URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Frăţia penalilor

Dosarul poliţiştilor corupţi dezvăluie un secret neaşteptat: chestorul Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea s-au făcut masoni şi îşi protejau "fraţii" în anchete şi procese. DNA suspectează că magistratul de la Tribunalul Bihor i-a rezolvat un proces patronului CIAC, Ioan Mintaş, care îl "năşise" întru masonerie împreună cu chestorul Popa, iar şeful Poliţiei ar fi tergiversat anchetarea afaceristului-politician pentru o "combinaţie" de 1,3 milioane lei cu Universitatea, în vreme ce pe Galea l-ar fi prevenit cu privire la anchetarea unor bănuieli de corupţie.

Bébé de vânzare!

Doi soţi de etnie romă din Ciumeghiu, plecaţi la cerşit în Franţa împreună cu fiica lor însărcinată, şi-au vândut nepoata unei familii de francezi, încă din burta mamei. Afacerea a ieşit la iveală după ce familia de romi a ajuns acasă, iar tânăra s-a împăcat cu tatăl bebeluşului care, aflând de tranzacţie, a dus-o la Poliţie şi acum îi cere... despăgubiri.

Taxă pentru taxă

Municipalitatea orădeană creşte biruri pentru a acoperi deficitul de 2 milioane euro provocat bugetului local de eliminarea celor 102 taxe şi creşterea cu 20% a lefurilor funcţionarilor. Din februarie, Primăria dublează unele chirii şi scumpeşte de 15 ori unele concesiuni, majorează cu 4,6% tariful pentru ridicarea deşeurilor şi cu 16,67% accesul la Ştrandul Ioşia şi la Zoo, urmând ca din 1 martie să scumpească şi parcările cu 30%.

Ce-ai cu mine, măi vecine?

Convieţuirea în condomenii îi face pe orădeni dependenţi de vecini chiar şi în chestiunea confortului din propria locuinţă. Sute de proprietari de locuinţe situate în curţi comune şi blocuri tremură de frig, deşi plătesc utilităţi şi impozite majorate, fiindcă din sărăcie ori indiferenţă,vecinii se opun racordării la gaz, înlocuirii instalaţiilor ori reabilitării imobilelor.

E loc în puşcărie!

Penitenciarul Oradea este ocupat în proporţie de numai 90%, având 463 de deţinuţi la 516 paturi. Condamnaţii din Parcul Traian sunt "cazaţi" în camere cu băi proprii, ventilatoare şi televizoare, aproape 100 prestând munci prin care anul trecut au rotunjit bugetul închisorii cu aproape 1,4 milioane lei.

Weekend-ul zăpezii

Iarna e în toi, iar amatorii de munte şi zăpadă sunt chemaţi să se bucure de ea, la finalul săptămânii, pe una dintre cele mai căutate pârtii din zona noastră, Piatra Grăitoare, din satul de vacanţă Vârtop.
Ediţia din acest an a Serbărilor Zăpezii programează o serie de concerte, pe mai multe gusturi, precum şi concursuri pentru amatorii de sport şi de distracţie. Cât de aşteptat este evenimentul o arată şi faptul că marea majoritate a locurilor de cazare din zonă, dacă nu chiar toate, au fost deja rezervate...

ORADEA NOASTRĂ:

Puşi la plată!

În penultima zi lucrătoare a anului 2016, Ministerul Mediului a modificat legislaţia privind obligaţiile primăriilor referitoare la colectarea deşeurilor. Dacă până acum fiecare localitate trebuia ca anual să recicleze măcar 15% din deşeuri, de acum trebuie să scadă cu câte 15% cantitatea de deşeuri aruncate, indiferent cât reciclează. Drept urmare, chiar dacă în 2016 a reciclat mai multe deşeuri decât în anul precedent, va fi pusă la plată şi Oradea!

Stăpânul călătorilor

În urmă cu două săptămâni, Oradea a fost gazda celor mai premiaţi porumbei voiajori din ţară. Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România, condusă de orădeanul Marius Tunduc, a organizat aici în weekend tradiţionala expoziţie anuală, eveniment care a atras columbofili din toate colţurile ţării, dar şi vizitatori din străinătate. Şi mai mulţi vor veni însă peste patru ani, când la Oradea va avea loc următoarea Olimpiadă a porumbeilor voiajori, la care participă concurenţi din întreaga lume. O veche ambiţie a orădeanului, devenită acum realitate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON