: "Potrivit Codului Civil, un PFA nu poate deţine patrimoniu, dar dacă nu are patrimoniu nici nu poate accesa fonduri europene. E un nonsens care trebuie rezolvat", exemplifică Dehelean.

Un stat predictibil

"Vreau să desfiinţăm posibilitatea ca unele reglementări nelegale să poată fi impuse sub alte forme", spune şi avocatul Rusu. "Am avut timbrul de mediu, care s-a dovedit nelegal, schimbat apoi cu taxa de primă înmatriculare, rebotezată ulterior taxă de mediu. Nu mai trebuie permise şmecherii din acestea". Procedurile judiciare, continuă el, trebuie simplificate la maximum: "Cetăţenii să fie degrevaţi de obligaţia de a prezenta în faţa judecătorilor tot felul de acte administrative pe care instanţele le pot obţine direct de la instituţiile publice, de exemplu de la Starea Civilă, de la Cadastru etc".

Este, de asemenea, necesar ca Justiţia să fie predictibilă, pentru ca într-o speţă similară hotărârile judecătoreşti să nu mai difere de la o instanţă la alta, şi să nu se "reducă" doar la DNA, ci posibilităţile de furt să fie reduse la minimum prin proceduri administrative care să le împiedice. "Trebuie să umblăm la cauzele problemelor de tot felul pe care le avem, nu la efecte", consideră Cristian Rusu.

Convinşi că România a ajuns la răscruce şi trebuie să iasă din impas, cei doi prieteni speră ca pe 11 decembrie, când se vor afla în faţa urnelor, cât mai mulţi bihoreni să arate că gândesc la fel ca ei. Altfel, şi unii şi alţii se vor mai învârti în cercul vicios al ultimilor 27 de ani cel puţin încă 4 ani de-acum înainte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Vom vedea
E simpatic cand PSD e foarte ingrijorat de faptul ca si USR are bani. Nu stiu cine a gandit legea electorala, dar a facut lucrurile atat de birocratice, nu pot ramane bani la filiale locale, trebuie sa mearga la Bucuresti, si de acolo sa fie ceruti, nu poti cheltui bani pe care i-ai primit inaintea inceperii campaniei, o serie de amendamente care mie imi arata ca se doreste sa nu intre noi actori pe scena politica. Daca nu am fi crescut intr-o cultura masochista, ar trebui sa fugi cand vezi hatisul birocratic ce il ai de depasit cand vrei sa candidezi. (si nu ai nasi in sistem)
Postat 09 Decembrie 2016, 21:01 de Iolanda
notarii si casta lor inchisa...
familiile de notari au un fel de sange albastru si se lasa mostenire prin sange... aici nu mai functioneaza legea concurentei libere...stim noi cum devii notar... de ce oare nu avem decat clanuri notariale si piata asta e inchisa pentru cei care nu provin din familii de notari??? o fi avand ceva treaba asta cu libertatea si democratia ?
Postat 09 Decembrie 2016, 10:09 de Traian
XL
Totusi, nu cred ca va mere treaba fara manusi. XL. Om vedea.
Postat 08 Decembrie 2016, 19:01 de Iness
OAMENI NOI SI NEPATATI
"Concluzia unei anchete realizate de AEP este că Nicuşor Dan a primit, de cele mai multe ori, bani în propriile sale conturi pentru a-i direcţiona ulterior către conturile legale de campanie, în mod total netransparent. De asemenea, prin intermediul unei campanii de donaţii online, Nicuşor Dan a oferit unei asociaţii „de casă”, Asociaţia G2, 5% comision pentru sumele donate. Practic, 5% din toţi banii donaţi de bucureşteni pentru campania lui Nicuşor Dan au ajuns în buzunarele unor „prieteni” ai preşedintelui USR/USB. Nu în ultimul rând, conform documentului AEP, finanţarea campaniei lui Nicuşor Dan suferă şi de alte inadvertenţe majore, acesta primind bani de la cetăţeni străini fără domiciului în România şi fără drept de vot. Una dintre cele mai grave încălcări descoperite este aceea a utilizării unor fonduri de campanie pentru a realiza propagandă electorală pe 4 iunie 2016 prin intermediul Facebook, atunci când, legal vorbind, orice fel de campanie electorală era interzisă. Este, în mod evident, o încălcare gravă a legii. Nicuşor Dan a folosit de asemenea bani de campanie pentru a se plăti pe el însuşi. Sursele noastre susţin că din aceste motive, membrii Autorităţii Electorale Permanante sunt extrem de reticenţi la a deconta orice sume depuse de partidul lui Nicuşor Dan. Toate aceste informaţii ar fi urmat să iasă la lumină în spaţiul public. Însă acest lucru nu s-a întâmplat pentru că, înainte să facă o sesizare la DNA, Ana Maria Pătru, şefa AEP, a fost arestată pentru o mită primită din partea firmei SIVECO în 2009. Din cauza situaţiei actuale de la AEP, Nicuşor Dan a scăpat, pentru acest moment, de o cercetare penală care să clarifice lucrurile." ( presa centrala / 08.12.2016 )
Postat 08 Decembrie 2016, 09:34 de TDS
eu nu votez cu ei, ci cu PRU
dom-le, deci nu mai merge nici avocatura nici notariatul! baietii e blazati!
Postat 08 Decembrie 2016, 04:19 de ADINA
PLICUSOR BAN
@MS: Dar de ce " se rade " atat de bine baietii ( ca e...adolescenti...) ? Eu " m-am ras " cand am citit titlul ! Hai ca Dehelean il lasa pe tac'su in loc ( cred, nu stiu sigur dar ma gandesc ca ce naste din notar...notar se face ! ). Despre Rusu nu stiu nimic...ma voi documenta ! Eu stiu doar o avocata de...impact major in Oradea ( sotie de fost Presedinte de Tribunal ceea ce evident nu conteaza absolut deloc intrr-un STAT DE DREPT ( I ). Ba mai stiu un cuplu gen Stan si Bran, tot de impact (doarunul e sef ) pana a aparut japita Vladescu de la Bucuresti !
Postat 07 Decembrie 2016, 20:03 de TDS
Asa da
Bravo baieti, va astept de 26 de ani! Pe 11 decembrie votez USR.
Postat 07 Decembrie 2016, 16:05 de MS
Bine
Serivicii ale statului roman eficiente, informatizare, pentru a nu fi risipit timpul oamenilor. De acord cu voi.
Postat 07 Decembrie 2016, 16:01 de Iolanda
Nu ma
tara are nevoie de bipezi, plagiatori, patroni conectati la contractele cu statul, fosti senatori si deputati care au frecat o 4 ani fara rezultate notabil pt bihoreni!
Postat 07 Decembrie 2016, 14:53 de User anonimizat
pffff
Cand vom recunoaste ca ce s-a rezolvat in cei 27 de ani de la comunismul cu fatza capitalista, nu a facut decat sa fie un capitalism cu fatza comunista.Parerea mea ca urmeaza ori recuperarea averii poporului, ori pierderea completa. Generatiile tinere aud povesti de la cei mai varstnici despre uniunea familiala si de buna vecinatate care era ianinte de 1989, cand orice te putea caza in miezul noptii la el in casa sau curte fara frica, sau cand ''imprumutam'' o lingura de zahar, o cana de ulei, de la vecini, sau cand era iarna mancam portocale si banane verzi. Atunci cand nu auzisem de hrana sanatoasa sau NATURALA!...Istoria se repeta atunci cand nu o cunosti, sau iti doresti altceva.
Postat 07 Decembrie 2016, 14:52 de Maricel
LOL
Exact de un avocat si de un notar are nevoia politica in tara asta... Avocatii si notarii sunt clar cei mai corupti in Romania.
Postat 07 Decembrie 2016, 13:20 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON