URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2015, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea blocată!

În curând, traficul auto din Oradea va fi transformat în coşmar de cele peste 26 de şantiere care vor fi deschise concomitent. Cea mai mare campanie edilitară din istoria oraşului va începe în Piaţa Unirii, care va fi închisă circulaţiei de luna aceasta, după care lucrările la reţelele de apă, canalizare, termoficare şi drumuri vor cuprinde treptat oraşul, blocând circulaţia din buricul târgului până pe şoseaua de centură, unde se construiesc două pasaje supraterane.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Vioara Braun, supravieţuitoare a lagărului nazist de la Auschwitz:
"Aţi intrat pe poartă, veţi ieşi pe coş!"

Când încă îşi trăia adolescenţa la Marghita, viaţa sa a ajuns la mâna unor monştri care urau tot poporul ei. Pentru ea, un simplu gest al "îngerului morţii", sadicul dr. Josef Mengele, a făcut diferenţa între viaţă şi moarte.
Orădeanca Vioara Braun, fostă Rosenzweig, ajunsă acum la 88 de ani, a fost decorată săptămâna trecută de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi supravieţuitori ai lagărelor naziste, în semn de respect pentru suferinţele prin care a trecut.
Deşi şi acum mai are coşmaruri pe seama experienţei din tinereţe, femeia a acceptat să-şi spună mărturia BIHOREANULUI. "E important să vorbesc despre ce-a fost, ca să nu se mai întâmple", spune ea.

Pe limbi diferite

Plănuită de PNL de anul trecut, schimbarea alianţei locale cu PSD se naşte greu din cauza UDMR, ai cărei lideri pretind privilegii etnice de neacceptat. Refacerea majorităţilor şi înlocuirea viceprimarului Oradiei, Ovidiu Mureşan, şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Mang, sunt tergiversate de troica Kiss-Szabo-Biro, care ar fi cerut liberalilor inclusiv "maghiarizarea" administraţiei locale.

Gazat în hală

Poliţişti, procurori, inspectori sanitari şi specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă investighează moartea suspectă a unui paznic de la o fermă avicolă din Cefa. Anchetatorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă, pentru că bărbatul s-ar fi intoxicat din cauza propriului patron, care ar fi dispus oprirea sistemului de ventilare al fermei ca să nu răcească... puii.

Milionari pe datorie

Oradea mizează în 2015 pe un buget-record de investiţii de 800 milioane lei, de patru ori mai mare decât anul trecut şi de opt ori peste nivelul de acum doi ani. Pentru a cofinanţa proiectele cu fonduri UE, în valoare de 261,4 milioane euro, care trebuie terminate până la finele anului, municipalitatea va fi nevoită să se împrumute cu o sumă record de 35 milioane euro, reprezentând circa 70% din veniturile proprii pe un an.

Tăiaţi pe nesimţite

Timp de patru ani, şefii Serviciului Judeţean de Ambulanţă au "amputat" veniturile salariale ale celor 400 de salariaţi, fără să-şi dea seama nimeni. Medicii, asistentele şi ambulanţierii au reclamat conducerea SAJ Bihor la Ministerul Sănătăţii pentru că le-a plătit doar trei sferturi din sporuri, prejudiciindu-i cu 2,2 milioane lei.

România arde gazul!

La fel ca Oradea, toate celelalte şase oraşe din ţară care au primit fonduri UE pentru modernizarea sistemelor de termoficare au optat pentru încălzirea pe gaz. Pentru că un CET pe cărbune este poluant şi scump, patru municipii îşi construiesc termocentrale noi pe gaz, iar trei oraşe îşi retehnologizează centralele pe care, spre deosebire de Oradea, au avut grijă să le întreţină de-a lungul timpului.

Bara, spre puşcărie

Fosta secretară a Consiliului Local Sânmartin, Livia Bara, a fost condamnată pentru învârtelile cu terenuri. Nevoită să demisioneze în 2005, când prefectul Ilie Bolojan o prindea cu acte măsluite, şi pusă sub inculpare de DNA în 2013, "Muma pământurilor" a fost condamnată, în sfârşit, de Tribunalul Bihor la 4 ani şi 10 luni închisoare, plus plata a peste 400.000 euro.

Spectator de carieră

De peste şase decenii, Terezia Boariu este cea mai fidelă spectatoare a Filarmonicii. Prezentă în sala de concerte încă de la primul spectacol, susţinut în 1949, Terezia Boariu poate număra pe degetele unei singure mâini reprezentaţiile de la care a lipsit, la fel cum poate face şi cu premierele teatrale ratate.

Arenă pentru maşinuţe

Amatorii de raliuri vor putea să-şi satisfacă hobby-ul, curând, chiar la Oradea. E drept, la o scară de 10 ori mai mică.
Cursele vor fi organizate la Race World Arena, o hală unde orădenii vor putea să se întreacă în mânuirea unor automodele ce imită în detaliu maşinile de off-road, pe o pistă ca la carte, cu obstacole şi trambuline.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON