URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Molimă în Padiş

Brazii seculari din Parcul Natural Apuseni se usucă pe picior, devoraţi de o insectă-parazit pe care autorităţile silvice nu reuşesc s-o extermine.

În timp ce gândacul-tipograf face ravagii în pădurile de conifere, distrugând deja 300 de hectare, specialiştii Direcţiei Silvice susţin că nu pot interveni pentru stârpirea parazitului fiindcă nu le permite Administraţia Parcului, care îi bănuieşte, însă, că vor să taie arborii ca să-i... comercializeze.

De la grădi, la spital

O educatoare din Sânmartin e acuzată de părinţii unui copil de 3 ani că, după ce acesta şi-a spart capul la grădiniţă, nici măcar n-a anunţat un medic.

Lavinia şi Andrei Covăşdan au aflat despre incident numai după ce bunica micuţului, care voia să-l scoată de la grădiniţă, l-a găsit cu sângele curgându-i din cap, educatoarea Nicoleta Albu susţinând că nu ştie nici când, nici cum s-a lovit.

“Spioana” de la Finanţe

Abia trimisă în judecată pentru că „îndulcea” contra cost rezultatele inspecţiilor fiscale, adjuncta şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor s-a ales cu încă un dosar.

DNA Oradea i-a deschis Adrianei Sime un nou dosar, sub acuzaţia că a deconspirat inspecţiile inopinate, anunţându-i din timp pe patronii unor firme atât despre descinderile echipajelor de control, cât şi despre obiectivele verificărilor.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Pasztor Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor: „Suntem într-o concurenţă dură cu Debreţinul”

După trei luni de la instalare şi trei amânări, argumentate prin nevoia de a cunoaşte instituţia, noul şef al Consiliului Judeţean a acordat BIHOREANULUI primul interviu, în care declară că a acceptat funcţia - pe care înainte susţinea că nu şi-o doreşte - fiindcă i-a permis conjunctura. 

Criticat de presă, iar apoi şi de politicieni, pentru că ar vrea să menajeze interesele Aeroportului din Debreţin, şeful CJ Bihor clarifică şi acest lucru. În premieră, Pasztor spune că, dimpotrivă, Oradea va face vecinilor o concurenţă acerbă, şi anunţă, tot în premieră, că negociază noi curse externe şi dezvăluie că după ce predecesorul său, Cornel Popa, a ajuns la un pre-contract cu compania low cost Ryanair - pe care actualul vice Ioan Mang l-a pus în pericol vorbind public despre el - în curând va fi semnat contractul oficial.

Pas în spate

După două decenii în care politicienii au făcut din sate comune şi din comune au inventat oraşe, Guvernul reclasifică toate localităţile României, coborând cu o treaptă „rangul” Oradiei.

Ministerul Administraţiei vrea să ierarhizeze localităţile după infrastructura şi potenţialul economic real al fiecăreia, ceea ce poate reduce nivelul impozitării, alocarea discreţionară a fondurilor şi risipa banilor prin finanţarea prea multor primării.

„Finalist” la Rio

Orădeanul Adrian Alexandrescu, unul dintre cei mai buni arbitri de polo din lume, împărtăşeşte experienţa trăită la Jocurile Olimpice din Rio.

Participarea lui Alexandrescu la Olimpiadă, unde a arbitrat 10 partide, inclusiv finala feminină de polo, nu a fost una fără incidente, între care s-a numărat şi cel de la plecare, când orădeanul a fost lăsat la un aeroport greşit.

Şcoală pe net

Din acest an şcolar, toţi părinţii din Bihor vor putea să verifice de acasă ce note au primit copiii lor şi dacă au chiulit de la şcoală.

Inspectoratul Şcolar a creat un catalog virtual care va fi folosit de toate şcolile din judeţ şi la care toţi părinţii vor avea acces gratuit, aplicaţia urmând să transmită inclusiv SMS-uri părinţilor atunci când odraslele lor adună 10 absenţe.

Distracţia continuă!

Hotelierii din Hajduszoboszlo continuă cel mai bun sezon turistic din ultimii ani cu o salbă de festivaluri menite să atragă turiştii din Ungaria şi ţările învecinate.

Operatorii din turism prelungesc vacanţele celor veniţi să se bucure de binefacerile apelor termale prin tarife mai mici cu 10% şi pachete de cazare atractive, cu ocazia Festivalului Vinului şi Produselor Bio, Festivalului Gâştei şi chiar a zilei de 1 Decembrie.

TIMP LIBER

Toamnă în Cetate

Toamna se numără tradiţiile. Întorşi din vacanţe, orădenii sunt poftiţi la începutul lui septembrie la două festivaluri care pariază pe autenticitate.

În primul weekend al lunii, Cetatea Oradea va găzdui Zilele Culturii Slovace, cu muzică şi dansuri, dar şi cu plăcinte şi găluşte slovăceşti, iar o săptămână mai târziu sărbătoarea recoltei bihorene, cu legume şi fructe oferite la preţ de producător, cu mâncăruri gătite şi, fireşte, mult... must.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON